Bravočové mäso s kolienkami dokážeme pripraviť na veľa spôsobov. No ja ho často, kvôli deťom pripravujem s ryžou, ale deti najme milujú mäso s kolienkami. (Aktualizácia: deti sä väčšie a bravčové mäso sa u nás konzumuje bezproblémov.)
Kolienka milujem najme k omáčkam a ideálne k tej mojej paradajkovej. Recept nájdete na tomto webe.
Ja kolienka pripravujem v osolenej vode. Nepripravujem ich v omáčke, ako sa to robí na západe. Mám rada máčku a nie želatínu. Len taká malá poznámka k začiatku receptu.
No neflákajte sa a chodte variť priatelia.
Recept na bravčové mäso s kolienkami
Ingrediencie:
- 1 kg bravčových kolienok
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml vývaru
- 1 pohár červeného vína
Postup:
- Na začiatok si pripravte bravčové kolienka. Opláchnite ich pod tečúcou vodou a osolte.
- V hrnci priveďte vodu do varu a vložte kolienka. Varíme ich asi 45-60 minút, kým nezmäknú. Potom ich scedíme.
- V hrnci si rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do zlatista.
- Pridajte nakrájaný cesnak a orestujte ho spolu s cibuľou ešte minútu.
- Na strednom ohni pridajte múku a za stáleho miešania ju opražte do zlatista.
- Postupne pridávajte vývar a červené víno, za neustáleho miešania, kým nezískate hladkú omáčku.
- Pridajte sol a mleté čierne korenie podľa chuti. Môžete pridať aj ďalšie korenie podľa svojho vkusu.
- Do omáčky vložte uvarené kolienka a nechajte ich variť ešte 15-20 minút, aby sa všetky chute prepojili.
- Na záver môžete omáčku dochutiť a prípadne ešte pridať ďalšie ingrediencie podľa svojho vkusu.
- Podávajte s ryžou, zemiakovým pyré alebo knedľami.
Užite si chutné bravčové mäso s kolienkami!
2) Bravčové mäso s kolienkami – a špagetami
Na prípravu bravčového mäsa s kolienkami budete potrebovať nasledujúce suroviny:
bravčové mäso
– 1 balenie kolienok (alebo špagiet ako mám ja na obrázku)
– soľ a korenie podľa chuti
– mletá paprika
– cibuľa
– cesnak
– olivový olej
– trochu vody
Postup prípravy:
1. Kolienka dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte odtiecť.
2. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich, kým nezmäknú.
3. Do hrnca vložte orestovanú cibuľu a cesnak, pridajte mletú papriku, soľ, korenie a vodu.
4. Vložte do hrnca kolienka a nechajte ich variť na miernom ohni približne 2 hodiny, kým nezmäknú.
5. Dochutite podľa potreby soľou a korením.
6. Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu.
Takto pripravené bravčové mäso s kolienkami je výborné a chutné jedlo, ktoré si určite obľúbite. Dobrú chuť!