Tekvicový prívarok a bravčové výpečky sú skvelou kombináciou, ktorá spája chuťové výhody oboch jedál. Tu je jednoduchý recept, ako si ich pripraviť.
Tekvicový prívarok:
Potrebujete nasledujúce ingrediencie:
- 1 väčšiu tekvicu (napr. hokkaido, masiarsku)
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ, korenie, muškátový orech
- Olivový olej
Postup:
- Tekvicu očistite, nakrájajte na kocky a odstráňte semene.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kúsky.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a zlatisté.
- Pridajte tekvicu a zemiaky a orestujte ich krátko spolu s cibuľou a cesnakom.
- Zalejte zeleninovým vývarom a varíme, kým sa zemiaky a tekvica neuvária.
- Dochutite soľou, korením a pridajte trochu muškátového orieška.
- Nakoniec pridajte smotanu na varenie a nechajte zovrieť.
Bravčové výpečky:
Potrebujete nasledujúce ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (kotlety, plec)
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice worcesterské omáčky
- 2 lyžice horčice
- Soľ, korenie
- Olivový olej
Postup:
- Mäso nakrájajte na tenké plátky a dochuťte soľou a korením.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kúsky.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a zlatisté.
- Pridajte nakrájané mäso a orestujte ho z každej strany dozlatista.
- V miske zmiešajte worcesterskú omáčku a horčicu a pridajte ju na panvicu k mäsu.
- Znížte teplotu a nechajte mäso dusiť ešte 5-10 minút, aby sa chuťové látky prepojili.
Tekvicový prívarok a bravčové výpečky
Ingrediencie:
Na tekvicový prívarok:
- 500 g hokkaido tekvice (alebo inej tekvice)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak
- 500 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 100 ml smotany na varenie
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čierneho korenia
- 1/2 ČL muškátového orecha
- 2 PL olivového oleja
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Na bravčové výpečky:
- 500 g bravčového mäsa (napr. krkovička)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čierneho korenia
- 1/2 ČL sladkej papriky
- 2-3 PL oleja na vyprážanie
- 150 ml vody
Postup:
Príprava tekvicového prívaroku:
- Tekvicu, zemiak a cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky.
- Na panvici alebo v hrnci na olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nie sú zlatisté.
- Pridáme nakrájanú tekvicu a zemiak, krátko opražíme, potom prilejeme zeleninový vývar.
- Varíme na miernom ohni asi 20-25 minút, kým zemiak a tekvica nezmäknú.
- Po uvarení zmes rozmixujeme do hladka (podľa preferencie) a pridáme smotanu, soľ, korenie a muškátový orech. Ešte krátko prehrievame.
Príprava bravčových výpečkov:
- Bravčové mäso nakrájame na kocky a ochutíme soľou, čiernym korením a sladkou paprikou.
- Na panvici rozohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Restujeme, kým nie je zlatistá.
- Pridáme bravčové mäso a opražíme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
- Pridáme nakrájaný cesnak a následne zalejeme vodou. Prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 30-40 minút, kým nie je mäso mäkké. V prípade potreby môžeme pridať ešte trošku vody.
Servírovanie:
Na tanier servírujeme porciu tekvicového prívaroku a vedľa vedľa s ním pridávame porciu bravčových výpečkov. Posypeme čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou a môžeme podávať s chlebom alebo knedľou.
Dobrú chuť!