Bravčove plátky na štave so zemiakmi

Bravčové plátky na šťave so zemiakmi sú skvelým výberom pre tých, ktorí milujú jednoduchú, no chutnú domácu stravu. Tento recept je perfektný pre celú rodinu a je ľahko prispôsobiteľný podľa vašich preferencií.

Pôvodnú šťavu je možné obohatiť čerstvou zelenou petržlenovou vňaťou alebo smotanou a docielite tak zamatovú konzistenciu. Táto klasická slovenská špecialita je teplým a výdatným jedlom, ktoré vás zaiste zasýti a prinesie vám spomienky na babičkinu kuchyňu.

Ingrediencie:

– 600 g bravčového mäsa (pliec alebo karé) nakrájaného na plátky
– 3 väčšie zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
– 1 väčšia cibuľa, nahrubo nasekaná
– 2 mrkvy, očistené a nakrájané na kolieska
– 2 bobkové listy
– 5 celých čiernych korienkov
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
– 2 lyžice masla
– 2 polievkové lyžice hladkej múky
– 500 ml horúcej vody alebo vývaru

Postup:

1. Na panvici rozhorčite maslo a zľahka na ňom opečte nakrájanú cibuľu. Pridajte nakrájané bravčové mäso a krátko ho opražte zo všetkých strán.

2. Zaprášte múkou a premiešajte, aby sa múka spojila s tukmi a vytvorila zápražku. Následne zalejte horúcou vodou alebo vývarom a primiešajte bobkový list, korienky, soľ a korenie. Prikryte a nechajte približne 45 minút pomaly dusiť.

3. Pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu a duste ďalších 20-30 minút, kým zemiaky nezbudú mäkké.

4. V prípade potreby dochuťte soľou, korením a čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte teplé s opečeným chlebom alebo domácimi žemlami.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Bravčove plátky na štave so zemiakmi
Bravčove plátky na štave so zemiakmi

2) Bravčove plátky na štave so zemiakmi

Bravčove plátky na štave so zemiakmi, ktoré sú lepšie ako z reštaurácie.

Budeme potrebovať:

  • 4 bravčové plátky (približne 150 g každý)
  • 250 g cestoviny (napr. penne alebo farfalle)
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 200 ml kurčacej vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Parmezán alebo pecorino syr na posypanie (voliteľné)
  • Čerstvá bazalka na ozdobenie

 

  1. Pripravte cestovinu: Uvarte cestovinu podľa pokynov na obale v osolenej vode. Odkvapkať a nechať stranou.
  2. Pripravte bravčové plátky: Osoľte a okoreňte bravčové plátky z oboch strán. Na rozpálenom oleji a masle opečte plátky bravčového mäsa na oboch stranách, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Potom ich vyberte z panvice a nechajte stranou.
  3. Pripravte omáčku: Do tej istej panvice pridajte jemne nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista. Pridajte nasekaný cesnak a orestujte ho ešte asi 1 minútu, kým nezačne voňať. Potom pridajte kurčací vývar a smotanu na varenie. Premiešajte a nechajte omáčku variť na miernom ohni asi 5 minút, kým sa zahusťuje. Do omáčky môžete pridať soľ a čierne korenie podľa chuti.
  4. Pridajte čerstvý špenát: Do omáčky pridajte čerstvý špenát a nechajte ho zosoftovať, miešajte občas, asi 2 minúty.
  5. Dokončenie a servírovanie: Vráťte plátky bravčového mäsa späť do omáčky a nechajte ich prehriať. Servírujte cestoviny s bravčovými plátkami a omáčkou na vrchu. Môžete posypať syrom (napr. parmezánom alebo pecorino) a ozdobiť čerstvou bazalkou.

Tento recept prináša skvelú kombináciu bravčového mäsa, čerstvého špenátu a krémovej omáčky, ktorá bude určite chutnať celému vašemu okruhu. Dobrú chuť!

 

2) Bravčove plátky na štave so zemiakmi

 

2) Bravčove plátky na štave so zemiakmi

Umýjte zemiaky, ošúpte ich a nakrájajte na tenké plátky. Osolte ich a nechajte bokom.
Osolte a okoreňte bravčové plátky z oboch strán. Opečte ich na rozpálenom oleji a masle, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Potom ich vyberte z panvice a nechajte bokom.

Do panvice pridajte jemne nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista. Pridajte nasekaný cesnak a orestujte ho ešte asi 1 minútu. Potom pridajte červené víno a nechajte variť na miernom ohni, kým sa víno zredukuje na polovicu.

 

Pridajte hovädzí vývar do panvice s redukovaným červeným vínom. Pridajte zemiaky a nechajte všetko variť na miernom ohni, až kým zemiaky nezmäknú a omáčka sa zahusťuje.
Vráťte plátky bravčového mäsa späť do panvice s omáčkou a zemiakmi. Premiešajte a nechajte prehriať. Podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením. Servírujte s čerstvou petržlenovou vňaťou na vrchu.

Tento recept vytvára chutné bravčové plátky na šťave s hovädzím vývarom a zemiakmi, vytvárajúc jedlo, ktoré spojuje bohatú chuť bravčového mäsa so zemitou chuťou zemiakov a výraznou chuťou redukovaného vína. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *