Bravčové ražniči na plechu predstavujú vynikajúce a lahodné jedlo, ktoré môžete pripraviť nielen počas víkendu, ale aj pri rôznych rodinných oslavách či grilovačkách.
Tento recept je veľmi jednoduchý a výsledok zaručene poteší. V nasledujúcich krokoch vám ukážeme, akým spôsobom pripraviť dokonalé ražniči, ktoré budú šťavnaté, aromatické a plné chuti.
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 2 veľké cibule
- 2 papriky (červené a zelené)
- 200 g šampiňónov
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1 lyžička rozmarínu
- 1 lyžička tymiánu
- Špajdle na ražniči (pre tých, ktorí plánujú zaháknuť)
- Citrón na servírovanie
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Bravčové ražniči na plechu
Príprava:
- Príprava mäsa: Začnite tým, že bravčovú krkovičku dobre umyjete a osušíte papierovými utierkami. Potom ju nakrájajte na kocky (približne 3-4 cm). Takto pripravené mäso sa ideálne marinovať a zachová si šťavnatosť počas pečenia.
- Marinovanie: V veľkej miske spojte olivový olej, sójovú omáčku, horčicu, mletú papriku, nasekaný cesnak, soľ, čierne korenie, oregáno, rozmarín a tymián. Dôkladne premiešajte všetky prísady, následne pridajte nakrájanú krkovičku. Uistite sa, že je mäso rovnomerne pokryté marinádou. Misku zakryjte a umiestnite do chladničky minimálne na 2 hodiny, ideálne však na celú noc. Marinovanie posilní chuť a zabezpečí šťavnatosť mäsa.
- Príprava zeleniny: Kým sa mäso marinuje, venujte sa zelenine. Cibuľu a papriky nakrájajte na menšie kusy, šampiňóny dôkladne očistite a preťnite na polovice alebo štvrtiny. Zeleninu môžete pridať do marinády spoločne s mäsom, aby sa aj ona skvele dochutila.
- Príprava plechu: Predhrejte rúru na 200 °C. Na plechu rozložte papier na pečenie alebo ho jemne potrite olejom, aby sa ražniči neprilepili. V prípade, že používate špajdle, môžete začať skladať ražniči: na striedačku napichujte kúsky mäsa, cibule, papriky a šampiňónov. Kombinácia rôznej zeleniny a mäsa dodá každému sústu výnimočnú chuť.
- Pečenie: Ražniči umiestnite na plech a vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 25-30 minút, kým mäso nie je dôkladne prepečené a zelenina nadobudne zlatistú farbu. Po 15 minútach pečenia ich môžete opatrne obrátiť, aby sa rovnomerne prepečili zo všetkých strán.
- Podávanie: Kým sa ražniči pečú, môžete si pripraviť rôzne prílohy. K ražniči sa skvelo hodí čerstvý chlieb, ryža alebo zemiakový šalát. Po upečení vyberte ražniči z rúry a nechajte ich chvíľku odpočinúť. Potom ich servírujte na tanier, dekorujte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s kúskami citróna, ktorý pridá jedlu osviežujúcu chuť.
Bravčové ražniči na plechu sú nielen lahodným jedlom, ale aj skvelým spôsobom, ako si vychutnať kvalitné a čerstvé suroviny. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny alebo marinádami, aby ste objavili svoje obľúbené kombinácie. Prajeme dobrú chuť!
Vyzera to naozaj lahodne, urcite vyskusam tento recept! Dakujem za inspiraciu!
Tento recept si urcite vyskusam, snad nebudem musiet dlho cakat na vysledok.
Recept sa mi paci, zdá sa byt jednoduchý a chutny.