Bravčové ražniči na plechu sú výborným a chutným jedlom, ktoré si môžete pripraviť nielen na víkend, ale aj pri rôznych rodinných oslavách alebo grilovačkách.
Tento recept je jednoduchý a výsledok vždy stojí za to. V nasledujúcich krokoch vám ukážeme, ako na to, aby ste pripravili dokonalé ražniči, ktoré budú šťavnaté, voňavé a plné chuti.
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 2 veľké cibule
- 2 papriky (červené a zelené)
- 200 g šampiňónov
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica mletého papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1 lyžička rozmarínu
- 1 lyžička tymiánu
- Špajdle na ražniči (pokud plánujete skladať)
- Citrón na podávanie
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Bravčové ražniči na plechu
Príprava:
- Príprava mäsa: Začnite tým, že bravčovú krkovičku umyjete a osušíte papierovými utierkami. Potom ju nakrájajte na cubiky (približne 3-4 cm). Takto pripravené mäso sa bude lepšie marinovať a udrží si šťavnatosť počas pečenia.
- Marinovanie: Vo veľkej miske zmiešajte olivový olej, sójovú omáčku, horčicu, mletú papriku, nasekaný cesnak, soľ, čierne korenie, oregáno, rozmarín a tymián. Všetky prísady dôkladne premiešajte, potom pridajte nakrájanú krkovičku. Uistite sa, že je mäso dobre pokryté marinádou. Misku prikryte a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie však cez noc. Marinovanie zvýrazní chuť a zabezpečí šťavnatosť mäsa.
- Príprava zeleniny: Zatiaľ čo sa mäso marinuje, môžete sa venovať zelenine. Cibuľu a papriky nakrájajte na menšie kúsky, šampiňóny očistite a rozrežte na polovice alebo štvrtiny. Zeleninu môžete pridať do marinády aj k mäsu, aby sa aj ona príjemne dochutila.
- Príprava plechu: Predhrejte rúru na 200 °C. Na plech položte papier na pečenie alebo ho jemne potrite olejom, aby sa ražniči neprilepili. Ak používate špajdle, môžete začať skladať ražniči: na striedačku napichujte kusy mäsa, cibule, papriky a šampiňónov. Peschodnosť zo zeleniny a mäsa dodá každému sústu výnimočnú chuť.
- Pečenie: Ražniči uložte na plech a vložte do predhriatej rúry. Pečte asi 25-30 minút, kým mäso nie je dobre prepečené a zelenina získa zlatistú farbu. Po 15 minútach pečenia ich môžete obrátiť, aby sa rovnomerne prepiečili zo všetkých strán.
- Podávanie: Kým sa ražniči pečú, môžete si pripraviť rôzne prílohy. K ražniči sa veľmi dobre hodí čerstvý chlieb, ryža alebo zemiakový šalát. Po upečení ražniči vyberte z rúry a nechajte ich chvíľu odpočinúť. Potom ich servírujte na tanier, ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s citrónom na plátky, ktorý dodá jedlu sviežu chuť.
Bravčové ražniči na plechu sú nielen chutným jedlom, ale aj skvelým spôsobom, ako si vychutnať kvalitné a čerstvé suroviny. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny alebo marinádami, aby ste objavili svoje obľúbené kombinácie. Dobrú chuť!
Vyzera to naozaj lahodne, urcite vyskusam tento recept! Dakujem za inspiraciu!
Tento recept si urcite vyskusam, snad nebudem musiet dlho cakat na vysledok.
Recept sa mi paci, zdá sa byt jednoduchý a chutny.