Určite! Tu máte dva recepty na údené bravčové rebierka:
Recept 1: Klasické údené bravčové rebierka
Potrebujete:
- 1 kg bravčových rebierok
- 2 lyžice soli
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžica čiernej rasce
- 1 lyžička cesnaku v prášku
- 1 lyžička cibule v prášku
- 1 lyžička mletej horčice
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- Polievkový olej
Postup:
- Do misy zmiešajte soľ, cukor, sladkú papriku, čiernu rasce, cesnak v prášku, cibuľu v prášku, mletú horčicu a čierne korenie.
- Rebierka dôkladne opláchnite a suchým utierkou ich osušte.
- Natriete ich tenkou vrstvou oleja a potrite marinádou zo zmiešaných korenín.
- Pripravte si udierku a opatrne rozložte drevené hobliny alebo malé kúsky drevného uhlie na dne.
- V hlavnej časti sudu zapaľte oheň a dym vytvorený horiacimi hoblinami alebo uhlím nechajte rozvinúť.
- Na reštauráciu suda položte rebierka (mali by byť nad priamym ohňom), suda zakryte a nechajte rebierka údiť asi 2,5 hodiny.
- Po 2,5 hodinách skontrolujte, či sú bravčové rebierka hotové. Mala by sa odlupovať od kostí a mať výraznú údenú chuť.
- Keď sú hotové, nechajte ich chvíľu odpočívať a potom ich môžete podávať.
Recept 2: Rýchle údené bravčové rebierka
Potrebujete:
- 1 kg bravčových rebierok
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletej čiernej rasce
- 1 lyžička cesnaku v prášku
- 1 lyžička cibule v prášku
- 1 lyžička mletej horčice
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- Olej na potretie
Postup:
- Rebierka opláchnite a dobre osušte.
- V miske zmiešajte sladkú papriku, soľ, čiernu rasce, cesnak v prášku, cibuľu v prášku, mletú horčicu, mletú papriku a škoricu.
- Rebierka otrieť olejom a potrite marinádou zo zmiešaných korenín.
- Vhodné je použiť rýchlu údennú metódu. Potrebujete udierku, dymovú pistáciu a rýchle zapálenie. Postupujte podľa pokynov výrobcu rýchleho údenného zariadenia a udiať rebierka podľa potreby až do údenia.
- Po dokončení údenia nechajte rebierka chvíľu odpočívať a servírujte.
Dúfam, že tieto recepty vám budú chutiť!