Maďarský guláš s lečom je jedným z klasických maďarských jedál plných lahodných chutí a aromatických vôní. Tento jednoduchý recept vám pomôže priviesť do vašej kuchyne skutočný kúsok Maďarska. Chuťový zážitok, ktorý vám nesmie uniknúť! Pripravte sa na varenie a užite si tento lahodný guláš plný čerstvých zelenín a korení.
Potrebujeme:
– 500g hovädzieho mäsa, nakrájaného na kocky
– 2 veľké cibule, nakrájané
– 2 papriky, nakrájané na prúžky
– 2 strúčiky cesnaku, nasekané
– 2 lyžice sladkej mletej papriky
– 1 lyžička sušeného rasca
– 1 lyžička soli a čierneho korenia
– 400g nasekaných paradajok
– 200g leča, nakrájaného
– 1 liter hovädzí vývar
– olej na cestovanie
Maďarský guláš s lečom
Postup:
1. Pridajte o hrnca a opražte cibuľu a cesnak, kým nezhnednú.
2. Pridajte mäso a orestujte ho z každej strany.
3. Dala papriku, mletú papriku, rasca, soľ a korenie a nechajte chvíľu dusiť.
4. Nezabudla som ani na paradajky, lečo a vývar a priveďte guláš do varu. Poduste ešte 1-2 hodiny, kým mäso nie je mäkké. Podávajte horúci s chlebom alebo cestovinami.
Dobrú chuť!
2) Maďarský guláš s lečom a hovädzím mäsom
Na maďarský guláš s lečom budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie plece), nakrájaného na kocky
– 2 veľké cibule, nasekané
– 2 strúčiky cesnaku, nasekané
– 2 veľké papriky, nakrájané na kocky
– 2 paradajky, nakrájané na kocky
– 2 lyžice oleja
– 2 lyžice korenia červenej papriky
– 1 lyžička sušenej rasce
– soľ a korenie podľa chuti
– 1 liter hovädzieho vývaru
– 400 g leča
– 1 lyžica mletej sladkej papriky
– 1 lyžica mletej horkej papriky
Postup:
1. Na rozohriatom oleji opražte cibuľu a cesnak, kým nezmäkne.
2. Pridajte kocky mäsa a orestujte ich zo všetkých strán.
3. Využijeme aj korenie červenej papriky, sušenú rasce, soľ a korenie. Premiešajte.
4. Zalejte hovädzím vývarom a nechajte variť na miernom ohni asi 1 hodinu.
5. Použila som aj nakrájanú papriku a paradajky a nechajte variť ďalších 30 minút.
6. Pridajte lečo a mletú sladkú a horúcu papriku. Premiešajte a nechajte variť ešte ďalších 10 minút.
7. Ak je guláš príliš hustý, pridajte trochu vody alebo vývaru.
8. Podávajte horúci guláš s kúskom chleba.
Tip: Variť maďarský guláš môžete aj v pomalom hrnci alebo v rúre. V oboch prípadoch postupujte podľa danej receptúry, iba nastavte správnu teplotu a čas varenia.
3) Maďarský guláš s lečom a mrkvou
Na prípravu maďarského gulášu s lečom budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 500 g hovädzieho mäsa na gulášové kúsky
– 2 veľké cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 2 papriky (červená a zelená)
– 2 lyžice sladkej papriky
– 1 1/2 lyžice mletej červenej papriky
– 1 veľká mrkva
– 1 konzerva nakrájaných rajčín
– 1 konzerva leča
– soľ, korenie, mletá rasca
– olej na smaženie
– voda
Postup:
1. Mäso nakrájame na kocky a cibuľu na jemné kúsky. Na oleji orestujeme mäso spolu s cibuľou, pridáme pretlačený cesnak a orestujeme ešte chvíľu.
2. Papriky a mrkvu nakrájame na prúžky a pridáme k mäsu. Orestujeme spolu asi 5 minút.
3. Pridala som sladkú a mletú papriku, premiešame a zalijeme vodou tak, aby bolo mäso pokryté. Osolíme, okoreníme a pridáme mletú rasca.
4. Varíme guláš na miernom ohni asi 1,5 hodiny, až kým mäso nezmäkne.
5. Pridáme nakrájané rajčiny a lečo a necháme prevariť ešte asi 10 minút.
6. Ak je potrebné, dochutíme soľou, korením alebo paprikou podľa chuti.
Guláš podávame s chlebom alebo knedľou. Dobrú chuť!
4) Maďarský guláš s lečom a cesnakom
Na maďarský guláš s lečom budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 500 g hovädzie mäso
– 2 cibule
– 2 papriky
– 2 paradajky
– 3 strúčiky cesnaku
– 1 pohár paradajkového pretlaku
– 1 pohár leča
– 2 lyžice mletej papriky
– soľ, čierne korenie
– olivový olej
Postup:
1. Mäso nakrájajte na kocky a osolte a okorenite podľa chuti.
2. Na panvici rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak.
3. Pridajte mäso a opražte ho zo všetkých strán.
4. Pridajte nakrájanú papriku a paradajky a nechajte krátko podusiť. Ale spiecť, ako už vám chutí.
5. Primiešajte mletú papriku a dolejte paradajkový pretlak a pohár leča.
6. Nechajte guláš približne hodinu variť na miernom ohni.
7. Podávajte s duseným zemiakovým pyré alebo cestovinami.
Dobrú chuť!
5) Maďarský guláš s lečom a kmínom
Na maďarský guláš s lečom a mäsom budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 500 g hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky
– 1 veľká cibuľa nakrájaná na drobné kúsky
– 2 papriky nakrájané na štvorce
– 2 strúčiky cesnaku nasekané
– 1 plechovka paradajkového leča
– 2 lyžice mletého sladkého papriky
– 1 lyžica mletého korenia (napr. čierneho korenia, rasce – kmínu)
– soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
– olej na opraženie
Postup:
1. Naolejujte hlbokú panvicu alebo hrniec a zohrejte na strednom ohni. Pridajte cibuľu a opražte ju, kým sa nezmäkne.
2.Mäsko a opražte ho zo všetkých strán, kým sa nezmení na hnedú farbu.
3. Využila som papriku a cesnak a opražte ďalšie 2-3 minúty.
4. Pridajte k mäsu mletú sladkú papriku a korenie a dobre premiešajte.
5. Pridajte krútené paradajkové lečo a znižte teplotu. Zakryte hrniec a nechajte guláš variť asi 45 minút, občas premiešajte.
6. Podľa potreby pridajte soľ a korenie a pridajte vodu, ak je guláš príliš hustý.
7. Podávajte horúci guláš s plátkami chleba alebo knedľou. Dobrú chuť!
Maďarské guľáše sú hádam ti najchutnejšie. Vždy keď príde strýko domov, tak ho robíme.
Najlepšie v kotlíku a dobre dlho varený. Nech sa s mäsa uvloňí mastné.