Ak hľadáte recept na bravčové stehno s omáčkou, tu máte jednoduchú a chutnú variantu:
Suroviny:
- 4 kusy bravčového stehna
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- čerstvý petržlen na ozdobenie
Bravčové stehno s omáčkou
Postup:
- Stehno opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovou utierkou. Osolte a opepřte ho zo všetkých strán.
- Cibuľu a cesnak olúpte a jemne nakrájajte.
- V hrnci rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zlatista.
- Pridajte hladkú múku a za stáleho miešania ju restujte ešte asi 2 minúty.
- Pomaly prilievajte hovädzí vývar a za stáleho miešania varíte, kým omáčka nezhustne.
- Vložte bravčové stehná do hrnca s omáčkou, zakryte a nechajte dusiť na miernom ohni asi 1,5 – 2 hodiny, kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
- Po uplynutí času stehná vyberte z omáčky a nechajte ich chvíľu odpočinúť.
- Omáčku premixujte, aby sa stala hladkou. Pridajte smotanu na varenie a dovaríte. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Mäso nakrájajte na plátky a servírujte ho s omáčkou. Ozdobte čerstvým nasekaným petržlenom.
Dúfam, že vám tento recept poslúži a ochutnáte vynikajúce bravčové stehno s omáčkou! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na bravčové stehno:
- 1 kg bravčového stehna
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 1 zeler
- 2 bobkové listy
- 5 klinčekov
- 1 čajová lyžička tymiánu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 3 lyžice oleja
- 500 ml vývaru (môže byť kurací alebo hovädzí)
- 200 ml suchého vína (napr. biele)
Na omáčku:
- 2 lyžice múky
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička horčice (voliteľné)
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčové stehno umyjeme a osušíme papierovými utierkami. Na pánvi zahrejeme olej a mäso opečieme zo všetkých strán, aby sa uzavrelo a dostalo zlatú farbu. Opečené mäso vyberieme a odložíme na tanier.
-
Zelenina: V tej istej pánvi, na ktorej sme opekali mäso, pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler. Orestujeme, kým sa zelenina nezmäkne (asi 5-7 minút). Pridáme nasekaný cesnak a krátko orestujeme.
-
Pridanie mäsa: Do pánve so zeleninou vložíme späť bravčové stehno, pridáme bobkové listy, klinčeky, tymián a vývar. Následne všetko zalijeme vínom. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
-
Dusenie: Pánvu zakryjeme a varením na nízkej teplote dusíme asi 2 až 2,5 hodiny, kým mäso nie je úplne mäkké. Občas skontrolujeme a podľa potreby pridáme trochu vody alebo vývaru.
-
Príprava omáčky: Keď je mäso hotové, vyberieme ho z pánve a necháme chvíľu odpočívať. Zeleninu spolu s vývarom rozmixujeme na hladkú zmes. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme pridať trochu vody alebo vývaru.
-
Zahustenie omáčky: Na panvici rozpustíme 2 lyžice múky na troche oleja a postupne pridávame rozmixovanú zmes, dôkladne miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme smotanu na varenie a ak chceme, aj horčicu. Omáčku varíme ešte niekoľko minút, kým sa trochu nezhustí. Dochutíme soľou a korením.
-
Servírovanie: Bravčové stehno nakrájame na plátky a podávame s omáčkou. Výborne sa hodí s knedľou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!