Bravčové stehno s omáčkou

Ak hľadáte recept na bravčové stehno s omáčkou, tu máte jednoduchú a chutnú variantu:

Suroviny:

  • 4 kusy bravčového stehna
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
  • čerstvý petržlen na ozdobenie

 

Bravčové stehno s omáčkou

Postup:

  1. Stehno opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovou utierkou. Osolte a opepřte ho zo všetkých strán.
  2. Cibuľu a cesnak olúpte a jemne nakrájajte.
  3. V hrnci rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zlatista.
  4. Pridajte hladkú múku a za stáleho miešania ju restujte ešte asi 2 minúty.
  5. Pomaly prilievajte hovädzí vývar a za stáleho miešania varíte, kým omáčka nezhustne.
  6. Vložte bravčové stehná do hrnca s omáčkou, zakryte a nechajte dusiť na miernom ohni asi 1,5 – 2 hodiny, kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
  7. Po uplynutí času stehná vyberte z omáčky a nechajte ich chvíľu odpočinúť.
  8. Omáčku premixujte, aby sa stala hladkou. Pridajte smotanu na varenie a dovaríte. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  9. Mäso nakrájajte na plátky a servírujte ho s omáčkou. Ozdobte čerstvým nasekaným petržlenom.

Dúfam, že vám tento recept poslúži a ochutnáte vynikajúce bravčové stehno s omáčkou! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na bravčové stehno:

  • 1 kg bravčového stehna
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 zeler
  • 2 bobkové listy
  • 5 klinčekov
  • 1 čajová lyžička tymiánu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 3 lyžice oleja
  • 500 ml vývaru (môže byť kurací alebo hovädzí)
  • 200 ml suchého vína (napr. biele)

Na omáčku:

  • 2 lyžice múky
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička horčice (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčové stehno umyjeme a osušíme papierovými utierkami. Na pánvi zahrejeme olej a mäso opečieme zo všetkých strán, aby sa uzavrelo a dostalo zlatú farbu. Opečené mäso vyberieme a odložíme na tanier.

  2. Zelenina: V tej istej pánvi, na ktorej sme opekali mäso, pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler. Orestujeme, kým sa zelenina nezmäkne (asi 5-7 minút). Pridáme nasekaný cesnak a krátko orestujeme.

  3. Pridanie mäsa: Do pánve so zeleninou vložíme späť bravčové stehno, pridáme bobkové listy, klinčeky, tymián a vývar. Následne všetko zalijeme vínom. Osolíme a okoreníme podľa chuti.

  4. Dusenie: Pánvu zakryjeme a varením na nízkej teplote dusíme asi 2 až 2,5 hodiny, kým mäso nie je úplne mäkké. Občas skontrolujeme a podľa potreby pridáme trochu vody alebo vývaru.

  5. Príprava omáčky: Keď je mäso hotové, vyberieme ho z pánve a necháme chvíľu odpočívať. Zeleninu spolu s vývarom rozmixujeme na hladkú zmes. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme pridať trochu vody alebo vývaru.

  6. Zahustenie omáčky: Na panvici rozpustíme 2 lyžice múky na troche oleja a postupne pridávame rozmixovanú zmes, dôkladne miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme smotanu na varenie a ak chceme, aj horčicu. Omáčku varíme ešte niekoľko minút, kým sa trochu nezhustí. Dochutíme soľou a korením.

  7. Servírovanie: Bravčové stehno nakrájame na plátky a podávame s omáčkou. Výborne sa hodí s knedľou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *