Ak hľadáte recept na bravčové stehno s omáčkou, tu máte jednoduchú a chutnú variantu:
Suroviny:
- 4 kusy bravčového stehna
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- čerstvý petržlen na ozdobenie
Bravčové stehno s omáčkou
Postup:
- Stehno opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovou utierkou. Osolte a opepřte ho zo všetkých strán.
- Cibuľu a cesnak olúpte a jemne nakrájajte.
- V hrnci rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zlatista.
- Pridajte hladkú múku a za stáleho miešania ju restujte ešte asi 2 minúty.
- Pomaly prilievajte hovädzí vývar a za stáleho miešania varíte, kým omáčka nezhustne.
- Vložte bravčové stehná do hrnca s omáčkou, zakryte a nechajte dusiť na miernom ohni asi 1,5 – 2 hodiny, kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
- Po uplynutí času stehná vyberte z omáčky a nechajte ich chvíľu odpočinúť.
- Omáčku premixujte, aby sa stala hladkou. Pridajte smotanu na varenie a dovaríte. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Mäso nakrájajte na plátky a servírujte ho s omáčkou. Ozdobte čerstvým nasekaným petržlenom.
Dúfam, že vám tento recept poslúži a ochutnáte vynikajúce bravčové stehno s omáčkou! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na bravčové stehno:
- 1 kg bravčového stehna
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 1 zeler
- 2 bobkové listy
- 5 klinčekov
- 1 čajová lyžička tymiánu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 3 lyžice oleja
- 500 ml vývaru (môže byť kurací alebo hovädzí)
- 200 ml suchého vína (napr. biele)
Na omáčku:
- 2 lyžice múky
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička horčice (voliteľné)
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčové stehno umyjeme a osušíme papierovými utierkami. Na pánvi zahrejeme olej a mäso opečieme zo všetkých strán, aby sa uzavrelo a dostalo zlatú farbu. Opečené mäso vyberieme a odložíme na tanier.
-
Zelenina: V tej istej pánvi, na ktorej sme opekali mäso, pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler. Orestujeme, kým sa zelenina nezmäkne (asi 5-7 minút). Pridáme nasekaný cesnak a krátko orestujeme.
-
Pridanie mäsa: Do pánve so zeleninou vložíme späť bravčové stehno, pridáme bobkové listy, klinčeky, tymián a vývar. Následne všetko zalijeme vínom. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
-
Dusenie: Pánvu zakryjeme a varením na nízkej teplote dusíme asi 2 až 2,5 hodiny, kým mäso nie je úplne mäkké. Občas skontrolujeme a podľa potreby pridáme trochu vody alebo vývaru.
-
Príprava omáčky: Keď je mäso hotové, vyberieme ho z pánve a necháme chvíľu odpočívať. Zeleninu spolu s vývarom rozmixujeme na hladkú zmes. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme pridať trochu vody alebo vývaru.
-
Zahustenie omáčky: Na panvici rozpustíme 2 lyžice múky na troche oleja a postupne pridávame rozmixovanú zmes, dôkladne miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme smotanu na varenie a ak chceme, aj horčicu. Omáčku varíme ešte niekoľko minút, kým sa trochu nezhustí. Dochutíme soľou a korením.
-
Servírovanie: Bravčové stehno nakrájame na plátky a podávame s omáčkou. Výborne sa hodí s knedľou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
Wow, tento recept na bravčové stehno s omáčkou vyzerá naozaj fantasticky! Vždy som sa obával variť bravčové, lebo som mal pocit, že je to príliš zložité. Ale po prečítaní tohto jednoduchého postupu sa cítim oveľa istejšie. Opečenie mäsa a následné dusenie je skvelý spôsob, ako dosiahnuť dokonalú šťavnatosť! A tá omáčka! Milujem smotanu a jej pridaním do omáčky určite dodáte jedlu nádhernú krémovosť. Určite vyskúšam tento recept cez víkend, keď budem mať rodinu na návšteve. Som si istý, že všetci budú nadšení a budeme mať spoločný krásny večer plný chutného jedla a príjemnej atmosféry. Ďakujem za zdieľanie tohto úžasného receptu, určite sa k nemu vrátim znova a znova!
Súhlasím s tebou, Jasné Slovo! Tento recept je skutočne lákavý a veľmi dobre napísaný. Keď vidím tie ingrediencie, už teraz mi tečú slinky. Milujem varenie pre rodinu a priateľov, takže tento recept rozhodne zaradím do svojej zbierky. Je skvelé vedieť, že takéto jedlo môžem pripraviť aj ja bez stresu! Teším sa na to, ako ich prekvapím touto lahôdkou. Nezabudnite zdieľať vaše výsledky po varení!