Bravčový perkelt s tarhoňou

 

Recept: Bravčový perkelt s tarhoňou

Čo budete potrebovať:

  • 500 g bravčového mäsa (napríklad plece alebo karé)
  • 1 veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 400 g tarhoňy
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice jemne nasekaného petržlenu

 

Bravčový perkelt s tarhoňou

Postup prípravy:

  1. V hrnci rozohrejte olej a na ňom opražte cibuľu do zlatista. Po pridaní cesnaku varte ešte jednu minútu.
  2. Pridajte bravčové mäso a restujte ho, kým nezíska zlatistú farbu.
  3. V malej miske zmiešajte sladkú papriku, rascu, soľ a korenie. Túto zmes pridajte do hrnca a dobre premiešajte.
  4. Vhoďte tarhoňu a zeleninový vývar. Dobre premiešajte a varte, kým tarhoňa nezmäkne.
  5. Na panvici zohrejte olej a primiešajte múku. Zmes opekajte, aby vznikla svetlá zápražka.
  6. Postupne pridajte smotanu na varenie a miešajte, kým nevyformujete jemnú omáčku.
  7. Omáčku pridajte do zmesi s tarhoňou a mäsom. Následne vmiešajte nasekaný petržlen a varte ešte pár minút.
  8. Podávajte teplé a ozdobte čerstvým petržlenom. Dobrú chuť!

Bravčový perkelt s tarhoňou-2

Zapečené kuracie mäso s cuketou

Zapečené kuracie mäso s cuketou

Čítať viac »

2) Bravčový perkelt s tarhoňou

Ingrediencie:

Na bravčový perkelt:

  • 500 g bravčového mäsa (napríklad krkovička alebo plece)
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 menšie papriky (červená a zelená)
  • 2 stredné paradajky
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 litra vody alebo vývaru
  • 1 lyžička mletej rasce (voliteľné)
  • 1 lyžica kyslej smotany (na podávanie, voliteľné)

Na tarhoňu:

  • 250 g tarhone (tvarohové cestoviny)
  • 1 lyžica rastlinného oleja alebo masla
  • Soľ podľa chuti
  • Voda na varenie

Postup:

Príprava bravčového perkeltu:

  1. Príprava mäsa: Bravčové mäso umyte, osušte a nakrájajte na menšie kocky (asi 2-3 cm).
  2. Cibuľa a cesnak: Cibuľu olúpte a nasekajte na jemno. Cesnak môžete roztlačiť alebo nakrájať na tenké plátky.
  3. Orestovanie: V hlbokom hrnci alebo na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte až do zlatista, potom pridajte aj cesnak a krátko osmahnite.
  4. Mäso: Pridajte nakrájané bravčové mäso a orestujte ho zo všetkých strán, kým sa nezatiahne.
  5. Papriky a paradajky: Pridajte nakrájané papriky a paradajky, premiešajte a nechajte ich chvíľu podusiť.
  6. Korenenie: Pridajte mletú papriku, soľ, čierne korenie a bobkové listy. Ak chcete, môžete pridať aj mletú rascu.
  7. Dusenie: Zalejte všetko vývarom alebo vodou, premiešajte a zakryté duste na miernom ohni asi 30-40 minút, pokiaľ mäso nebude mäkké. Prípadne podlievajte vodou, ak sa príliš odparí.

Príprava tarhoňe:

  1. Varenie: Do hrnca dajte dostatok osolenej vody a priveďte ju do varu. Pridajte tarhoňu a varte podľa pokynov na obale (zvyčajne 5-7 minút).
  2. Odkvapkanie: Po uvarení tarhoňu sceďte, prepláchnite studenou vodou a môžete ju krátko opražiť na panvici s olejom alebo maslom, aby získala príjemnú chuť.

Servírovanie:

Na tanier najprv položte tarhoňu a na ňu nalejte hrniec s bravčovým perkeltom. Podľa chuti môžete ešte ozdobiť lyžicou kyslej smotany.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept na bravčový perkelt s tarhoňou je úplne úžasný! Robila som ho pre rodinu a všetkým veľmi chutil. Je to jednoduché a rýchle, určite ho ešte zopakujem. Odporúčam každému, kto má rád dobré jedlo!

  2. ZlatýPavúk píše:

    Wow, tento recept vyzerá skvele! Milujem tarhoňu a perkelt je moja obľúbená kombinácia. Určite vyskúšam túto verziu, lebo vyzerá veľmi chutne. Dúfam, že aj mne sa podarí takto dobré jedlo pripraviť!

  3. MačkaMia píše:

    Nedávno som urobila bravčový perkelt podľa tohto receptu a bola to bomba! Chutilo mi aj mojej rodine, všetci sa oblizovali. Ďakujem za skvelý recept, určite ho pridám do svojho zoznamu obľúbených jedál!

  4. JasnéSlnko píše:

    Tento bravčový perkelt s tarhoňou je presne to, čo som hľadala! Je taký jednoduchý a pritom chutný. Vďaka za inšpiráciu na varenie! Už sa teším na ďalšie varenie podľa vášho receptu.

  5. ZelenáRybka píše:

    Perfektný recept na bravčový perkelt! Robila som ho včera večer a všetci boli nadšení. Tarhoňa dodala jedlu úžasnú chuť. Určite odporúčam každému vyskúšať tento výborný pokrm!

  6. PohodováBublina píše:

    Tento recept je skvelý pre každého, kto miluje domáce varenie! Bravčový perkelt s tarhoňou bol u nás doma hitom večere. Veľmi sa mi páčilo, ako rýchlo sa to dá pripraviť!

  7. VeselýMacko píše:

    Recept na bravčový perkelt ma oslovil hneď! Urobila som ho na nedeľný obed a bol to hit medzi hostami. Tarhoňa bola perfektným doplnkom k mäsu. Určite ho spravím znova!

  8. -KreatívnaDuša- píše:

    „Bravčový perkelt? Áno prosím!“ S touto dobrotou sme mali krásny rodinný večer plný smiechu a chutného jedla. Ďakujem za fantastický recept, ktorý si zapamätám navždy.

  9. _Chutná_Čokoláda_ píše:

    „Toto jedlo je ako pohladenie pre dušu.“ Urobila som bravčový perkelt s tarhoňou a bol taký lahodný! Každému odporúčam vyskúšať tento fantastický recept.

  10. -PríjemnáPani- píše:

    „Bravčový perkelt s tarhoňou? To je láska na prvé ochutnanie.“ Bola som nadšená z výsledku a celá rodina si pochvaľovala. Vďaka za inšpiráciu do kuchyne!