Recept: Bravčový perkelt s tarhoňou
Čo budete potrebovať:
- 500 g bravčového mäsa (napríklad plece alebo karé)
- 1 veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 400 g tarhoňy
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice hladkej múky
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice jemne nasekaného petržlenu
Bravčový perkelt s tarhoňou
Postup prípravy:
- V hrnci rozohrejte olej a na ňom opražte cibuľu do zlatista. Po pridaní cesnaku varte ešte jednu minútu.
- Pridajte bravčové mäso a restujte ho, kým nezíska zlatistú farbu.
- V malej miske zmiešajte sladkú papriku, rascu, soľ a korenie. Túto zmes pridajte do hrnca a dobre premiešajte.
- Vhoďte tarhoňu a zeleninový vývar. Dobre premiešajte a varte, kým tarhoňa nezmäkne.
- Na panvici zohrejte olej a primiešajte múku. Zmes opekajte, aby vznikla svetlá zápražka.
- Postupne pridajte smotanu na varenie a miešajte, kým nevyformujete jemnú omáčku.
- Omáčku pridajte do zmesi s tarhoňou a mäsom. Následne vmiešajte nasekaný petržlen a varte ešte pár minút.
- Podávajte teplé a ozdobte čerstvým petržlenom. Dobrú chuť!
2) Bravčový perkelt s tarhoňou
Ingrediencie:
Na bravčový perkelt:
- 500 g bravčového mäsa (napríklad krkovička alebo plece)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 menšie papriky (červená a zelená)
- 2 stredné paradajky
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1-2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 litra vody alebo vývaru
- 1 lyžička mletej rasce (voliteľné)
- 1 lyžica kyslej smotany (na podávanie, voliteľné)
Na tarhoňu:
- 250 g tarhone (tvarohové cestoviny)
- 1 lyžica rastlinného oleja alebo masla
- Soľ podľa chuti
- Voda na varenie
Postup:
Príprava bravčového perkeltu:
- Príprava mäsa: Bravčové mäso umyte, osušte a nakrájajte na menšie kocky (asi 2-3 cm).
- Cibuľa a cesnak: Cibuľu olúpte a nasekajte na jemno. Cesnak môžete roztlačiť alebo nakrájať na tenké plátky.
- Orestovanie: V hlbokom hrnci alebo na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte až do zlatista, potom pridajte aj cesnak a krátko osmahnite.
- Mäso: Pridajte nakrájané bravčové mäso a orestujte ho zo všetkých strán, kým sa nezatiahne.
- Papriky a paradajky: Pridajte nakrájané papriky a paradajky, premiešajte a nechajte ich chvíľu podusiť.
- Korenenie: Pridajte mletú papriku, soľ, čierne korenie a bobkové listy. Ak chcete, môžete pridať aj mletú rascu.
- Dusenie: Zalejte všetko vývarom alebo vodou, premiešajte a zakryté duste na miernom ohni asi 30-40 minút, pokiaľ mäso nebude mäkké. Prípadne podlievajte vodou, ak sa príliš odparí.
Príprava tarhoňe:
- Varenie: Do hrnca dajte dostatok osolenej vody a priveďte ju do varu. Pridajte tarhoňu a varte podľa pokynov na obale (zvyčajne 5-7 minút).
- Odkvapkanie: Po uvarení tarhoňu sceďte, prepláchnite studenou vodou a môžete ju krátko opražiť na panvici s olejom alebo maslom, aby získala príjemnú chuť.
Servírovanie:
Na tanier najprv položte tarhoňu a na ňu nalejte hrniec s bravčovým perkeltom. Podľa chuti môžete ešte ozdobiť lyžicou kyslej smotany.
Dobrú chuť!