Pred vami je recept na bravčový perkelt so zeleninou:
Potrebné suroviny:
- 500 g bravčového mäsa (nakrájaného na kocky)
- 1 veľká cibuľa (nasekaná na jemno)
- 2 mrkvy (krájané na kolieska)
- 2 zemiaky (rozkrájané na kocky)
- 1 paprika (nakrájaná na kocky)
- 2 polievkové lyžice oleja
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1 polievková lyžica sladkej papriky (voliteľná)
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- klinčekový koreň (voliteľný)
- bobkový list
Bravčový perkelt so zeleninou
Postup prípravy:
- Na panvici zohrejte olej a orestujte cibuľu, kým nezíska zlatistý nádych.
- Pridajte mäso a za stáleho miešania ho opražte, až kým nie je pekne hnedé zvonka.
- Pridajte nakrájanú zeleninu (mrkvu, zemiaky, papriku) a ich orestovaním upravte konzistenciu podľa vlastnej preferencie.
- V malej nádobe zmiešajte múku so sladkou paprikou, pridajte vodu, soľ, korenie, bobkový list a klinčekový koreň. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky zložky spojili.
- Pridajte túto zmes k mäsu a zelenine. Znížte teplotu a varte, až kým nezíska pekne hustú a chutnú konzistenciu.
Servírujte tento voňavý bravčový perkelt so zeleninou s knedľou, ryžou alebo čerstvým chlebom. Prajeme dobrú chuť!
2) Bravčový perkelt so zeleninou
Potrebné ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (napríklad plece alebo krk)
- 2 stredné cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 stredné mrkvy
- 1 veľká paprika (môže byť červená alebo zelená)
- 200 g paradajok (môžete použiť čerstvé alebo z konzervy)
- 200 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
- 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1-2 polievkové lyžice mletej papriky (sladkej)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup prípravy:
-
Príprava surovín: Bravčové mäso nakrájajte na kocky veľkosti približne 2-3 cm. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Mrkvu nakrájajte na kolieska a papriku na prúžky. Paradajky rozkrájajte na menšie kúsky.
-
Smaženie cibule: V hlbokom hrnci alebo na panvici rozohrejte olej. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte ju na miernom ohni, až kým nie je jemná a sklovitá.
-
Pridanie mäsa: K cibuli pridajte nakrájané bravčové mäso. Smažte ho dozlatista z každej strany.
-
Ochutenie: Potom pridajte nasekaný cesnak, mletú papriku, soľ, čierne korenie a bobkové listy. Krátko orestujte, aby sa vôňa korenia rozvinula.
-
Zelenina: Do hrnca pridajte pripravenú mrkvu, papriku a paradajky. Dobre premiešajte a nechajte zmes podusiť približne 5-7 minút.
-
Dusenie: Nalejte vývar do hrnca a priveďte do varu. Znížte teplotu, zakryte pokrievkou a nechajte perkelt dusiť asi 40-50 minút, alebo kým mäso nie je dostatočne mäkké. Občas premiešajte a ak je potrebné, pridajte trochu vody.
-
Dokončenie: Keď je perkelt hotový, ochutnajte ho a prípadne pridajte soľ a korenie podľa vlastnej chuti.
-
Servírovanie: Podávajte horúci s čerstvým chlebom, knedľou alebo ryžou. Na tanieri môžete perkelt ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!