Tu máte recept na bravčový perkelt so zeleninou:
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (na kocky)
- 1 veľká cibuľa (jemne nakrájaná)
- 2 mrkvy (na kolieska)
- 2 zemiaky (na kocky)
- 1 paprika (nakrájaná na kocky)
- 2 PL oleja
- 2 PL hladkej múky
- 1 PL sladkej papriky (voliteľné)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- klincový koreň (voliteľné)
- bobkový list
Bravčový perkelt so zeleninou
Postup:
- Na panvici zohrejte olej a orestujte cibuľu, kým sa na ňu nevytvorí zlatistá farba.
- Pridajte mäso a za stáleho miešania ho opražte, kým nie je vonku pekná hneda farba.
- Pridajte nakrájanú zeleninu (mrkvu, zemiaky, papriku) a obalovaním ich v pražení, ich konzistenciu upravte na zeleninu, ktorá máte radi.
- V malom hrnci, pokryte múkou a sladkou paprikou, pridajte vodu, soľ, korenie, bobkový list a klincový koreň. Premiešajte, aby sa ingrediencie dôkladne zmiešali.
- Pridajte toto zmiešané množstvo k mäsu a zelenine. Spustite oheň a varíte, až kým nie je všetko krásne husté a dochutené.
Podávajte tento aromatický bravčový perkelt so zeleninou s knedlou, ryžou alebo čerstvým chlebom. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (napríklad plece alebo krkovička)
- 2 stredné cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 stredné mrkvy
- 1 veľká paprika (červená alebo zelená)
- 200 g paradajok (môžete použiť čerstvé alebo z konzervy)
- 200 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- 1-2 lyžice mletej papriky (sladkej)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava surovín: Bravčové mäso nakrájajte na kocky približne o veľkosti 2-3 cm. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Mrkvu nakrájajte na kolieska a papriku na prúžky. Paradajky nakrájajte na menšie kúsky.
-
Smaženie cibule: V hlbokom hrnci alebo na panvici rozohrejte olej. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte ju na miernom ohni, až kým nebude mäkká a sklovitá.
-
Pridanie mäsa: K cibuli pridajte nakrájané bravčové mäso. Orestujte ich dozlatista zo všetkých strán.
-
Ochutenie: Následne pridajte nasekaný cesnak, mletú papriku, soľ, čierne korenie a bobkové listy. Krátko zmes orestujte, aby sa korenie rozvoňalo.
-
Zelenina: Do hrnca pridajte medzitým pripravenú mrkvu, papriku a paradajky. Dobre premiešajte a nechajte zmes podusiť približne 5-7 minút.
-
Dusenie: Nalejte vývar do hrnca a priveďte do varu. Znížte teplotu, prikryte pokrievkou a nechajte perkelt dusiť asi 40-50 minút, alebo kým mäso nie je mäkké. Občas premiešajte a ak je potreba, pridajte trochu vody.
-
Dokončenie: Keď je perkelt hotový, ochutnajte ho a eventuálne pridajte soľ a korenie podľa chuti.
-
Servírovanie: Podávajte horúci s čerstvým chlebom, knedľou alebo ryžou. Na tanieri môžete perkelt posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť