Veľkonočná polievka, známa aj ako Żurek, je tradičná poľská polievka, ktorá sa často podáva počas Veľkej noci. Tu je recept na túto chutnú a šťavnatú polievku:
Potrebné suroviny:
- 500 g kyslých zemiakov (kyslej kapusty)
- 200 g klobásy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 lyžičky korenia na kyslý šťavu (podľa chuti)
- 1-2 bobkové listy
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 liter vody
- 200 ml smotany na varenie
- 4 syrové klobásy
- 4 vajcia
- chlieb na podávanie
Tradičná veľkonočná polievka (Żurek)
Postup:
- Kyslé zemiaky (kapustu) opláchnite pod studenou vodou a nakrájajte na tenké pásiky. Ak je kyslá kapusta príliš kyslá, môžete ju pred varením vyblanšírovať v horúcej vode.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno a spolu s olejom orestujte v hrnci, až kým sa cibuľa nezasklí.
- Kyslé zemiaky (kapustu) pridajte do hrnca a spolu s cibuľou a cesnakom ich orestujte asi 5 minút.
- Pridajte vodu, bobkové listy, korenie na kyslý šťavu a varíme na miernom ohni asi 30 minút, až kým zemiaky (kapusta) nezmäknú.
- Klobásy nakrájajte na tenké plátky a pridajte ich do polievky. Varíme ešte ďalších 10 minút.
- Polievku osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Vajcia varte do šľahačky.
- Do polievky pridajte smotanu na varenie a premiešajte. Zohrejte, ale nepustte ju variť.
- Polievku podávajte s varenými vajcami, syrovými klobásami a čerstvým chlebom.
Dúfam, že si vychutnáte túto skvelú tradičnú veľkonočnú polievku!