Tradičná veľkonočná polievka (Żurek)

Veľkonočná polievka, známa aj ako Żurek, je tradičná poľská polievka, ktorá sa často podáva počas Veľkej noci. Tu je recept na túto chutnú a šťavnatú polievku:

Potrebné suroviny:

  • 500 g kyslých zemiakov (kyslej kapusty)
  • 200 g klobásy
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 lyžičky korenia na kyslý šťavu (podľa chuti)
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 liter vody
  • 200 ml smotany na varenie
  • 4 syrové klobásy
  • 4 vajcia
  • chlieb na podávanie

 

Tradičná veľkonočná polievka (Żurek)

Postup:

  1. Kyslé zemiaky (kapustu) opláchnite pod studenou vodou a nakrájajte na tenké pásiky. Ak je kyslá kapusta príliš kyslá, môžete ju pred varením vyblanšírovať v horúcej vode.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno a spolu s olejom orestujte v hrnci, až kým sa cibuľa nezasklí.
  3. Kyslé zemiaky (kapustu) pridajte do hrnca a spolu s cibuľou a cesnakom ich orestujte asi 5 minút.
  4. Pridajte vodu, bobkové listy, korenie na kyslý šťavu a varíme na miernom ohni asi 30 minút, až kým zemiaky (kapusta) nezmäknú.
  5. Klobásy nakrájajte na tenké plátky a pridajte ich do polievky. Varíme ešte ďalších 10 minút.
  6. Polievku osoľte a okoreňte podľa chuti.
  7. Vajcia varte do šľahačky.
  8. Do polievky pridajte smotanu na varenie a premiešajte. Zohrejte, ale nepustte ju variť.
  9. Polievku podávajte s varenými vajcami, syrovými klobásami a čerstvým chlebom.

Dúfam, že si vychutnáte túto skvelú tradičnú veľkonočnú polievku!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *