Brioška recept

Brioška recept? Už som sa stretla s tým že ľudia v mojom okolí nevedeli čo je brioška. Je to v podsate francúzke maslové a zároveň nadýchane pečivo. Ako “koláč”, “baba”, ktorý mi jeme n na Veľkú Noc no toto je viac jemnejšie. A troška iné. Veď ju máte v obrázku, no tvarov a podôb má neskutočne veľa. 

Zoznam surovín

  • 500 g múky
  • 100 g cukru
  • 10 g soli
  • 10 g droždia
  • 200 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 150 g masla

Brioška recept

Postup

1. V miske zmiešajte múku, cukor a soľ.

2. V inom hrnci zohrejte mlieko a rozpustite v ňom droždie.

3. Do misky s múkou pridajte vajcia a zohriate mlieko s droždím a dôkladne premiešajte.

4. Pridajte maslo a hneste cesto, kým sa neodlepí od stien misky.

5. Cesto nechajte kysnúť asi hodinu, kým sa zdvojnásobí jeho objem.

6. Po kysnutí cesto premiešajte a rozdelte ho na menšie kúsky.

7. Z každého kúsku vytvarujte briošku a nechajte ju ešte chvíľu kysnúť.

8. Pečte briošky v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 minút.

A to je všetko! Teraz máte skvelý recept na briošky, ktoré si môžete vychutnať kedykoľvek. Nezabudnite si ich podávať s maslom alebo džemom a užite si ich s rodinou a priateľmi.

“Dobré jedlo je základom šťastia.”

George Bernard Shaw

 

 

2) 

Brioška je jemný a nadýchaný chlieb, ktorý pochádza z Francúzska. Tento sladký pečivo je obľúbené pre svoju bohatú chuť a mäkkú textúru. Ak sa chcete naučiť, ako si pripraviť vlastnú briošku doma, máme pre vás skvelý recept!

Ingrediencie potřebné na briošku

Predtým, než začnete, uistite sa, že máte všetky ingrediencie. Na prípravu briošky budete potrebovať nasledujúce:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1/2 litra mlieka
  • 4 vajcia
  • 150 g masla
  • štipku soli

Postup prípravy briošky

Začnite tým, že v miske zmiešate múku, cukor a soľ. Na druhom mieste, v teplom mlieku, rozpusťte droždie a pridajte ho do múkovej zmesi. Vmiešajte vajcia jedno po druhom a nakoniec pridajte rozohriate maslo. Cesto dôkladne miesime, až kým nie je hladké a elastické.

Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 až 2 hodiny, kým nezväčší svoj objem. Po vykysnutí cesto prehňacajte a formujte do požadovaného tvaru. Uložte ho do vopred pripravených foriem a nechajte ešte 30 minút kysnúť.

Pred pečením je dobré potrieť povrch briošky rozšľahaným vajcom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút, alebo kým nebude zlatistá. Po upečení nechajte vychladnúť a užívajte si túto lahodnú dobrotu ako koláčik k raňajkám, alebo ako dezert pri káve!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Puskas Oto píše:

    Ďakujem za recept! Určite si ho vyskúšam, briošky sú moje obľúbené pečivo.

  2. Ucierny píše:

    Brioška je skvelá, veľmi rada ju jem. Ďakujem za recept, určite vyskúšam doma!

  3. Tkopecka píše:

    Neviem sa dočkať, kým si vyskúšam tento recept! Veľmi rada pečiem a nové recepty sú vždy vítané.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *