Recept na briošku? Už som zistila, že ľudia v mojom okolí nemajú predstavu, čo brioška vlastne je. Ide o francúzske maslové a nadýchane pečivo. Pripomína to „koláč“ alebo „babku“, ktorú konzumujeme na Veľkú Noc, avšak toto je jemnejšie a trochu iné. Všimnite si ju na obrázku, no má nespočetné množstvo tvarov a variácií.
Zoznam ingrediencií
- 500 g múky
- 100 g cukru
- 10 g soli
- 10 g droždia
- 200 ml mlieka
- 3 vajcia
- 150 g masla
Brioška recept
Návod na prípravu
1. V miske zmiešajte múku, cukor a soľ.
2. V inej nádobe zohrejte mlieko a rozpustite v ňom droždie.
3. Do misky s múkou pridajte vajcia a mlieko s droždím a dôkladne zamiešajte.
4. Pridajte maslo a hnetite cesto, kým sa neodstráni od okrajov misky.
5. Nechajte cesto kysnúť asi hodinu, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
6. Po vykysnutí cesto premiešajte a rozdeľte na menšie kusy.
7. Z každého kusu vytvarujte briošku a nechajte ju ešte chvíľu kysnúť.
8. Pečte briošky v rúre predhriatej na 180 stupňov približne 20 minút.
A to je všetko! Teraz máte výborný recept na briošky, ktoré môžete vychutnávať kedykoľvek. Nezabudnite podávať s maslom alebo džemom a užite si ich s rodinou a priateľmi.
„Dobrý pokrm je základom šťastia.“
George Bernard Shaw
2) Brioška recept
Brioška predstavuje jemný a nadýchaný chlieb, pôvodom z Francúzska. Tento sladký pečivo je obľúbené vďaka svojej bohaté chuti a mäkkej textúre. Ak by ste sa chceli naučiť, ako si pripraviť domácu briošku, máme pre vás skvelý recept!
Ingrediencie potrebné na briošku
Pred začatím sa uistite, že máte všetky potrebné ingrediencie. Na prípravu briošky budete potrebovať nasledovné:
- 500 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 1/2 litra mlieka
- 4 vajcia
- 150 g masla
- štipku soli
Pokyny na prípravu briošky
Začnite zmiešaním múky, cukru a soli v miske. V teplom mlieku rozpusťte droždie a pridajte ho do múkovej zmesi. Vmiešajte vajcia jedno po druhom a nakoniec pridajte roztopené maslo. Cesto hneteme dôkladne, až kým nie je hladké a elastické.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 až 2 hodiny, kým sa jeho objem nezväčší. Po vykysnutí cesto prehňacajte a formujte do požadovanej podoby. Uložte ho do vopred pripravených foriem a nechajte ešte 30 minút kysnúť.
Pred pečením je vhodné povrch briošky potrieť rozšľahaným vajcom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút, alebo kým nebude zlatistá. Po upečení nechajte vychladnúť a vychutnajte si túto ukusovú pochúťku ako raňajkový koláčik alebo dezert pri káve!