Bryndzová omáčka je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa často podáva k cestovinám, ako napríklad ku haluškám. Na prípravu budete potrebovať:
- 200 g bryndze (typická slovenská syrová specialita)
- 100 ml smotany na varenie
- 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
- 2 lyžice oleja alebo masla
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- kôpor (nasekaný) na ozdobu
Bryndzova omáčka k cestovinám
Postup:
- Rozmačkajte bryndzu vidličkou.
- Na panvici zahrejte olej alebo maslo a pridajte nasekaný cesnak. Orestujte ho dozlatista.
- Pridajte rozmačkanú bryndzu a smotanu. Za stáleho miešania varte asi 3-5 minút, kým omáčka nezhustne. Ak je príliš hustá, môžete pridať trochu vody alebo smotany.
- Ochutnajte omáčku a podľa chuti pridajte soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
- Hotovú omáčku podávajte k uvareným cestovinám, ako sú halušky. Posypte nasekaným kôprom, ak máte radi.
Dobrú chuť!