Jednoduchá sviečková na smotane

Nasleduje jednoduchý recept na sviečkovú na smotane:

Suroviny:

  • 500 g hovädzieho sviečkového mäsa
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie (12% tuku)
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
  • petržlenová vňať na ozdobenie

 

Jednoduchá sviečková na smotane

Postup:

  1. Mäso si nasucho očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
  2. Cibuľu a mrkvu očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Cesnak pretlačíme.
  3. V hrnci rozpustíme maslo a na panvici opečieme plátky mäsa z oboch strán dozlatista. Opečené mäso vyberieme z hrnca a necháme odpočinúť.
  4. Do roztaveného masla pridáme cibuľu, mrkvu a cesnak. Zľahka opražíme, až sa zjemnia a zmäknú.
  5. Pridáme hladkú múku a za stáleho miešania ju zrestujeme.
  6. Potom pridáme hovädzí vývar a za stáleho miešania necháme zmes zovrieť. Tekutinu varíme asi 5 minút, aby sa zredukovala.
  7. Následne pridáme smotanu a premiešame. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  8. Vložíme opečené mäso späť do hrnca a necháme variť na miernom ohni ešte asi 15-20 minút, kým mäso nie je mäkké a dochutí sa.
  9. Hotovú sviečkovú môžeme podávať s knedľou alebo cestovinou. Pred podávaním ju môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na mäso:

  • 600 g hovädzej sviečkovice
  • 2 stredné cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2-3 bobkové listy
  • 5-6 kusov celého čierneho korenia
  • 5-6 kusov nového korenia
  • 1-2 lyžice oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Na omáčku:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2-3 lyžice hladkej múky
  • 1-2 lyžice masla
  • citrónová šťava (podľa chuti)
  • cukor (podľa chuti)
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Hovädziu sviečkovicu opláchnite a osušenej kuchynskou utierkou. Osolte a okoreňte.
    • Na panvici rozohrejte olej a na ňom prudko opečte sviečkovicu zo všetkých strán, aby sa zatiahla. Potom ju vyberte a nechajte chvíľu odpočinúť.
  2. Príprava zeleniny:

    • Na tej istej panvici, kde ste opekali mäso, pridajte nasekanú cibuľu a osmažte do zlatista. Potom pridajte nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler a cesnak. Všetko spolu orestujte.
  3. Dusenie:

    • Do panvice pridajte opečené mäso, bobkové listy, celé korenie a podlejte vodou (alebo vývarom) tak, aby bolo mäso ponorené. Dusíme na miernom ohni asi 1,5 – 2 hodiny (prípadne dlhšie), až kým nie je mäso mäkké.
  4. Omáčka:

    • Po uvarení mäso vyberte a nechajte odpočinúť. Do vývaru prisypte hladkú múku a dobre premiešajte, aby sa nezgrudkovatela. Nechajte zovrieť a varte, kým omáčka nezhustne.
    • Potom pridajte smotanu, maslo, citrónovú šťavu, cukor, soľ a korenie podľa chuti. Premiešajte a varte ešte pár minút.
  5. Servírovanie:

    • Hovädziu sviečkovicu nakrájajte na plátky a podávajte s omáčkou. Môžete podávať s knedľou, cestovinami alebo ryžou.
    • Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

4 Komentáre

  1. Kocúrik123 píše:

    Tento recept na sviečkovú je jednoducho skvelý! Už som ho vyskúšal a bola to chuťová bomba. Príprava nie je zložitá, takže sa s tým určite poradia aj začiatočníci v kuchyni. Ja osobne milujem kombináciu sviečkovej s knedľou, pretože sa všetky chute krásne spoja. Keď som pripravoval tento pokrm, celý dom voňal ako z reštaurácie! Na začiatku som mal trošku obavy z toho, ako správne pripraviť omáčku, ale všetko išlo hladko. Cibula a mrkva dodajú jedlu tú správnu sladkosť a smotana to celé krásne zjemní. Naozaj odporúčam pridať aj trošku čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu, robí to zázraky! Môj syn si dokonca pýtal druhýkrát a to je u neho veľký úspech! Určite budem tento recept opakovať znova a znova. Dúfam, že sa aj ostatným podarí takto výborne uvariť.

    1. Bublinka píše:

      Súhlasím so všetkým, čo si napísal! Sviečková na smotane je moja obľúbená klasika a tvoj popis ma inšpiroval ju pripraviť znova. Minule som ju robila s domácimi knedľami a bol to hit! Musím povedať, že tajomstvo tejto sviečkovej určite spočíva aj v kvalitnom mäse a správnom dochutení. Vždy si dávam pozor na čerstvé ingrediencie – zvlášť cibuľu a mrkvu musia byť šťavnaté! Pridávam k tomu aj trošku citrónovej šťavy do omáčky pre lepšiu chuť. Kto ešte nemal tú česť s touto dobrotou, tak nech rýchlo uteká do kuchyne a pripraví si ju! Ďakujem za super recept!

  2. Macko píše:

    Tento recept ma úplne nadchol! Sviečková na smotane je jedlo mojej babičky a pamätám si, ako sme sa vždy tešili na nedeľný obed práve kvôli nej. Je fantastické vidieť taký jednoduchý návod, ktorý privedie túto tradíciu späť do našich kuchýň. Páči sa mi ako si popísal každý krok – nič nie je vynechané! Dokonca som si poznamenal tipy ohľadom dusenia mäsa; čím dlhšie dusíte, tým bude mäso jemnejšie. A omáčka? To je len čerešnička na torte – musí byť krémová a plná chuti! Hlavne nezabudnite pridávať korenie postupne; ja mám rád trochu viac korenia pre extra šmrnc! Ešte raz ti ďakujem za tento úžasný recept – určite ho budem pripravovať pre svoju rodinu.

    1. JankaR píše:

      Macko má pravdu! Tento recept mi pripomenul moje detstvo plné vôní domáceho varenia od babičky. Dnes večer idem nakupovať ingrediencie presne podľa tvojho návodu. Milujem sviečkovú so smotanou; vždy ju podávame s domácimi knedľami alebo ešte lepšie – s cestovinami! A čo sa týka petržlenovej vňate – tá dodáva finálnemu pokrmu nádherný vzhľad aj chuť. Už teraz mám chuť na túto dobrotu, takže dúfam, že mi víde rovnako dobre ako tebe! Ak by mal niekto nejaké ďalšie tipy alebo triky ohľadom varenia sviečkovej, nech ich sem napíše!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *