Nasleduje jednoduchý recept na sviečkovú na smotane:
Suroviny:
- 500 g hovädzieho sviečkového mäsa
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie (12% tuku)
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice masla
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- petržlenová vňať na ozdobenie
Jednoduchá sviečková na smotane
Postup:
- Mäso si nasucho očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Cibuľu a mrkvu očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Cesnak pretlačíme.
- V hrnci rozpustíme maslo a na panvici opečieme plátky mäsa z oboch strán dozlatista. Opečené mäso vyberieme z hrnca a necháme odpočinúť.
- Do roztaveného masla pridáme cibuľu, mrkvu a cesnak. Zľahka opražíme, až sa zjemnia a zmäknú.
- Pridáme hladkú múku a za stáleho miešania ju zrestujeme.
- Potom pridáme hovädzí vývar a za stáleho miešania necháme zmes zovrieť. Tekutinu varíme asi 5 minút, aby sa zredukovala.
- Následne pridáme smotanu a premiešame. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Vložíme opečené mäso späť do hrnca a necháme variť na miernom ohni ešte asi 15-20 minút, kým mäso nie je mäkké a dochutí sa.
- Hotovú sviečkovú môžeme podávať s knedľou alebo cestovinou. Pred podávaním ju môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!