Jednoduchá sviečková na smotane

Nasleduje jednoduchý recept na sviečkovú na smotane:

Suroviny:

  • 500 g hovädzieho sviečkového mäsa
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie (12% tuku)
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
  • petržlenová vňať na ozdobenie

 

Jednoduchá sviečková na smotane

Postup:

  1. Mäso si nasucho očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
  2. Cibuľu a mrkvu očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Cesnak pretlačíme.
  3. V hrnci rozpustíme maslo a na panvici opečieme plátky mäsa z oboch strán dozlatista. Opečené mäso vyberieme z hrnca a necháme odpočinúť.
  4. Do roztaveného masla pridáme cibuľu, mrkvu a cesnak. Zľahka opražíme, až sa zjemnia a zmäknú.
  5. Pridáme hladkú múku a za stáleho miešania ju zrestujeme.
  6. Potom pridáme hovädzí vývar a za stáleho miešania necháme zmes zovrieť. Tekutinu varíme asi 5 minút, aby sa zredukovala.
  7. Následne pridáme smotanu a premiešame. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  8. Vložíme opečené mäso späť do hrnca a necháme variť na miernom ohni ešte asi 15-20 minút, kým mäso nie je mäkké a dochutí sa.
  9. Hotovú sviečkovú môžeme podávať s knedľou alebo cestovinou. Pred podávaním ju môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na mäso:

  • 600 g hovädzej sviečkovice
  • 2 stredné cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2-3 bobkové listy
  • 5-6 kusov celého čierneho korenia
  • 5-6 kusov nového korenia
  • 1-2 lyžice oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Na omáčku:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2-3 lyžice hladkej múky
  • 1-2 lyžice masla
  • citrónová šťava (podľa chuti)
  • cukor (podľa chuti)
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Hovädziu sviečkovicu opláchnite a osušenej kuchynskou utierkou. Osolte a okoreňte.
    • Na panvici rozohrejte olej a na ňom prudko opečte sviečkovicu zo všetkých strán, aby sa zatiahla. Potom ju vyberte a nechajte chvíľu odpočinúť.
  2. Príprava zeleniny:

    • Na tej istej panvici, kde ste opekali mäso, pridajte nasekanú cibuľu a osmažte do zlatista. Potom pridajte nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler a cesnak. Všetko spolu orestujte.
  3. Dusenie:

    • Do panvice pridajte opečené mäso, bobkové listy, celé korenie a podlejte vodou (alebo vývarom) tak, aby bolo mäso ponorené. Dusíme na miernom ohni asi 1,5 – 2 hodiny (prípadne dlhšie), až kým nie je mäso mäkké.
  4. Omáčka:

    • Po uvarení mäso vyberte a nechajte odpočinúť. Do vývaru prisypte hladkú múku a dobre premiešajte, aby sa nezgrudkovatela. Nechajte zovrieť a varte, kým omáčka nezhustne.
    • Potom pridajte smotanu, maslo, citrónovú šťavu, cukor, soľ a korenie podľa chuti. Premiešajte a varte ešte pár minút.
  5. Servírovanie:

    • Hovädziu sviečkovicu nakrájajte na plátky a podávajte s omáčkou. Môžete podávať s knedľou, cestovinami alebo ryžou.
    • Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *