Česká zemiakovo-hubová polievka, tiež známa ako Bramboračka, patrí medzi tradičné české pokrmy, ktoré spájajú zemiaky a huby. Tu je návod na prípravu tejto výbornej polievky:
Suroviny:
- 500 g zemiakov
- 200 g húb (napríklad šampiňóny)
- 1 väčšia cibuľa, jemne pokrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice oleja alebo masla
- soľ a čierne korenie podľa preferencií
- čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor na ozdobu
Česká zemiakovo-hubová polievka (Bramboračka)
Postup:
- Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Huby umyjeme a nakrájame na tenké plátky.
- V hrnci zohrejeme olej alebo rozpustíme maslo a pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Restujeme ich do zlatista, asi 5 minút.
- Pridáme nakrájané zemiaky a huby do hrnca a miešame zhruba 2 minúty.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu. Následne znížime teplotu a varíme pod pokrievkou asi 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Pomocou mixéra rozmixujeme polievku na hladkú konzistenciu. Ak preferujete hrubšiu polievku, nie je potrebné ju toľko rozmixovať.
- Vrátime polievku do hrnca a pridáme smotanu na varenie. Dobre premiešame a ohrejeme polievku, avšak nedovolíme jej prevrieť.
- Podľa chuti okoreníme soľou a čiernym korením.
- Polievku servírujeme do misiek a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Najlepšie podávame s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
2) Česká zemiakovo-hubová polievka (Bramboračka)
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 250 g čerstvých húb (napr. šampiňóny alebo hríby)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/2 zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 bobkové listy
- 5-6 pohárov zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 lyžičky sušenej majoránky
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava zeleniny: Očistite a nakrájajte cibuľu na jemno, mrkvu a petržlen na kolieska, zeler na kocky a zemiaky na menšie kocky. Húb je lepšie, ak ich pokrájate na plátky.
-
Smaženie cibule: V hrnci zohrejte rastlinný olej na strednom ohni a pridajte pokrájanú cibuľu. Smažte ju, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť.
-
Pridávanie zeleniny: Do hrnca pridajte mrkvu, petržlen, zeler a kúsky zemiakov. Krátko ich opečte vo vode, aby sa všetko spojilo.
-
Pridanie húb: Pridajte nakrájané huby a smažte ešte niekoľko minút, kým sa nezredukujú a neuvoľnia svoju chuť.
-
Varenie polievky: Do hrnca pridajte vývar a bobkové listy. Priveďte k varu a potom znížte teplotu. Nechajte variť asi 15-20 minút, kým sú zemiaky a mrkva mäkké.
-
Dochutenie: Keď sú všetky ingrediencie uvarené, pridajte nastrúhaný cesnak, majoránku, tymián, soľ a čierne korenie podľa chuti. Povar ešte 5 minút.
-
Servírovanie: Odstráňte bobkový list a polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Môžete pridať aj ďalšie druhy zeleniny podľa preferencií, napríklad brokolicu alebo zelenú fazuľku.
- Ak máte radi krémovejšiu polievku, môžete niektoré zemiaky rozmixovať na jemno.
Dobrú chuť!