Česká zemiakovo-hubová polievka (Bramboračka)

 

Česká zemiakovo-hubová polievka, tiež známa ako Bramboračka, patrí medzi tradičné české pokrmy, ktoré spájajú zemiaky a huby. Tu je návod na prípravu tejto výbornej polievky:

Suroviny:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g húb (napríklad šampiňóny)
  • 1 väčšia cibuľa, jemne pokrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice oleja alebo masla
  • soľ a čierne korenie podľa preferencií
  • čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor na ozdobu

 

Česká zemiakovo-hubová polievka (Bramboračka)

Postup:

  1. Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Huby umyjeme a nakrájame na tenké plátky.
  2. V hrnci zohrejeme olej alebo rozpustíme maslo a pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Restujeme ich do zlatista, asi 5 minút.
  3. Pridáme nakrájané zemiaky a huby do hrnca a miešame zhruba 2 minúty.
  4. Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu. Následne znížime teplotu a varíme pod pokrievkou asi 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  5. Pomocou mixéra rozmixujeme polievku na hladkú konzistenciu. Ak preferujete hrubšiu polievku, nie je potrebné ju toľko rozmixovať.
  6. Vrátime polievku do hrnca a pridáme smotanu na varenie. Dobre premiešame a ohrejeme polievku, avšak nedovolíme jej prevrieť.
  7. Podľa chuti okoreníme soľou a čiernym korením.
  8. Polievku servírujeme do misiek a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Najlepšie podávame s čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

Česká zemiakovo-hubová polievka (Bramboračka)-2

2) Česká zemiakovo-hubová polievka (Bramboračka)

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 250 g čerstvých húb (napr. šampiňóny alebo hríby)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/2 zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 bobkové listy
  • 5-6 pohárov zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 lyžičky sušenej majoránky
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Očistite a nakrájajte cibuľu na jemno, mrkvu a petržlen na kolieska, zeler na kocky a zemiaky na menšie kocky. Húb je lepšie, ak ich pokrájate na plátky.

  2. Smaženie cibule: V hrnci zohrejte rastlinný olej na strednom ohni a pridajte pokrájanú cibuľu. Smažte ju, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť.

    Plnené kuracie prsia s kyslou kapustou

    Plnené kuracie prsia s kyslou kapustou

    Čítať viac »

  3. Pridávanie zeleniny: Do hrnca pridajte mrkvu, petržlen, zeler a kúsky zemiakov. Krátko ich opečte vo vode, aby sa všetko spojilo.

  4. Pridanie húb: Pridajte nakrájané huby a smažte ešte niekoľko minút, kým sa nezredukujú a neuvoľnia svoju chuť.

  5. Varenie polievky: Do hrnca pridajte vývar a bobkové listy. Priveďte k varu a potom znížte teplotu. Nechajte variť asi 15-20 minút, kým sú zemiaky a mrkva mäkké.

  6. Dochutenie: Keď sú všetky ingrediencie uvarené, pridajte nastrúhaný cesnak, majoránku, tymián, soľ a čierne korenie podľa chuti. Povar ešte 5 minút.

  7. Servírovanie: Odstráňte bobkový list a polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tipy:

  • Môžete pridať aj ďalšie druhy zeleniny podľa preferencií, napríklad brokolicu alebo zelenú fazuľku.
  • Ak máte radi krémovejšiu polievku, môžete niektoré zemiaky rozmixovať na jemno.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 Komentáre

  1. Mhossa píše:

    Recept sa zdá skvelý, určite ho vyskúšam! Ďakujem za tip!

  2. Ydzurjanin píše:

    Naozaj chutná polievka, a hlavne jednoduchá na prípravu. Určite odporúčam!

  3. Ruzicka Kornel píše:

    Bramboračka je najlepšia! Tento recept je top, ďakujem za neho.

  4. Anonym píše:

    Recept je super! Mám rada tradičné jedlá a určite vyskúšam.