Česká zemiakovo-hubová polievka, známa tiež ako Bramboračka, je tradičná česká polievka, ktorá kombinuje zemiaky a huby. Tu je recept na túto chutnú polievku:
Suroviny:
- 500 g zemiakov
- 200 g húb (napríklad šampiňóny)
- 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nakrájané
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice oleja alebo masla
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor na ozdobenie
Česká zemiakovo-hubová polievka (Bramboračka)
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Huby umyjeme a nakrájame na tenké plátky.
- V hrnci zohrejeme olej alebo rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Dusíme ich do zlatista, asi 5 minút.
- Pridáme nakrájané zemiaky a huby do hrnca a miešame približne 2 minúty.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu. Potom znížime teplotu a varíme polievku pod pokrievkou asi 15-20 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.
- S pomocou mixéra rozmixujeme polievku na hladkú konzistenciu. Ak preferujete hrubšiu polievku, nemusíte ju toľko rozmixovať.
- Vraciame polievku do hrnca a pridáme smotanu na varenie. Primiešame a ohrejeme polievku, ale nedovolíme jej prevrieť.
- Ochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Polievku servírujeme do misiek a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Podávame ju najlepšie s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 250 g čerstvých húb (napr. šampiňóny alebo hríby)
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/2 zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 bobkové listy
- 5-6 pohárov zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 lyžičky sušenej majoránky
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava zeleniny: Očistite a nakrájajte cibuľu na jemno, mrkvu a petržlen na kolieska, zeler na kocky a zemiaky na menšie kocky. Húb je lepšie, ak ich nakrájate na plátky.
-
Smaženie cibule: V hrnci zohrejte rastlinný olej na strednom ohni a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte ju, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť.
-
Pridávanie zeleniny: Do hrnca pridajte mrkvu, petržlen, zeler a kúsky zemiakov. Krátko ich opečte vode, aby sa všetko spojilo.
-
Pridanie húb: Pridajte nakrájané huby a smažte ešte niekoľko minút, kým sa nezredukujú a neuvoľnia svoju chuť.
-
Varenie polievky: Do hrnca pridajte vývar a bobkové listy. Priveďte k varu a potom znížte teplotu. Nechajte variť asi 15-20 minút, kým sú zemiaky a mrkva mäkké.
-
Dochutenie: Keď sú všetky ingrediencie uvarené, pridajte nastrúhaný cesnak, majoránku, tymián, soľ a čierne korenie podľa chuti. Povar ešte 5 minút.
-
Servírovanie: Odstráňte bobkový list a polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Môžete pridať aj ďalšie druhy zeleniny podľa chuti, napríklad brokolicu alebo zelenú fazuľku.
- Ak máte radi krémovejšiu polievku, môžete niektoré zemiaky rozmixovať na jemno.
Dobrú chuť!
Recept sa zdá skvelý, určite ho vyskúšam! Ďakujem za tip!
Naozaj chutná polievka, a hlavne jednoduchá na prípravu. Určite odporúčam!
Bramboračka je najlepšia! Tento recept je top, ďakujem za neho.
Recept je super! Mám rada tradičné jedlá a určite vyskúšam.