Česká zemiakovo-hubová polievka, známa tiež ako Bramboračka, je tradičná česká polievka, ktorá kombinuje zemiaky a huby. Tu je recept na túto chutnú polievku:
Suroviny:
- 500 g zemiakov
- 200 g húb (napríklad šampiňóny)
- 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nakrájané
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice oleja alebo masla
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor na ozdobenie
Česká zemiakovo-hubová polievka (Bramboračka)
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Huby umyjeme a nakrájame na tenké plátky.
- V hrnci zohrejeme olej alebo rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Dusíme ich do zlatista, asi 5 minút.
- Pridáme nakrájané zemiaky a huby do hrnca a miešame približne 2 minúty.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu. Potom znížime teplotu a varíme polievku pod pokrievkou asi 15-20 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.
- S pomocou mixéra rozmixujeme polievku na hladkú konzistenciu. Ak preferujete hrubšiu polievku, nemusíte ju toľko rozmixovať.
- Vraciame polievku do hrnca a pridáme smotanu na varenie. Primiešame a ohrejeme polievku, ale nedovolíme jej prevrieť.
- Ochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Polievku servírujeme do misiek a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Podávame ju najlepšie s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!