Česká zemiakovo-hubová polievka (Bramboračka)

Česká zemiakovo-hubová polievka, známa tiež ako Bramboračka, je tradičná česká polievka, ktorá kombinuje zemiaky a huby. Tu je recept na túto chutnú polievku:

Suroviny:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g húb (napríklad šampiňóny)
  • 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nakrájané
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice oleja alebo masla
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor na ozdobenie

 

Česká zemiakovo-hubová polievka (Bramboračka)

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Huby umyjeme a nakrájame na tenké plátky.
  2. V hrnci zohrejeme olej alebo rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Dusíme ich do zlatista, asi 5 minút.
  3. Pridáme nakrájané zemiaky a huby do hrnca a miešame približne 2 minúty.
  4. Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu. Potom znížime teplotu a varíme polievku pod pokrievkou asi 15-20 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.
  5. S pomocou mixéra rozmixujeme polievku na hladkú konzistenciu. Ak preferujete hrubšiu polievku, nemusíte ju toľko rozmixovať.
  6. Vraciame polievku do hrnca a pridáme smotanu na varenie. Primiešame a ohrejeme polievku, ale nedovolíme jej prevrieť.
  7. Ochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
  8. Polievku servírujeme do misiek a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Podávame ju najlepšie s čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *