cesticko bez vajec

Cestoviny bez vajec sú skvelou a chutnou alternatívou pre tých, ktorí sa snažia obmedziť svoj príjem vajec, či už z dôvodu alergií, vegetariánstva alebo vegánstva. Tieto cestoviny sú vyrobené z kvalitnej múky a vody, čo znamená, že si zachovávajú svoju jemnú textúru a sú veľmi flexibilné na prípravu rôznych jedál.

V dnešnom receptovom článku vám predstavím tri rôzne recepty na cestoviny bez vajec. Prvý recept bude na domáce cestoviny, druhý na cestoviny s omáčkou z pečených paprík a tretí na cestoviny s pestom z bazalky. Užite si kreativitu v kuchyni a nechajte sa inšpirovať novými kombináciami chutí.

1) Domáce cestoviny bez vajec

Ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky (môžete použiť aj celozrnnú múku)
  • 200 ml vody
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • Olivový olej na posypanie a na varenie

Postup:

  1. Príprava cesta: Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou. Postupne pridávajte vodu a miešajte, kým sa zmes nezačne spájať. Najlepšie je, ak si na túto prácu vezmete ruky, aby ste mohli cesto dobre prepracovať.
  2. Hnetenie cesta: Na pomúčenej doske hnetite cesto asi 10 minút, kým nezíska hladkú a elastickú konzistenciu. Pokud je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky. Ak je zas príliš suché, kvapnite doň trochu vody.
  3. Odpočinok: Zabalte cesto do potravinárskej fólie a nechajte ho odpočívať aspoň 30 minút. Tým sa gluten uvoľní a cesto bude lepšie spracovateľné.
  4. Vaľkanie cesta: Po odpočinku cesto rozdeľte na menšie kusy, ktoré môžete ľahko spracovať. Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na tenkú placku o hrúbke približne 1 mm. Pokiaľ máte stroj na cestoviny, môžete cesto prebehnúť aj ním.
  5. Krátky rez: Nakrájajte cesto na požadované tvary – môžete si vytvoriť široké rezance na fettuccine, alebo tenké rezance ako tagliatelle. Rezance môžete použiť okamžite alebo ich sušiť na vzduchu.
  6. Varovanie: V hrnci priveďte vodu do varu a pridajte soľ. Cestoviny varte približne 3-5 minút, kým nebudú al dente. Po uvarení ich sceďte a môžete ich servírovať s obľúbenou omáčkou.

2) Cestoviny s omáčkou z pečených paprík

Ingrediencie:

  • 250 g cestovín bez vajec (pripravené podľa receptu vyššie)
  • 4 červené papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 200 ml rastlinného vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá bazalka a parmezán (voliteľné)

Postup:

  1. Pečenie papriky: Predhrejte rúru na 200 °C. Papriky umyte a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte ich 20-25 minút, kým sa ich kožka nezčernie a neoddelí sa. Pred koncom pečenia pridajte aj olúpané strúčiky cesnaku.
  2. Príprava omáčky: Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Smažte ju na strednom ohni, kým nezmäkne a nezačne zlátnuť.
  3. Mixovanie omáčky: Keď sú papriky upečené, vyberte ich z rúry a nechajte ich chvíľu vychladnúť. Potom ich olúpte, odstráňte semienka a vložte ich do mixéra spolu s opečeným cesnakom, cibulou a rastlinným vývarom. Mixujte, kým nevznikne hladká omáčka.
  4. Dochutenie: Omáčku dochuťte soľou a čiernym korením. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať aj čili alebo korenie podľa chuti.
  5. Spojenie surovín: Uvarené cestoviny zmiešajte s pripravenou omáčkou. Povarujte ich spoločne na miernom ohni asi 2-3 minúty, aby sa chute prepojili.
  6. Podávanie: Cestoviny servírujte na tanieroch a ozdobte čerstvou bazalkou a nastrúhaným parmezánom (ak nie ste vegán, ak áno, môžete vynechať).

3) Cestoviny s pestom z bazalky

Ingrediencie:

  • 250 g cestovín bez vajec
  • 50 g čerstvej bazalky
  • 30 g piniových orieškov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g rastlinného syra (alebo parmezánu)
  • 100 ml olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Príprava pesto: V mixéri zmiešajte čerstvú bazalku, piniové oriešky, cesnak a rastlinný syr. Mixujte, kým nevznikne hrubšia konzistencia.
  2. Pridanie oleja: Postupne pridávajte olivový olej a mixujte, až kým nedosiahnete požadovanú jemnosť omáčky. Ak je pesto príliš husté, môžete pridať trošku vody alebo oleja. Dochutíme soľou a korením.
  3. Varíme cestoviny: Uvarte cestoviny bez vajec podľa návodu na obale, sceďte a prepláchnite studenou vodou, aby ste zastavili varenie.
  4. Spojenie chutí: Uvarené cestoviny zmiešajte s pestom v miske, nezabudnite ochutnať a pridať korenie podľa potreby.
  5. Podávanie: Cestoviny môžete podávať teplé alebo studené, ako hlavný chod alebo aj ako prílohu. Ozdobte čerstvou bazalkou alebo len tak posypte niekoľkými piniovými orieškami.

Záver

Tieto tri recepty na cestoviny bez vajec sú jednoduché, rýchle a veľmi chutné. Domáce cestoviny majú unikátnu chuť a textúru, ktoré môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií.

Omáčky ako pečené papriky alebo bazalkové pesto vaše jedlo ešte viac obohatia o čerstvé chute a vône. Dúfam, že sa vám tieto recepty páčili a že s nimi očaríte seba i svojich blízkych. Bon appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *