Recept na venceky, ktoré sa vždy podaria:
Suroviny:
- 250 g hladkej múky
- 50 g cukru
- 150 g masla (mäkkého)
- 2 žĺtka
- štipka soli
- vanilkový cukor
- citrónová kôra
Venčeky ktoré sa vždy podaria
Postup:
- V miske zmiešajte múku s cukrom a pridajte mäkké maslo. Pretrieťte k zmäknutiu.
- Pridajte žĺtka, štipku soli, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte a vytvorte hladké cesto.
- Cesto nechajte vychladnúť v chladničke asi 30 minút.
- Po vychladnutí cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm.
- Pomocou výkračníka alebo šálky vytvorte malé venceky.
- Venceky vložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12-15 minút, alebo kým nebudú zlatisté.
- Po upečení nechajte venceky chvíľu vychladnúť na plechu, potom ich presuňte na mriežku, aby úplne vychladli.
Poznámka:
Môžete taktiež ozdobiť venceky rozpustenou čokoládou alebo posypať ich práškovým cukrom. Vychladnuté venceky skladujte v hermeticky uzatvorenej nádobe, aby zostali chrumkavé.