Tak ako vy, aj ja mám rád slivkové gule. Tieto dobroty sú niečo viac než len chutná pochúťka. A keď ich po uvarení opražím na strúhanke s cukrom, tak je to bezkonkurenčný obed.
Ak by ste preferovali recept, ktorý obsahuje zemiaky, našla som aj tento videonávod.
2) Cesto na slivkové gule bez zemiakov
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 150 g tvarohu (ideálne jemného)
- 1 vajce
- 3-4 lyžice studenej vody
- Štipka soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
Na náplň:
- 500 g sliviek (najlepšie zrelých, v prípade potreby umytých a odkôstkovaných)
- Cukor (podľa vlastnej chuti, približne 3-4 lyžice)
- Škorica (voliteľná)
Na obalenie:
- Strúhanka
- Maslo na opraženie
- Cukor na posypanie
Postup:
- Príprava cesta:
- V miske zmiešajte hladkú múku, tvaroh, vajce, soľ a prášok do pečiva.
- Pridajte studenú vodu a dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké cesto. V prípade potreby môžete pridať viac vody, ak je cesto príliš suche. Cesto by malo byť elastické a nelepivé.
- Príprava sliviek:
- Slivky umyte a odkôstkujte. Ak sú veľmi kyslé, môžete ich posypať cukrom a nechať ich chvíľu odstáť.
- Tvorba gulí:
- Odrežte malé kúsky cesta a vytvorte z nich ploché kolieska. Do stredu každého kolieska vložte jednu slivku a trochu cukru (prípadne aj štipku škorice, ak ju používate).
- Cesto opatrne zabaľte okolo slivky a vytvorte guľu. Uistite sa, že cesto dôkladne uzavrelo, aby sa náplň nevyliala.
- Varovanie gulí:
- V hrnci priveďte vodu do varu a osolite ju.
- Do vriacej vody opatrne ponorte slivkové gule. Varíme približne 6-8 minút, kým nevyplávajú na hladinu. Po vyplávaní ich ešte cca 2-3 minúty varte.
- Opraženie strúhanky:
- Na panvici rozohrejte maslo a pridajte strúhanku. Pražte na strednom plameni, kým nezíska zlatistú farbu.
- Servírovanie:
- Uvarené slivkové gule vyberte a nechajte ich chvíľu odkvapkať.
- Obalte ich v opraženej strúhanke a podávajte posypané cukrom.
Dobrú chuť!