Recept: Cestoviny s paradajkovou omáčkou a krevetami.
Zloženie:
- 250 g cestovín (napríklad špagety, penne alebo farfalle)
- 300 g kreviet, očistených a zbavených šupiek
- 1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 400 g paradajkových kúskov, konzerva
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička sušeného bazalku
- 1/2 čajovej lyžičky sušenej oregana
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1/4 šálky parmezánu, na posypanie
- čerstvá petržlenová vňať, na ozdobenie
Cestoviny s paradajkovou omáčkou a krevetami
Postup:
- V hrnci osolte vodu a priveďte ju do varu. Do vriacej vody vložte cestoviny a varte podľa pokynov na obale, kým nebudú al dente (mäkké, ale s miernou šťavnatosťou). Potom ich scedite a odložte bokom.
- Na panvici zahrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nebudú jemne zlatisté.
- Pridajte krevety a orestujte ich z oboch strán, kým sa stanú ružovými a dobre prepečenými. Potom ich odstráňte z panvice a odložte bokom.
- Do panvice pridajte paradajkové kúsky a pretlačte ich vidličkou, aby sa rozpadli na menšie kúsky. Pridajte paradajkový pretlak, bazalku a oregano. Ochutnajte soľou a korením podľa chuti. Nechajte omáčku variť asi 10 minút, aby sa všetky chute prepojili.
- Keď je omáčka hotová, pridajte krevety a cestoviny do panvice. Premiešajte, aby sa všetky suroviny prepojili. Varte ešte asi 2-3 minúty, kým sa cestoviny dobre zohrejú.
- Servírujte cestoviny s paradajkovou omáčkou a krevetami na tanieri. Posypte parmezánom a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 300 g cestovín (napr. špagety alebo penne)
- 300 g čerstvých alebo mrazených krevet (ošúpaných)
- 400 g konzervovaných paradajok (drcených alebo celých)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušenej oregana
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- Parmezán alebo iný syr (na posypanie, voliteľné)
- Čerstvá bazalka (na ozdobu, voliteľné)
Postup:
-
Príprava cestovín: Veľký hrniec naplňte vodou a pridajte soľ. Privarte vodu a uvarte cestoviny podľa pokynov na obale, kým nie sú al dente. Následne ich sceďte, ale odložte si trošku cestovinovej vody.
-
Príprava omáčky: V hlbokom panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak, a restujte ich, kým zmäknú a nezískajú zlatistú farbu (asi 3-5 minút).
-
Pridanie paradajok: Do panvice pridajte drvené paradajky spolu s bazalkou, oreganom, soľou a čiernym korením. Dobre premiešajte a nechajte omáčku variť na miernom ohni asi 10-15 minút, aby sa chute prepojili.
-
Pridanie krevet: Do omáčky pridajte krevety a varte ďalších 5-7 minút, kým sa krevety nezmenia na ružové a nie sú uvarené. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trochu odloženej cestovinovej vody.
-
Spojenie cestovín s omáčkou: Uvarené cestoviny pridajte do panvice s omáčkou a dôkladne premiešajte, aby sa cestoviny obalili omáčkou.
-
Podávanie: Cestoviny naservírujte na taniere, posypte nastrúhaným parmezánom a ozdobte čerstvou bazalkou, ak chcete.
Dobrú chuť!