Chutný taliansky dezertik gelato
- 2 šálky plnotučného mlieka
- 1/2 šálky granulovaného cukru
- 4 žĺtky
- 1 vanilková strúčik
- Prísady na dochutenie (kakao, káva, čokoláda, ovocie atď.)
Chutný taliansky dezertik gelato
- Vo veľkom hrnci zohrejte mlieko na strednom ohni, ale nenechávajte ho variť. Môžete pridať vnútro vanilkového strúčika pre intenzívnejšiu vanilkovú chuť.
- V miske si vyšľahajte žĺtky s cukrom, kým zmes nezíská svetlú a krémovú konzistenciu.
- Pomaly a opatrne primiešajte zohriate mlieko do zmesi žĺtkov a cukru. Dôkladne miešajte, aby sa zmes nesrazila.
- Vráťte zmes späť do hrnca a za stáleho miešania zahrievajte na strednom ohni, kým zmes nezhustne a nezačne sa priliepať na lyžicu.
- Odstráňte z ohňa a nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu.
- Ak plánujete pridať prísady na dochutenie, ako je kakao, káva, čokoláda alebo ovocie, teraz ich primiešajte do zmesi.
- Zmes prelejte do nádoby vhodnej pre zmrazenie a zakryte ju potravinovým fóliom. Nechajte ju v chladničke stáť aspoň niekoľko hodín, ideálne cez noc, aby sa chute dobre premiešali a zmes bola dostatočne chladená.
- Zmes na gelato prelejte do zmrzlinového stroja na zmrzlinu a zmrazujte podľa pokynov výrobcu. Ak nemáte zmrzlinový stroj, môžete ju tiež zamraziť v mrazničke, pričom ju každých pár hodín premiešavajte, aby ste dosiahli krémovitú textúru.
- Podávajte hneď po zmrazení, aby ste si mohli vychutnať skutočné čerstvé a krémové gelato.
- Gelato môžete podávať samostatne alebo ozdobiť čerstvým ovocím, polevou, orechmi alebo lístkami čerstvej máty.