bude stáť za to.
polievku:
- 4 veľké žlté cibule
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička kari prášku
- 400 ml kokosového mlieka (plnotučné)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžička sušeného koriandra
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 1 limetka (šťava)
Na ozdobenie:
- 1 čerstvá červená paprika (nasekaná)
- Čerstvý koriander na posypanie
- Pražené arašidy na posypanie
Postup
- Príprava cibule: Cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
- Opraženie cibule: Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a kari prášok. Opražte 10 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Príprava polievkového základu: Pridajte vývar a dusíme ďalších 10 minút. Potom pridajte kokosové mlieko a koriander. Varíme ďalších 10 minút.
- Finalizácia: Rozmixujte do hladkého krému a dochuťte soľou, korením a šťavou z limetiek.
- Podávanie: Polievku podávajte s nasekanou červenou paprikou, koriandrom a praženými arašidmi navrchu pre chrumkavý zážitok.
Cibuľová polievka s karí a kokosovým mliekom
Úvod
Ak túžite po exotickej variácií klasického receptu, cibuľová polievka s príchuťou karí a kokosového mlieka je presne to, čo hľadáte. Neobyčajná kombinácia chutí vás prenesie do úplne inej dimenzie kulinárskeho zážitku.
Ingrediencie
Na polievku:
- 4 stredne veľké cibule
- 1 lyžica olivového oleja
- 50 g čerstvého zázvoru (nasekaného)
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1 liter vývaru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica medu
Na ozdobu:
- 1⁄2 avokáda (nasekané)
- Mandle na posypanie
- Čerstvý koriander
Postup
- Príprava cibule: Cibuľu nakrájajte na jemné plátky a zázvor nastrúhajte.
- Opraženie cibule: Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu. Po zmäknutí pridajte zázvor a kurkumu. Nechajte variť asi 5 minút.
- Príprava polievkového základu: Pridajte vývar a med a varte 15-20 minút, aby sa chute spojili.
- Mixovanie: Polievku rozmixujte do jemnej konzistencie.
- Podávanie: Podávajte s nasekaným avokádom, mandľami a koriandrom, ktoré pridajú na chuti a textúre.
Cibuľová polievka s jablkami a šunkou
Úvod
Kto by si pomyslel, že spojenie cibule a jabĺk môže vytvoriť také vynikajúce jedlo? V tomto recepte jablká prispievajú jemnou sladkostí, zatiaľ čo šunka dodáva potrebné bielkoviny.
Ingrediencie
Na polievku:
- 4 veľké žlté cibule
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička kari prášku
- 400 ml kokosového mlieka (plnotučné)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžička sušeného koriandra
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 1 limetka (šťava)
Na ozdobenie:
- 1 čerstvá červená paprika (nasekaná)
- Čerstvý koriander na posypanie
- Pražené arašidy na posypanie
Postup
- Príprava cibule: Cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
- Opraženie cibule: Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a kari prášok. Opražte 10 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Príprava polievkového základu: Pridajte vývar a dusíme ďalších 10 minút. Potom pridajte kokosové mlieko a koriander. Varíme ďalších 10 minút.
- Finalizácia: Rozmixujte do hladkého krému a dochuťte soľou, korením a šťavou z limetiek.
- Podávanie: Polievku podávajte s nasekanou červenou paprikou, koriandrom a praženými arašidmi navrchu pre chrumkavý zážitok.
polievka:
- 3 veľké cibule
- 2 jablká (napr. Granny Smith)
- 100 g šunky (napr. prosciutto)
- 2 lyžice masla
- 1 liter hovädzieho vývaru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička čerstvej majoránky
Na podávanie:
- Kyslá smotana
- Čerstvé bylinky (napríklad pažítka)
Postup
- Príprava surovín: Cibuľu nakrájajte na tenké plátky a jablká na malé kocky. Na šunke ju stačí pokrájať na rezančeky.
- Smaženie: Na panvici rozohrejte maslo a pridajte cibuľu. Postupne ju opiekajte, kým nezíska zlatistú farbu. Potom pridajte jablká a šunku.
- Príprava základnej polievky: Do panvice pridajte vývar, majoránku, soľ a čierne korenie. Varíme, kým sa všetky chute dobre neprepoja.
- Mixovanie: Polievku rozmixujte, ak preferujete hladkú textúru, alebo ju nechajte so šunkou a jablkami v kúskoch pre zaujímavú variabilitu.
- Podávanie: Polievku podávajte teplú, s ozdobou z kyslej smotany a čerstvých byliniek.
Ingrediencie:
– 6 cibúľ
– 2 zemiaky
– 1 lyžica masla
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžica múky
– 1 liter vývaru
– soľ, čierne korenie, mletá paprika
– smotana na zahustenie
– kôpor na ozdobu
Cibuľová krémová polievka
Postup:
1. Cibuľu nakrájame na tenké krúžky.
2. Na masle a oleji ich jemne osmažíme dozlatista.
3. Pridáme múku a necháme ju zľahka zatiahnuť.
4. Zalejeme vývarom, pridáme nakrájané zemiaky a varíme, kým zemiaky nezjemnejú.
5. Zmes mixujeme ponorným mixérom.
6. Dochutíme soľou, korením a paprikou.
7. Pred podávaním vmiešame do polievky smotanu na zahustenie a ozdobíme nasekaným kôprom.
Dobrú chuť!