Predstavujeme vám úžasný a jednoduchý recept na polievku z cibule s mrvenicou:
Suroviny:
- 4 väčšie cibule, nakrájané na tenké plátky
- 3 stredne veľké mrkvy, nastrúhané
- 2 strúčiky cesnaku, drobne nasekané
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa vkusu
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Cibuľová polievka s mrvenicou
Príprava:
- Na strednom ohni roztopíme maslo s olejom vo veľkom hrnci. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu, približne 10 – 15 minút.
- Pridajte mrkvu a pokračujte v smažení ešte 5 minút, kým mrkva nie je mäkká.
- Nalijte zeleninový vývar do hrnca. Zvýšte teplotu na stredne vysokú a privarte.
- Potom znížte teplotu a varte polievku asi 15 – 20 minút, alebo kým sa zelenina dôkladne neuvarí.
- Ochuťte polievku soľou a čiernym korením podľa vašich preferencií.
- Servírujte horúcu cibuľovú polievku s posypanou čerstvou petržlenovou vňaťou ako ozdobou.
Dobrú chuť!
2) Cibuľová polievka s mrvenicou
Polievka z cibule patrí medzi najpopulárnejšie jedlá vo francúzskej gastronómii a jej chuť dokáže prehriť aj počas chladných dní. Naša verzia s mrvenicou je veľmi unikátna a prináša klasickému receptu nový rozmer.
Ak máte radi cibuľu a hľadáte chutné a jednoduché jedlá, táto polievka sa stane vašou favoritkou!
Na prípravu cibuľovej polievky s mrvenicou budete potrebovať:
- 4 veľké cibule
- 50g masla
- 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 100ml bieleho vína
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajovú lyžičku tymiánu
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 100g nastrúhaného syra (napríklad Gruyère)
- Na mrvenicu: 100g hladkej múky, 50g masla, 50g strúhanky a soľ
Príprava polievky
Najskôr na panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme ju do zlatista. Následne pridáme jemne nasekaný cesnak a tymián. Po niekoľkých minútach pridáme biele víno a necháme odparovať alkohol.
Potom pridáme vývar, osolíme a okoreníme. Necháme variť asi 20 minút, aby sa chute spojili. Kým polievka sa varí, pripravíme mrvenicu. Múku zmiešame s maslom, soľou a strúhankou a vypracujeme drobivé cesto. Pečieme na 180 °C, kým mrvenica nezhnedne.
Na záver servírujte polievku v miskách, posypte nastrúhaným syrom a pečenou mrvenicou. Dobrú chuť!