Čo so zvyšnou zemiakovou kašou?

Aj Vám sa po svaitkou alebo oslave zvýšila zemiaková kaša. No neviete, čo s ňou?
Ja som si tiež vždy lámal hlavu čo zo zvyšnou zemiakovou kašou a tak mi napadli niektoré recepty, ktoré vám rozhodne zachutia. Netreba ich ldho pripravovať a tieto ingrediencie rozhodne nájdete aj doma.

Poďme sa spoločne pozrieť na riešenia.

Čo so zvyšnou zemiakovou kašou?

Ako prvé môžete so zvyšnou kašou spraviť plnený košíček. On by mal vyzeať nejako takto.

 

Jednodcuho si ho pripravíte tak, že ak vyberiete z hcladničky hustú zemiakovú kašu. Tak ju podlejte trochou mleika a pár plátkami masla. To zjemní kašu a potom ju ponorným mixérom rozmixujte. Takto ju dajte do cukrárenského rukávu alebo do sáčiku a formujte na plech.

Jednoducho tak potom trocha na 5-10 minúť upečte pri 180 stupňoch celzia. A možno aj menej minút a naplne potom hocičím, čo máte doma. Ja dávam kúsky slanny, klobási, špekačiek, na vrch syr. Alebo brokolicua  syr. Je to na vás.

 

2) Môžete zvyšnú kašu na cesto s hocičím

Napríkald ak máte:

  • tri šálky zemiakovej kaše,
  • 3 polievkové lyžice hladkej múky,
  • vajíčko,
  • 1 čajovú lyžičku soli,

tak môžete pripraviť zemišaním týchto ingrediencí cestíčko. Do neho môžete pridať syr alebo zeleninu či popražené maslo alebo popražené huby. Zmotáte do placky alebo rolky a máte chutné ale najme rýchle jedlo. Samozrejme pražíme na pnvici s olejom ja pridávam aj na jemno pokrájanú cibuľku pri pražení. Moja svokra len čisto na oleji alebo masle.

Dobrú chuť.

 

3) Čo ďalej?

Existuje niekoľko kreatívnych spôsobov, ako využiť zvyšnú zemiakovú kašu. Tu je niekoľko nápadov, ktoré by vám mohli pomôcť:

  1. Plnený košíček: Môžete zvyškovú kašu použiť na vyrobenie plneného košíčka. Jednoducho podlejte hustú zemiakovú kašu trochou mlieka a príležitostne pridajte pár plátkov masla, aby sa zjemnila. Potom ju rozmixujte ponorným mixérom a dajte ju do cukrárskeho alebo igelitového vrecka. Formujte kašu na plech v tvare košíčkov a pečte ich asi 5-10 minút pri teplote 180 °C. Po upečení môžete košíčky plniť hocičím, čo máte doma, ako napríklad slaninou, klobásou, syrom alebo brokolicou.
  2. Zemiakové cestíčko: Ak máte viac zemiakovej kaše, môžete si pripraviť cesto. Zmiešajte tri šálky zemiakovej kaše so 3 polievkovými lyžicami hladkej múky, vajíčkom a čajovou lyžičkou soli. Pridajte ďalšie ingrediencie podľa chuti, napríklad syr, zeleninu, pražené maslo alebo huby. Zmiešajte všetko dohromady a vytvarujte placky alebo rolky. Potom ich opečte na panvici s olejom do zlatista. Môžete pridať aj jemne pokrájanú cibuľku, aby ste získali viac chuti.

Skúste tieto recepty a dúfam, že si vychutnáte svoje jedlo!

 

4)

Zvyšná zemiaková kaša je skvelým základom pre množstvo kreatívnych a chutných pokrmov. Namiesto toho, aby ste ju len tak vyhodili do koša, skúste niektorý z nasledujúcich nápadov, ako ju zakomponovať do svojich jedál.

  1. Zemiakové placky: Zmiešajte zvyšnú kašu s vajcom, múkou a korením na cesto a vytvorte malé placky. Opečte ich na panvici do zlatista. Tieto placky sú vynikajúce ako príloha alebo ako hlavné jedlo s jogurtom či kyslou smotanou.

  2. Zemiakové tortilly: Zemiakovú kašu môžete zmiešať s nejakým pečeným zeleninovým pyré a zafarbiť tortilly pre zaujímavú a výživnú alternatívu klasických tortilla plackov.

  3. Zemiakový nákyp: Pripravte si zemiakový nákyp s pridaním syra, šunky a rôznej zeleniny. Pečte v rúre, kým sa horná časť nezapecie do zlatista.

  4. Polievky a omáčky: Zemiakovú kašu môžete pridať do polievok a omáčok ako zahusťovadlo. Nikto si ani nevšimne, že v nich je zemiaková kaša – polievky budú krémovejšie a chutnejšie.

  5. Zemiakové knedlíky: Kombinujte zemiakovú kašu s múkou a vytvorte malé knedlíky. Uvarte ich vo vode a podávajte s omáčkou alebo ako prílohu k mäsu.

  6. Zapečené zemiaky: Nalejte zemiakovú kašu do zapekacej misy, posypte strúhaným syrom a pečte v rúre, kým sa syr nerozpustí a nevytvorí zlatú kôrku.

  7. Zemiakový šalát: Zvyšnú kašu môžete použiť aj ako základ pre zemiakový šalát. Pridajte nakrájanú cibuľku, uhorky, vajcia a zálievku podľa vašej chuti.

Zvyšná zemiaková kaša je nielen chutná, ale aj veľmi flexibilná. Je možnosťou, ako zo zbytkov vytvoriť niečo nové a pozoruhodné. Tak nabudúce si nájdite čas na experimentovanie a vychutnajte si všetky dobroty, ktoré môžete pripraviť s touto výbornou surovinou!

Podobné príspevky

9 Komentárov

  1. BublinkovýMiki píše:

    Super tipy na využitie zemiakovej kaše! Nikdy by ma nenapadlo, že z nej môžem urobiť plnené košíčky alebo tortilly. Znie to veľmi chutne a určite to vyskúšam. Ďakujem za inšpiráciu!

  2. KreatívnaJanka píše:

    Toto sú skvelé nápady! Zemiaková kaša sa dá využiť naozaj všelijako. Placky a nákyp sú moje obľúbené, určite skúsim aj košíčky. Veľmi sa teším na varenie!

  3. ZlatáRuža123 píše:

    Nápady sú úžasné! Mám doma zemiakovú kašu a nevedela som, čo s ňou. Teraz viem, že ju môžem premeniť na niečo úplne iné a chutné. Ďakujem za pomoc!

  4. ŠťastnýTomáš píše:

    Veľmi pekný článok! Naozaj ma potešil. Plnené košíčky znížia odpad a dodajú jedlu nový rozmer. Určite ich skúsim pripraviť na najbližšiu oslavu!

  5. SmiešnaKocúrka píše:

    Díky za tieto tipy! Nikdy by som si nepomyslela, že zvyšná zemiaková kaša môže byť taká variabilná. Teším sa na experimentovanie s receptami!

  6. JasnýNápad píše:

    Fantastické nápady na využitie zemiakovej kaše! Hlavne placky vyzerajú lákavo a rýchlo sa pripravujú. Určite vyskúšam aj niečo nové, čo ste navrhli.

  7. VeselýPetrík píše:

    Konečne som našiel skvelé tipy, ako využiť zvyšnú kašu! Plnený košíček vyzerá veľmi chutne a kreatívne, určite to skúsim robiť častejšie.

  8. "MačaciaDiva" píše:

    “Skvelý článok plný užitočných rád! Rád varím a tieto recepty mi určite pomôžu spraviť z obyčajnej kaše niečo výnimočné. Už sa teším na varenie!

  9. "ČarovnáHanka" píše:

    “Super nápady ako zužitkovať zvyšnú kašu! Ja mám rada variácie jedál a tieto recepty sú presne to, čo potrebujem do mojej kuchyne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *