Čo v Nedeľu na obed?

Pečené kura s bylinkovým maslom a pečenými zemiakmi.

  • 1 celé kura
  • 100 g masla (mäkkého)
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek (napríklad petržlen, tymián, rozmarín)
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 500 g zemiakov (olúpaných a nakrájaných na kocky)
  • soľ a korenie podľa vlastnej chuti

 

Čo si pripraviť na nedeľný obed?

  1. Predhrejte rúru na 200°C.
  2. V miske zmiešajte mäkké maslo s bylinkami a nasekaným cesnakom. Opatrne oddelte kožu od mäsa kurčaťa a natrite bylinkovým maslom celého kura zospodu aj vo vnútri.
  3. Kurča umiestnite na plech a pečte v rúre približne 1,5 hodiny, alebo pokým nie je mäso dôkladne prepečené a šťava z kurčaťa je číra (ak používate teplomer, udržujte teplotu medzi 75-80°C).
  4. Medzitým pripravte pečené zemiaky. Zemiaky opláchnite, ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Presuňte ich do hlbokého pekáča a pridajte soľ a korenie. Trochu oleja pridajte a premiešajte, aby sa zemiaky dobre obalili.
  5. Pekáč so zemiakmi vložte do rúry a pečte približne 40-45 minút, alebo pokým nie sú zlatohnedé a mäkké.

Hotové pečené kura s bylinkovým maslom podávajte s pečenými zemiakmi a doplňte čerstvými zelenými prílohami, ako sú šalát alebo zelenina, podľa vlastnej chuti. Prajem vám dobrú chuť!

 

Kuracie prsia na smotane so zemiakovým pyré - 2

2) Čo v Nedeľu na obed

Na kuracie prsia:

  • 4 kuracie prsia
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána (voliteľné)
  • 1/2 šálky kuracieho vývaru alebo bieleho vína (voliteľné)
  • Petržlenová vňať na ozdobu

Na zemiakové pyré:

Kokosové guľky so salkom

Kokosové guľky so salkom

Čítať viac »

  • 800 g zemiakov
  • 100 ml mlieka
  • 50 g masla
  • Soľ podľa vlastnej chuti
  • Muškátový oriešok (voliteľné)

Postup:

Príprava kuracích prsníkov:

  1. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu nakrájanú na malé kocky. Smažte ju, kým nie je priehľadná.
  2. Pridajte cesnak nakrájaný na kocky a chvíľu povarte.
  3. Na panvicu vložte kuracie prsia a orestujte ich z oboch strán, kým nie sú zlatohnedé.
  4. Zalejte ich smotanou a ak chcete, môžete pridať aj kurací vývar alebo víno. Dochutíme soľou, korením a oregánom.
  5. Znížte teplotu a panvicu zakryte. Varíme 15-20 minút, kým sú kuracie prsia prepečené a omáčka sa zahustí.

Príprava zemiakového pyré:

  1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky, potom ich varte vo vode so soľou, kým nie sú mäkké (približne 20 minút).
  2. Po uvarení zemiaky sceďte a vráťte ich späť do hrnca.
  3. Pridajte maslo a mlieko, a pomocou šľahača alebo vidličky zemiaky rozmixujte na hladké pyré. Dochutíte soľou a muškátovým orieškom podľa vlastnej chuti.

Podávanie: Na tanier položte zemiakové pyré, na vrch umiestnite kuracie prsia so smotanovou omáčkou a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou na ozdobu.

Dobrú chuť a príjemné nedeľné posedenie!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

14 Komentárov

  1. Sobotkova Romana píše:

    Oba recepty sú skvelé, určite vyskúšam!

  2. Viola45 píše:

    Vyzera to vynikajuco! Urobim to zajtra na obed.

  3. Lea Holeczyova píše:

    Toto je presne co som hladala. Dakujem za recept!

  4. Kocúr123 píše:

    Tento recept na pečené kurča vyzerá naozaj skvele! Určite ho vyskúšam na nedeľu. Mám rád, keď je jedlo jednoduché a chutné, a toto je presne ono. Ďakujem za tip, určite sa s rodinou potešíme!

  5. JasnéMlieko píše:

    Pečené kurča s bylinkovým maslom? To znie úžasne! Milujem kombináciu chutí byliniek a cesnaku. Už sa teším na to, ako si pripravím túto dobrotu pre svoju rodinu. Dúfam, že to bude také chutné ako vyzerá!

  6. Srdiečko88 píše:

    Nedeľný obed musí byť výnimočný a tento recept to určite splní! Pečené zemiaky sú mojou obľúbenou prílohou. Neviem sa dočkať, až si toto jedlo pripravím! Je skvelé mať takýto inšpirujúci recept na dosah ruky.

  7. MačkaMia píše:

    Veľmi pekný recept! Kombinácia kurčaťa a byliniek je jednoducho fantastická. Rada varím pre svojich blízkych a tento recept mi určite ušetrí čas. S takýmto jedlom sa všetci určite budú cítiť šťastní!

  8. VeselýSlon píše:

    Recepty ako tento robia varenie radosť! Pečené kurča s maslom a bylinkami znie tak lahodne! Teším sa, že si ho pripravím počas víkendu. Ďakujem za skvelý tip, určite to bude úspech!

  9. MalýLviček píše:

    Tento nápad na nedeľný obed ma veľmi nadchol! Rád varím s čerstvými bylinkami a toto je presne ten typ jedla, ktorý mám rád. Vďaka za zdieľanie tejto úžasnej inšpirácie pre rodinný obed!

  10. BubliKráľ píše:

    ‚Kuracie prsia na smotane‘ – to znie jednoducho neuveriteľne! Milujem smotanové omáčky a verím, že táto bude vynikajúca. Určite to vyskúšam aj ja doma a dúfam, že sa mi podarí rovnako chutne ako vám!

  11. ZelenýPohár píše:

    ‚Dobrú chuť‘ je presne to, čo chcem povedať po príprave týchto jedál! Znie to veľmi lákavo a teším sa na nedeľu s touto dobrotou. Myslím si, že toto bude jedno z mojich obľúbených jedál!

  12. _JasnáHlava_ píše:

    ‚Kuracie prsia so smotanovou omáčkou‘ sú presne tým typom jedla, ktoré má každý rád. Je skvelé mať taký jednoduchý recept po ruke. Vďaka za inšpiráciu, už teraz plánujem nedeľňajší obed pre rodinu!

  13. _ChutnáHruška_ píše:

    ‚Pečené kurča s bylinkovým maslom‘ – už len pri čítaní mi ide slina na jazyk! Toto vyzerá tak jednoducho a pritom veľmi chutne. Teším sa na reakcie mojej rodiny pri stolovaní!