Čo v Nedeľu na obed?

Určite! Tu je návrh receptu na nedelňajší obed:

Pečené kurča s bylinkovým maslom a pečenými zemiakmi.

  • 1 celé kurča
  • 100 g masla (mäkkého)
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek (napríklad petržlen, tymián, rozmarín)
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 500 g zemiakov (olúpaných a nakrájaných na kúsky)
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Čo v Nedeľu na obed?

  1. Predhrejte troubu na 200°C.
  2. V miske premiešajte mäkké maslo, bylinky a cesnak. Opatrne oddelite kožu od mäsa kurča a potrite bylinkovým maslom celého kurča zospodu aj zvnútra.
  3. Vložte kurča na plech a pecťe v rúre asi 1,5 hodiny, alebo pokiaľ nie je mäso dobre prepečené a šťava z mäsa je číra (pokiaľ používate teplomer, udržujte teplotu medzi 75-80°C).
  4. Medzitým pripravte pečené zemiaky. Zemiaky opláchnite, ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Presuňte ich do hlbokého pekáča a posypte soľou a korením. Pridajte trochu oleja a premiešajte, aby boli zemiaky dobre obalené.
  5. Pekáč s zemiakmi pridajte do rúry a pecťe asi 40-45 minút, alebo pokiaľ nie sú zlatisto hnedé a mäkké.

Hotové pečené kurča s bylinkovým maslom podávajte s pečenými zemiakmi a doplňte podľa chuti čerstvými zelenými prílohami ako je šalát alebo zelenina. Dobrú chuť!

 

2)

Kuracie prsia na smotane so zemiakovým pyré

Suroviny:

Na kuracie prsia:

  • 4 kuracie prsia
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička sušenej oregáno (voliteľné)
  • 1/2 šálky kuracieho vývaru alebo bieleho vína (voliteľné)
  • Petržlenová vňať na ozdobu

Na zemiakové pyré:

  • 800 g zemiakov
  • 100 ml mlieka
  • 50 g masla
  • Soľ podľa chuti
  • Muškátový oriešok (voliteľné)

Postup:

Príprava kuracích prsníkov:

  1. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte na malé kocky nakrájanú cibuľu. Smažte ju do sklovita.
  2. Pridajte na kocky nakrájaný cesnak a chvíľu povarte.
  3. Do panvice vložte kuracie prsia a orestujte ich z oboch strán, až kým nie sú zlatohnedé.
  4. Zalejte ich smotanou a ak chcete, pridajte aj kurací vývar alebo víno. Dochutíme soľou, korením a oregánom.
  5. Znížte teplotu a zakryte panvicu. Varíme 15-20 minút, kým sú kuracie prsia prepečené a omáčka sa zahustí.

Príprava zemiakového pyré:

  1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky, potom ich varte v osolenej vode, kým nie sú mäkké (približne 20 minút).
  2. Po uvarení zemiaky sceďte a vráťte ich späť do hrnca.
  3. Pridajte maslo a mlieko, a pomocou šľahača alebo vidličky zemiaky rozmixujte na hladké pyré. Dochutíte soľou a muškátovým orieškom podľa chuti.

Podávanie: Na tanier podložte zemiakové pyré, na vrch položte kuracie prsia so smotanovou omáčkou a posypte nakrájanou petržlenovou vňaťou na ozdobu.

Dobrú chuť a pekné nedeľné posedenie!

Podobné príspevky

14 Komentárov

  1. Sobotkova Romana píše:

    Oba recepty sú skvelé, určite vyskúšam!

  2. Viola45 píše:

    Vyzera to vynikajuco! Urobim to zajtra na obed.

  3. Lea Holeczyova píše:

    Toto je presne co som hladala. Dakujem za recept!

  4. Kocúr123 píše:

    Tento recept na pečené kurča vyzerá naozaj skvele! Určite ho vyskúšam na nedeľu. Mám rád, keď je jedlo jednoduché a chutné, a toto je presne ono. Ďakujem za tip, určite sa s rodinou potešíme!

  5. JasnéMlieko píše:

    Pečené kurča s bylinkovým maslom? To znie úžasne! Milujem kombináciu chutí byliniek a cesnaku. Už sa teším na to, ako si pripravím túto dobrotu pre svoju rodinu. Dúfam, že to bude také chutné ako vyzerá!

  6. Srdiečko88 píše:

    Nedeľný obed musí byť výnimočný a tento recept to určite splní! Pečené zemiaky sú mojou obľúbenou prílohou. Neviem sa dočkať, až si toto jedlo pripravím! Je skvelé mať takýto inšpirujúci recept na dosah ruky.

  7. MačkaMia píše:

    Veľmi pekný recept! Kombinácia kurčaťa a byliniek je jednoducho fantastická. Rada varím pre svojich blízkych a tento recept mi určite ušetrí čas. S takýmto jedlom sa všetci určite budú cítiť šťastní!

  8. VeselýSlon píše:

    Recepty ako tento robia varenie radosť! Pečené kurča s maslom a bylinkami znie tak lahodne! Teším sa, že si ho pripravím počas víkendu. Ďakujem za skvelý tip, určite to bude úspech!

  9. MalýLviček píše:

    Tento nápad na nedeľný obed ma veľmi nadchol! Rád varím s čerstvými bylinkami a toto je presne ten typ jedla, ktorý mám rád. Vďaka za zdieľanie tejto úžasnej inšpirácie pre rodinný obed!

  10. BubliKráľ píše:

    ‘Kuracie prsia na smotane’ – to znie jednoducho neuveriteľne! Milujem smotanové omáčky a verím, že táto bude vynikajúca. Určite to vyskúšam aj ja doma a dúfam, že sa mi podarí rovnako chutne ako vám!

  11. ZelenýPohár píše:

    ‘Dobrú chuť’ je presne to, čo chcem povedať po príprave týchto jedál! Znie to veľmi lákavo a teším sa na nedeľu s touto dobrotou. Myslím si, že toto bude jedno z mojich obľúbených jedál!

  12. _JasnáHlava_ píše:

    ‘Kuracie prsia so smotanovou omáčkou’ sú presne tým typom jedla, ktoré má každý rád. Je skvelé mať taký jednoduchý recept po ruke. Vďaka za inšpiráciu, už teraz plánujem nedeľňajší obed pre rodinu!

  13. _ChutnáHruška_ píše:

    ‘Pečené kurča s bylinkovým maslom’ – už len pri čítaní mi ide slina na jazyk! Toto vyzerá tak jednoducho a pritom veľmi chutne. Teším sa na reakcie mojej rodiny pri stolovaní!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *