Croissanty z lístkového cesta

Croissanty, známe aj ako rožky, sú veľmi populárnym typom pečiva, ktorého pôvod nájdeme vo Francúzsku.

Tieto delikatesy sa vyrábajú z listkového cesta, ktoré podstupuje niekoľko preložení a následne sa pečie, čím sa dosahuje ich charakteristický tvar a chrumkavá štruktúra. Tu je jednoduchý recept na prípravu croissantov:

Ingrediencie:

  • 500 g lístkového cesta
  • 100 g masla (v izbovej teplote)
  • 1 vajce (na potretie)
  • Plnka podľa vlastného výberu (napr. šunka, syr, slanina)

Croissanty z lístkového cesta

Postup:

  1. Rozbaľte lístkové cesto a nechajte ho chvíľu odpočívať, čo uľahčí jeho manipuláciu.
  2. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto do obdĺžnikového tvaru s hrúbkou približne 0,5 cm.
  3. Pokryte cesto roztopeným maslom a následne ho preložte na tretiny (pravú stranu preložte na stred a potom ľavú stranu na ňu).
  4. Obdĺžnik opäť vyvaľkajte, natrite maslom a preložte ho na tretiny.
  5. Tento proces zopakujte ešte dvakrát.
  6. Po poslednom preložení nechajte cesto odpočívať v chladničke približne 30 minút.
  7. Po odpočinku cesto znovu vyvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm.
  8. Ostrým nožom alebo krájacím kolieskom vyrežte trojuholníky.
  9. Na každý trojuholník pridajte plnku, napríklad šunku a syr, a začnite ich rolovať od širšej strany k špičke.
  10. Premiestnite croissanty na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite ich rozšľahaným vajcom, čo im dodá zlatistú farbu pri pečení.
  11. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 15-20 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé.

Môžete ich servírovať samostatne, s maslom, alebo ich využiť na prípravu sendvičov. Prajeme dobrú chuť!

 

Croissanty z lístkového cesta - 2

2) Croissanty z lístkového cesta

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta (buď čerstvé, alebo mrazené)
  • 100 g masla (na potretie)
  • 1 vajce (na potretie)
  • Cukor a štipka soli (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava cesta: Ak používate mrazené lístkové cesto, nechajte ho rozmrznúť v chladničke podľa pokynov. Pre čerstvé cesto ho len rozbaľte a položte na pracovnú plochu.

    Kysnuté koláče s pudingom

    Kysnuté koláče s pudingom

    Čítať viac »

  2. Tvarovanie trojuholníkov: Cesto vyvaľkajte na tenký plát. Potom ho nakrájajte na trojuholníky, ideálne o rozmeroch približne 10 x 20 cm.

  3. Maslovanie cesta: Roztopte maslo a natrite ním každý trojuholník. Môžete pridať aj štipku cukru a soli na zvýraznenie chuti.

  4. Rolovanie: Začnite rolovať každý trojuholník od základne po vrchol, aby ste dosiahli tvar croissantu. Uistite sa, že cesto je dobre zvinuté a formujte do tvaru polmesiaca.

  5. Pečenie: Croissanty položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajcom pre získanie zlatistého vzhľadu.

  6. Pečenie: Predhrejte rúru na 200 °C. Croissanty pečte približne 15-20 minút, alebo kým nebudú zlatisté a chrumkavé.

  7. Chladenie: Po upečení nechajte croissanty chvíľu vychladnúť na mriežke.

  8. Podávanie: Croissanty sú najchutnejšie čerstvé a môžu sa podávať samostatne alebo s rôznymi nátierkami, ako je džem alebo maslo.

Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. PohodovýPetr píše:

    Tento recept na croissanty je úžasný! Nikdy som si nemyslel, že by som mohol robiť takéto chutné pečivo doma. Postup je veľmi jednoduchý a jasný, čo je super pre niekoho, kto nemá veľa skúseností v kuchyni, ako som ja. Prvýkrát som skúsil tento recept a bol to úplný hit! Moji priatelia boli nadšení, keď som im ponúkol vlastnoručne upečené croissanty. Príprava bola síce trošku časovo náročnejšia, ale výsledok stál za to. Chrumkavé a voňavé croissanty sa rýchlo zjedli a určite ich spravím znova. Odporúčam pridať aj trochu čokolády do plnky, to bola skvelá voľba! Všetkým odporúčam vyskúšať tento recept, pretože každý môže byť šéfkuchárom vo svojej kuchyni. Dobrú chuť všetkým, ktorí sa pustia do pečenia!

    1. SladkýRóbert píše:

      Súhlasím s PohodovýmPetrom! Tento recept na croissanty je naozaj jednoduchý a dokonalý pre každého, kto chce ohúriť svojich blízkych. Ja osobne milujem pečenie a vždy hľadám nové nápady na chutné dobroty. Croissanty sú jedným z mojich obľúbených pečív! Keď ich pripravujem doma, vždy si ich vychutnávam so šálkou kávy alebo čaju. Je úžasné vidieť, ako sa cesto mení pri pečení na niečo tak chrumkavé a lahodné! Určite vyskúšam aj rôzne plnky ako syr alebo zeleninu – fantázii sa medze nekladú! Myslím si, že tieto croissanty môžu byť skvelým spôsobom na oslavy alebo len tak na raňajky s rodinou. Prajem všetkým veľa šťastia pri pečení!