Predstavujeme vám jednoduchý recept na polievku z cukety s mrkvou:
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké cukety
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo kôpor) na ozdobenie
Polievka z cukety s mrkvou
Postup prípravy:
- Na jemné kúsky nakrájajte cibuľu a cesnak. Očistite cukety a mrkvu a nakrájajte ich na malé kocky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a opražte cibuľu s cesnakom, až kým nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte nakrájané cukety a mrkvu, a krátko ich orestujte.
- Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu.
- Varte polievku približne 15-20 minút, kým sa zelenina nezmäkne.
- Odstráňte polievku z platne a nechajte ju na chvíľu vychladnúť.
- Pomocou mixéra dôkladne rozmixujte polievku, až kým nebude hladká.
- Ochuťte soľou a korením podľa vlastného vkusu.
- Pred servírovaním môžete polievku posypať čerstvými bylinkami.
Takto pripravená polievka z cukety s mrkvou je výbornou voľbou na ľahké a zdravé občerstvenie na obed alebo večeru. Prajeme vám dobrú chuť!
2) Cuketová polievka s mrkvou
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké cukety
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak (voliteľné, na zjemnenie)
- 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového orecha (voliteľné)
- Čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať alebo bazalka) na ozdobenie
Postup:
-
Príprava zeleniny: Cukety umyte, ošúpte (ak je to potrebné) a nakrájajte na kocky. Mrkvy umyte, ošúpte a nakrájajte na kolieska. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Zemiak, ak používate, ošúpte a nakrájajte na kocky.
-
Smaženie: Na veľkej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nezosklovatie.
-
Pridanie zeleniny: Potom pridajte nakrájané mrkvy a zemiak (ak používate). Restujte ďalších 5-7 minút, kým zelenina nezačne mäknúť.
-
Varíme: Pridajte nakrájané cukety a zeleninový vývar (alebo vodu). Privedte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 15-20 minút, kým je všetka zelenina mäkká.
-
Mixovanie: Po uvarení masu rozmixujte tyčovým mixérom alebo v klasickej mixér, až kým nebude polievka hladká. Ak preferujete, môžete nechať niektoré kúsky zeleniny na kocky pre textúru.
-
Dochucovanie: Polievku ochutnajte a pridajte soľ, čierne korenie a muškátový orech podľa chuti.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami. Môžete ju podávať aj s krutónmi alebo chlebom na strane.
Dobrú chuť!