Tu je jednoduchý recept na cuketovú polievku s mrkvou:
Suroviny:
- 2 stredne veľké cukety
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo kôpor) na ozdobenie
Cuketová polievka s mrkvou
Postup:
- Cibuľu a cesnak nakrájame na jemné kúsky. Cukety a mrkvu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
- V hrnci zohrejeme olivový olej a opečieme cibuľu a cesnak, kým sa jemne nezazlatia.
- Pridáme nakrájané cukety a mrkvu a orestujeme ich niekoľko minút.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu.
- Varíme polievku asi 15-20 minút, kým sa zelenina zmäkne.
- Odstavíme polievku z ohňa a necháme ju trochu vychladnúť.
- Polievku dôkladne rozmixujeme pomocou mixéra až do hladkej konzistencie.
- Ochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Pred podávaním môžeme posypať polievku čerstvými bylinkami.
Takto pripravená cuketová polievka s mrkvou je skvelou voľbou na ľahký a zdravý občerstvujúci obed alebo večeru. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké cukety
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak (voliteľné, na zjemnenie)
- 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového orecha (voliteľné)
- Čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať alebo bazalka) na ozdobenie
Postup:
-
Príprava zeleniny: Cukety umyte, ošúpte (ak je to potrebné) a nakrájajte na kocky. Mrkvy umyte, ošúpte a nakrájajte na kolieska. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Zemiak, ak používate, ošúpte a nakrájajte na kocky.
-
Smaženie: Na veľkej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nezosklovatie.
-
Pridanie zeleniny: Potom pridajte nakrájané mrkvy a zemiak (ak používate). Restujte ďalších 5-7 minút, kým zelenina nezačne mäknúť.
-
Varíme: Pridajte nakrájané cukety a zeleninový vývar (alebo vodu). Privedte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 15-20 minút, kým je všetka zelenina mäkká.
-
Mixovanie: Po uvarení masu rozmixujte tyčovým mixérom alebo v klasickej mixér, až kým nebude polievka hladká. Ak preferujete, môžete nechať niektoré kúsky zeleniny na kocky pre textúru.
-
Dochucovanie: Polievku ochutnajte a pridajte soľ, čierne korenie a muškátový orech podľa chuti.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami. Môžete ju podávať aj s krutónmi alebo chlebom na strane.
Dobrú chuť!
Dnes mi dala suseda veľa cukét, tak dnes bude na našom stole.