Cuketové placky bez múky a vajec

Cuketové placky bez múky a vajec predstavujú skvelú voľbu, ktorú si môžete dopriať kedykoľvek počas roku. Ich jednoduchá príprava a vynikajúca chuť z nich robia ideálny pokrm na ľahký obed či večeru.

Ak sa vyhýbate múke a vajciam, máme pre vás recept na tieto vynikajúce a zdravé cuketové placky bez týchto prísad. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa, že aj s alternatívnymi surovinami je možné vytvoriť chutný pokrm!

**Ingrediencie**

  • 2 stredne veľké cukety
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g mletých ovsených vločiek (bezlepkové, ak je to nutné)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana (alebo iných byliniek podľa vašich preferencií)
  • Olej na smaženie (najlepšie olivový alebo kokosový)
  • (Voliteľné) čerstvé bylinky na ozdobu

**Postup**

  1. Príprava cukety: Umyte a očistite cukety. Nastrúhajte ich na hrubom strúhadle. Následne cuketu vložte do sitka a posypte soľou, čím sa zbavíte nadbytočnej vody. Nechajte ju odstáť približne 15 minút a potom ju jemne stlačte, aby ste vytlačili čo najviac tekutiny.
  2. Príprava ďalších ingrediencií: Medzitým si očistite cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájajte na drobno a cesnak nasekajte na plátky alebo nastrúhajte.
  3. Miešanie zmesi: V miske zmiešajte nastrúhanú cuketu, nakrájanú cibuľu, cesnak a mleté ovsené vločky. Pridajte soľ, čierne korenie a oregano. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa prísady kvalitne spojili.
  4. Opekanie placky: Na panvici zohrejte trochu oleja na strednej teplote. Z cuketovej zmesi naberte lyžicu a tvarujte malé placky. Opekajte ich z oboch strán, až kým nebudú zlatisté a chrumkavé, obvykle asi 3-4 minúty na každej strane.
  5. Podávanie: Upečené placky podávajte teplé. Sú výborné aj samostatne, no skvele ladia s jogurtovým alebo cesnakovým dipom. Môžete ich ešte ozdobiť čerstvými bylinkami pre lepšiu chuť.

 

2) Cuketové placky bez múky a vajec

Cuketové placky bez múky a vajec - 2
Cuketové placky bez múky a vajec – 2

**Ingrediencie:**
– 2 stredné cukety
– 1 cibuľa
– 1 strúčik cesnaku
– 1/2 šálky strúhaného tvrdého syra
– 3 PL strúhanky
– soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti

**Postup:**
1. Najskôr očistite a nastrúhajte cuketu na jemno. Dôkladne vytlačte prebytočnú vodu.
2. Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno a orestujte na panvici, až kým nezískajú zlatistú farbu.
3. Pridajte natrhnutú cuketu do zmesi a duste ju niekoľko minút.
4. Do zmesi pridajte syr, strúhanku a dochutnite soľou, korením a bylinkami.
5. Zmes dôkladne premiešajte a formujte placky.
6. Orestujte placky na panvici s trochou oleja z oboch strán dozlatista.

 

Čo so zbytkami údeného mäsa

Čo so zbytkami údeného mäsa

Čítať viac »

3) Cuketové placky bez múky a vajec

Cuketové placky bez múky a vajec - 3
Cuketové placky bez múky a vajec – 3

**Ingrediencie:**

Bigoli s kuracím mäsom prosciuttom a špenátom

Bigoli s kuracím mäsom prosciuttom a špenátom

Čítať viac »

  • 2 stredné cukety
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 hrnčeka mandľovej múky
  • 1/2 hrnčeka parmezánu
  • soľ, čierne korenie, olivový olej

**Postup:**
1. Cukety nastrúhajte na jemno, osolte a nechajte ich odstáť 10 minút.
2. Dobre vytlačte prebytočnú vodu z cukety.
3. Pridajte do nastrúhanej cukety nakrájaný cesnak, mandľovú múku, parmezán, soľ a korenie.
4. Zmes dôkladne premiešajte a nechajte odpočívať ešte 10 minút.
5. Formujte zmes do platiek a pečte ich na plechu s olejom, kým nezískajú zlatistú farbu.
6. Podávajte ešte horúce s obľúbeným dipom alebo omáčkou.

Dobrú chuť!Chuť!

Cuketové placky bez hladkej múky a vajec predstavujú výborný spôsob, ako si vychutnať zeleninu a zároveň si dopriať ľahký a výživný pokrm. Ich príprava je rýchla a nenáročná, čo ich robí ideálnymi aj pre tých, ktorí nemajú veľa času na varenie. Vyskúšajte tento recept a tešte sa z chutných placiek, ktoré potešia chuťové poháriky celej rodiny! Prajeme dobrú chuť!

Prečo sa rozhodnúť pripraviť cuketové placky bez múky a vajec?

  1. Zdravá alternatíva: Tieto placky sú nízkokalorické a bohaté na vitamíny, vďaka hlavnej ingrediencii – cukete. Cuketa má vysoký obsah vody a vlákniny, a jej nízky kalorický obsah je skvelý pre tých, ktorí chcú udržiavať zdravú hmotnosť.
  2. Bezlepková varianta: Pre tých, ktorí majú intoleranciu na lepok alebo celiakiu, sú tieto placky ideálne, pretože neobsahujú žiadnu múku. Môžete ich podávať ako súčasť bezlepkovej diéty.
  3. Rýchla a jednoduchá príprava: Príprava cuketových placiek je veľmi jednoduchá. Obvykle stačí nastrúhať cuketu, pridať koreniny a ostatné ingrediencie, a následne ich spraviť na panvici. Skvelé pre rýchly obed alebo večeru.
  4. Prispôsobiteľnosť: Cuketové placky si môžete upraviť podľa vlastných preferencií. Môžete pridať rôzne bylinky, korenie, syry alebo iné druhy zeleniny podľa vlastnej chuti.
  5. Vegánska vhodnosť: Bez prítomnosti vajec sú tieto placky porovnateľné aj pre vegánov či pre tých, ktorí chcú obmedziť konzumáciu živočíšnych produktov.
  6. Skvelá chuť: Aj keď neobsahujú múku a vajcia, cuketové placky môžu byť veľmi chutné a mať príjemnú textúru, pokiaľ sú dostatočne dochutené a správne pripravené.

Týmto spôsobom si môžete pripraviť chutné a výživné jedlo, ktoré si obľúbite.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Benadik Dubnickova píše:

    Výborný recept na zdravé a chutné jedlo, určite vyskúšam!

  2. Hudacek Dionyz píše:

    Ďakujem za skvelý recept, konečne niečo nové a zdravé na vyskúšanie.