Ingrediencie:
Na placky:
- 2 stredné cukety, nastrúhané
- 150 g feta syra, nastrúhaného
- 2 vajcia
- 1/2 cibule, jemne nakrájanej
- 1/2 šálky strúhanky (alebo múky či ovsených vločiek)
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- Čerstvá petržlenová vňať a čerstvý kôpor, jemne nakrájané
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa preferencií
- Olej na vyprážanie
Cuketové placky s fetou a bylinkami
Na tzatziki omáčku:
- 1 väčšia uhorka, nastrúhaná a dôkladne zbavená prebytočnej šťavy
- 200 g gréckeho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku, pretlačený
- Čerstvá citrónová šťava, podľa chuti
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa preferencií
Cuketové placky s fetou a bylinkami
Príprava:
Placky:
- Postrúhajte cukety a vytlačte ich do cedníka, aby ste ich zbavili zbytočnej šťavy.
- V miske zmiešajte nastrúhané cukety, nakrájanú cibuľu, nastrúhanú fetu, vajcia, strúhanku, nasekaný cesnak, petržlen a kôpor. Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Na panvici si rozohrejte olej na strednom plameni.
- Pomocou lyžičky tvarujte cesto a umiestnite ho na rozpálenú panvicu. Vytvorte placky a vyprážajte ich z oboch strán, kým nezískajú zlatistú farbu a nie sú dôkladne prepečené. Preložte ich na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný olej.
Tzatziki omáčka:
- Vyhotovenú, vyžmýkanú uhorku zmiešajte s gréckym jogurtom.
- Pridajte pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte.
- Omáčku uložte do chladničky aspoň na 30 minút pred podávaním.
Podávanie: Servírujte cuketové placky s tzatziki omáčkou a podľa chuti aj s čerstvým šalátom alebo pečivom.
Tieto cuketové placky s fetou a bylinkami sú vynikajúcou voľbou na letné jedlo, plné chutí a sviežosti.