Predstavujeme vám recept na lahodné placky z cukety s mrkvou v slovenskej kuchyni:
Zloženie:
- 2 stredne veľké cukety
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 cibuľa
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka strúhanky
- 2 lyžice drveného cesnaku
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 2 lyžice olivového oleja (na vyprážanie)
Placky z cukety a mrkvy
Postup:
- Cukety umyte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Mrkvu ošúpte a tiež nastrúhajte.
- Cibuľu nasekajte na malé kocky.
- V priestrannej miske zmiešajte nastrúhané cukety, mrkvu, cibuľu, vajcia, strúhanku, cesnak, soľ, korenie a oregano. Dôkladne premiešajte, aby sa jednotlivé ingrediencie spojili.
- Na panvici rozohrejte olivový olej na strednom plameni.
- Lyžicou odoberajte cesto z misy a presúvajte ho na rozohriatu panvicu. Placky môžete formovať do požadovanej veľkosti. Opečte ich do zlatista a chrumkavosti na všetkých stranách.
- Hotové placky preneste na tanier a nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke, aby sa zbavili nadbytočného oleja.
- Podávajte ich teplé ako hlavné jedlo alebo ako prílohu k mäsu či šalátu.
Prajeme dobrú chuť!
2) Cuketové placky s mrkvou
Zloženie:
- 2 stredné cukety
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 50 g strúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 1 ČL sušenej majoránky (voliteľne)
- Olej na fritovanie
Postup:
-
Príprava zeleniny: Cukety a mrkvy umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Potom ich jemne osolíme a necháme odstáť 10-15 minút, aby pustili nadbytočnú vodu. Po tejto dobe ich dôkladne vyžmýkame, aby sme sa zbavili prebytočnej vlhkosti.
-
Cibuľa a cesnak: Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Na panvici s malým množstvom oleja osmažíme cibuľu do sklovita. Následne pridáme nasekaný cesnak a chvíľku smažíme, až sa uvoľní aroma. Panvicu odstavíme z ohňa.
-
Zmiešanie zložiek: V priestrannej miske spoľahlivo kombinujeme nastrúhané cukety a mrkvy, osmaženú cibuľu a cesnak, vajcia, múku, strúhaný syr, majoránku, soľ a korenie. Dobre premiešame, aby vzniklo homogénne cesto.
-
Fritovanie: Na panvici rozohrejeme olej. Pomocou lyžice naberáme cesto a vytvárame placky, ktoré smažíme z oboch strán do zlatista (približne 3-4 minúty z každej strany). Upečené placky ukladáme na papierový uterák, aby sme odstránili nadbytočný olej.
-
Podávanie: Placky z cukety a mrkvy podávame teplé. Môžeme ich servírovať so zakysanou smotanou, jogurtom alebo obľúbeným dipom.