Cuketový koláč na slano .. Len ja ho takto robím. Naučte sa to lepšie. 🙂
Potrebné ingrediencie:
- 2 stredné cukety
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g strúhanky
- 100 g plátkového syra
- 4 vajcia
- 100 ml mlieka
- 3 polievkové lyžice oleja
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- cuketový koláč so soľou
Slaný cuketový koláč
Postup prípravy:
Cukety zbavíme šupky a následne ich nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. V rozohriatom oleji osmahneme cibuľu s cesnakom, až sa zmäknú. Pridáme nastrúhané cukety a smažíme ich približne 5 minút, kým nezmäknú. Zmes preložíme do misky a necháme vychladnúť. V ďalšej miske vyšľaháme vajcia s mliekom, soľou, korením a oreganom. Pridáme strúhanku a dôkladne premiešame. K zmesi s cuketami pridajte nastrúhaný plátkový syr a miešame, kým sa všetko dôkladne nespojí. Zmes prelejeme do pekáča a rovnomerne ju rozotrieme. Koláč dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme asi 40 minút, kým koláč nezhnedne a nezíska chrumkavú kôrku. Upečený koláč necháme krátko vychladnúť, až trochu stvrdne, a potom ho nakrájame na porcie.
Tento slaný cuketový koláč si môžete vychutnať ako samostatné jedlo, alebo ako prílohu k rôznym pokrmom. Prajem dobrú chuť!
2) Cuketový koláč na slano
Potrebné ingrediencie:
- 2 stredné cukety
- 200 g múky (pšeničnej alebo celozrnnej)
- 100 g strúhaného syra (napríklad eidam, čedar)
- 3 vajcia
- 100 ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 50 ml oleja (olivového alebo rastlinného)
- 1 prášok do pečiva (približne 10 g)
- 1/2 lyžičky soli
- Čierne korenie podľa chuti
- 1/2 lyžičky sušenej bazalky (nepovinné)
- 1/2 lyžičky sušeného oregana (nepovinné)
Postup prípravy:
-
Príprava cukety:
- Cukety umyjeme, olúpeme (môžeme nechať aj šupku) a nastrúhame na hrubom strúhadle. Potom ich posýpeme soľou a necháme stáť asi 15-20 minút, aby pustili prebytočnú vodu.
-
Predohrev rúry:
- Rúru nastavíme na 180 °C (horúci vzduch) alebo 200 °C (spodné a horné pečenie).
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešame vajcia, mlieko a olej. Dôkladne premiešame, kým sa zložky nespoja.
- Pridáme nastrúhané cukety, ktoré neobsahujú prebytočnú vodu, strúhaný syr a všetko dôkladne premiešame.
- V inej miske skombinujeme múku, prášok do pečiva, soľ, čierne korenie, bazalku a oregano.
- Postupne vmiešavame suché ingrediencie do mokrých a dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo.
-
Pečenie:
- Cesto prelejeme do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej formy na koláč (priemer približne 25 cm).
- Piekame v predhriatej rúre 30-40 minút, alebo kým koláč nie je zlatohnedý a testovací špáradlo vyjde čisté.
-
Podávanie:
- Po upečení necháme koláč vychladnúť vo forme asi 10 minút, potom ho premiestnime na mriežku na úplné stuhnutie.
- Koláč môžeme servírovať ako hlavný chod, na večeru alebo ako slanú pochúťku na oslavy a stretnutia.
Tipy:
- Môžete pridať aj ďalšie ingrediencie podľa chuti, ako je nakrájaná cibuľa, paprika alebo olivy.
- Koláč podávajte s jogurtovým dipom alebo čerstvými bylinkami.
Prajem dobrú chuť!