Domáci bylinkový bujón z medvedieho cesnaku (Bio)

Ak hľadáte návod na prípravu domáceho bylinkového bujónu z medvedieho cesnaku, tu je jednoduchý recept, ako si ho urobiť:

Suroviny:

  • 2 väčšie zväzky medvedieho cesnaku (bio)
  • 1 liter vody
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Domáci bylinkový bujón z medvedieho cesnaku (Bio)

Postup:

  1. Dôkladne umyte medvedí cesnak a odstraňte hrubé stonky.
  2. V hrnci nalejte vodu a pridajte medvedí cesnak.
  3. Privarte k varu a následne znížte teplotu na strednú a varte asi 20 minút, kým cesnak nezmäkne.
  4. Počas varenia môžete podľa chuti pridávať soľ a korenie.
  5. Po 20 minútach varenia odstavte hrniec a nechajte obsah vychladnúť.
  6. Keď je bujón dostatočne vychladený, precedte ho cez sitko, aby ste odstránili pevné zvyšky medvedieho cesnaku.
  7. Bujón môžete podávať teplý alebo ho využiť ako základ pre svoje obľúbené polievky a pokrmy.

Nezabudnite, že medvedí cesnak má výraznú chuť, takže množstvo použité v recepte si môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií. Užite si domáci bylinkový bujón z medvedieho cesnaku (bio)!

 

Domáci bylinkový bujón z medvedieho cesnaku  - 2

2) Domáci bylinkový bujón z medvedieho cesnaku 

Ingrediencie:

  • 150 g čerstvého medvedieho cesnaku
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 väčší zeler (korene)
  • 1 väčší pórek
  • 1 cibula
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička sušeného majoránu
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 2-3 bobkové listy
  • 10-15 čiernych korení
  • 1,5 l vody
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Očistite všetku zeleninu. Mrkvu, zeler a pór nakrájajte na malé kocky. Cibuľu nakrájajte na štvrťky. Čerstvý medvedí cesnak prepláchnite pod tečúcou vodou a nasekajte na drobno.

  2. Smaženie: V hrnci na strednom ohni rozohrejte trochu oleja. Pridajte nasekanú cibuľu a opražte do sklovita. Následne pridajte mrkvu, zeler a pórek, a restujte ďalších 5-7 minút.

    Cesnaková polievka v bochníku

    Cesnaková polievka v bochníku

    Čítať viac »

  3. Varte ďalej: Pridajte nasekaný medvedí cesnak, strúčiky cesnaku (celé alebo nakrájané) a všetky bylinky. Pomiešajte a nechajte chvíľu restovať, aby sa uvoľnila ich aróma.

  4. Pridanie vody: Zalejte všetko vodou, pridajte bobkové listy, čierne korenie a soľ. Dobre premiešajte a privedte do varu.

  5. Varte: Znížte teplo na minimum a varte bujón prikrytý približne 1,5 až 2 hodiny. Občas premiešajte a ochutnajte, či je potrebné pridať ďalšiu soľ.

  6. Scedenie: Po uvarení precedte bujón cez jemné sitko alebo plátno do čistej nádoby. Môžete stlačiť zeleninu, aby ste z nej vytiahli všetku arómu.

  7. Uschovanie: Hotový bylinkový bujón je možné uchovávať v chladničke v uzavretých nádobách alebo si ho môžete zamraziť do formičiek na ľad pre jednoduché použitie.

  8. Použitie: Tento bujón predstavuje výborný základ na polievky, omáčky alebo ako ochucovadlo do rôznych jedál.

Tipy:
  • Ak máte radi iné bylinky, môžete pridať aj petržlen, bazalku alebo oregano podľa chuti.
  • Ak nemáte čerstvý medvedí cesnak, môžete použiť aj sušený, avšak čerstvý dodá oveľa lepšiu chuť.

Užite si jedinečnú chuť a arómu domáceho bylinkového bujónu!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

7 Komentárov

  1. Cecília píše:

    Ako stále hovorím a píšem, najlepší je ak máte domáci medvedí cesnak.

  2. Olin píše:

    Chutné, dobré a jednoduché. Skvelá rada na obedik.

  3. Kvetinka123 píše:

    Wow, tento recept na bylinkový bujón z medvedieho cesnaku vyzerá fantasticky! Milujem, keď si môžem pripraviť niečo zdravé a chutné doma. Určite to vyskúšam. Ďakujem za skvelý tip!

  4. ZelenýRytier píše:

    Super nápad! Medvedí cesnak je úžasný a určite dodá bujónu skvelú chuť. Už sa teším, až to pripravím pre rodinu. Kto by odmietol taký lahodný a zdravý pokrm? Skvelé!

  5. JasnéSlnečko píše:

    Tento recept ma nadchol! Domáci bylinkový bujón je presne to, čo potrebujem na ochutenie svojich polievok. Medvedí cesnak je super zdravý a určite mu dodá výnimočnú chuť. Ďakujem za inšpiráciu!

  6. MilaSova píše:

    To znie veľmi chutne! Milujem varenie s prírodnými ingredienciami a medvedí cesnak je skvelý spôsob, ako obohatiť jedlo o vitamíny. Určite to vyskúšam už tento víkend. Super recept!

  7. VeselýJanko píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Medvedí cesnak má takú jedinečnú chuť a som rád, že sa dá ľahko pripraviť doma. Už sa teším na všetky polievky, ktoré s tým urobím. Skvelé tipy!