Ak hľadáte návod na prípravu domáceho bylinkového bujónu z medvedieho cesnaku, tu je jednoduchý recept, ako si ho urobiť:
Suroviny:
- 2 väčšie zväzky medvedieho cesnaku (bio)
- 1 liter vody
- soľ a korenie podľa chuti
Domáci bylinkový bujón z medvedieho cesnaku (Bio)
Postup:
- Dôkladne umyte medvedí cesnak a odstraňte hrubé stonky.
- V hrnci nalejte vodu a pridajte medvedí cesnak.
- Privarte k varu a následne znížte teplotu na strednú a varte asi 20 minút, kým cesnak nezmäkne.
- Počas varenia môžete podľa chuti pridávať soľ a korenie.
- Po 20 minútach varenia odstavte hrniec a nechajte obsah vychladnúť.
- Keď je bujón dostatočne vychladený, precedte ho cez sitko, aby ste odstránili pevné zvyšky medvedieho cesnaku.
- Bujón môžete podávať teplý alebo ho využiť ako základ pre svoje obľúbené polievky a pokrmy.
Nezabudnite, že medvedí cesnak má výraznú chuť, takže množstvo použité v recepte si môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií. Užite si domáci bylinkový bujón z medvedieho cesnaku (bio)!
2) Domáci bylinkový bujón z medvedieho cesnaku
Ingrediencie:
- 150 g čerstvého medvedieho cesnaku
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 väčší zeler (korene)
- 1 väčší pórek
- 1 cibula
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička sušeného majoránu
- 1 lyžička sušeného rozmarínu
- 2-3 bobkové listy
- 10-15 čiernych korení
- 1,5 l vody
- Soľ podľa chuti
Postup:
-
Príprava zeleniny: Očistite všetku zeleninu. Mrkvu, zeler a pór nakrájajte na malé kocky. Cibuľu nakrájajte na štvrťky. Čerstvý medvedí cesnak prepláchnite pod tečúcou vodou a nasekajte na drobno.
-
Smaženie: V hrnci na strednom ohni rozohrejte trochu oleja. Pridajte nasekanú cibuľu a opražte do sklovita. Následne pridajte mrkvu, zeler a pórek, a restujte ďalších 5-7 minút.
-
Varte ďalej: Pridajte nasekaný medvedí cesnak, strúčiky cesnaku (celé alebo nakrájané) a všetky bylinky. Pomiešajte a nechajte chvíľu restovať, aby sa uvoľnila ich aróma.
-
Pridanie vody: Zalejte všetko vodou, pridajte bobkové listy, čierne korenie a soľ. Dobre premiešajte a privedte do varu.
-
Varte: Znížte teplo na minimum a varte bujón prikrytý približne 1,5 až 2 hodiny. Občas premiešajte a ochutnajte, či je potrebné pridať ďalšiu soľ.
-
Scedenie: Po uvarení precedte bujón cez jemné sitko alebo plátno do čistej nádoby. Môžete stlačiť zeleninu, aby ste z nej vytiahli všetku arómu.
-
Uschovanie: Hotový bylinkový bujón je možné uchovávať v chladničke v uzavretých nádobách alebo si ho môžete zamraziť do formičiek na ľad pre jednoduché použitie.
-
Použitie: Tento bujón predstavuje výborný základ na polievky, omáčky alebo ako ochucovadlo do rôznych jedál.
Tipy:
- Ak máte radi iné bylinky, môžete pridať aj petržlen, bazalku alebo oregano podľa chuti.
- Ak nemáte čerstvý medvedí cesnak, môžete použiť aj sušený, avšak čerstvý dodá oveľa lepšiu chuť.
Užite si jedinečnú chuť a arómu domáceho bylinkového bujónu!