Ak ste nadšencom pikantných jedál, určite vás bude baviť domácou prípravou chilli. Tento jednoduchý recept zvládnete aj vy.
Postup na prípravu – recept na doma vyrobené chilli
Chilli je pokrm bohatý na chuť a poskytuje správny pikantný zážitok. Tu je jednoduchý domáci recept na chilli:
Ingrediencie:
- 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové, kuracie alebo mix)
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na drobné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- 1 zelená paprika, nakrájaná na malé kúsky
- 1 červená paprika, nakrájaná na drobné kusy
- 400 g konzervovanej paradajkovej omáčky
- 400 g konzervovanej fazule, dôkladne opláchnutej a scedenej
- 1 pohár zeleného korenia, nakrájaného
- 1 lyžica chilli prášku (alebo podľa vlastnej chuti)
- 1 lyžica korenia na chilli
- soľ a čierne korenie podľa potreby
- olej na smaženie
Príprava:
- V panorám na strednej teplote rozohrejte olej.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak a papriky, potom je restujte, kým nezmäknú.
- Pridajte mleté mäso a ochuťte soľou, čiernym korením, chilli práškom a korením na chilli. Smažte, kým sa všetko dobre spojí a mäso je hotové.
- Pridajte paradajkovú omáčku a fazuľu. Nechajte variť na miernom plameni asi 15-20 minút, pričom občas premiešajte.
- Potom pridajte nakrájané zelené korenie a nechajte krátko povariť.
- Ochuťte a podľa potreby pridajte viac zmesi korenín, soli alebo chilli prášku.
- Podávajte teplé so ryžou, tortiljami, nachos alebo inými obľúbenými prílohami.
Tento recept na domácu verziu chilli vám prináša skutočnú radosť a lahodnú chuť! Môžete si ho prispôsobiť podľa vašich preferencií a naplno si vychutnať tento jednoduchý a chutný pokrm. Prajeme dobrú chuť!
2) Domáci recept na chilli
Ingrediencie:
- 500 g mletého hovädzieho
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 plechovka (400 g) konzervovaných rajčín
- 1 plechovka (400 g) čiernych fazulí (môžete použiť aj červené)
- 1 plechovka (400 g) kukurice
- 2 lyžice rajčinového pretlaku
- 1-2 čajové lyžičky mletej papriky
- 1 čajová lyžička mletého kmínu
- 1 čajová lyžička cayenského korenia (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- Olivový olej
- Koriander či petržlen na dekoráciu (nepovinné)
Postup:
-
Príprava zeleniny: Olúpte cibuľu a cesnak, následne ich finálne nakrájajte. Červenú a zelenú papriku umyte, vyberte jadierka a nasekajte na malé kocky.
-
Orestovanie: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne zlatohnedeť.
-
Pridanie mäsa: K orestovanej cibuľke pridajte mleté hovädzie mäso a pokračujte v smažení, kým nie je úplne prepečené a zbavené tmavých častí.
-
Pridanie papriky: Potom do zmesi pridajte nakrájanú papriku a smažte ďalších 5 minút, kým paprika nezmäkne.
-
Pridanie korenín: Pridajte rajčinový pretlak, mletú papriku, kmín, cayenské korenie, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili a nechajte variť pár minút.
-
Pridanie rajčín a fazúľ: Doplňte konzervované rajčiny so šťavou, čierne fazule (predtým prepláchnuté) a kukuricu. Dôkladne premiešajte a priveďte k varu.
-
Varenie: Znížte teplotu a varte chili na miernom ohni približne 20-30 minút. Občas zamiešajte, aby sa nič nepripálilo.
-
Servírovanie: Po dokončení varenia ochutnajte a prípadne pridajte soľ alebo korenie. Podávajte horúce, ozdobené čerstvým koriandrom alebo petržlenom.
Tip: Chili môžete podávať s ryžou, tortilla chipsami alebo chlebom. Taktiež výborne chutí s kyslou smotanou alebo syrom.
Prajem dobrú chuť!