Recept 1: Dusené rebierka s medovo-sojovou glazúrou
Suroviny:
- 1 kg rebierok
- 1/2 šálky medu
- 1/4 šálky sójovej omáčky
- 4 strúčiky cesnaku (rozomleté alebo jemne nasekané)
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička cibulového prášku
- soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Dusené rebierka na grile
Postup:
- V malom hrnci zmiešajte med, sójovú omáčku, cesnak, mletú papriku, cesnakový prášok a cibulový prášok. Na miernom ohni ich spolu zahrejte, až sa dobre premiešajú a zmiešajú sa chute. Odstráňte z tepla a nechajte glazúru vychladnúť.
- Rebierka si opláchnite, osušte papierovým uterákom a nakrájajte medzi kosťami na jednotlivé kúsky.
- Každý kúsok rebierka dokonale otrieť soľou a mletým čiernym korením na oboch stranách.
- Na gril si pripravte priame a nepriame teplo. Pred umiestnením rebierok na gril si ho premastite olejom, aby sa rebierka nestále lepili.
- Rebierka najprv grilujte na priamom ohni, približne 3-4 minúty na každej strane, aby sa vytvorila lahodná kôrka.
- Potom premiestnite rebierka na miesto nepriameho ohňa a štetcom ich potrite pripravenou medovo-sojovou glazúrou. Grilujte ich ešte ďalších 20-30 minút, pravidelne ich obracajte a krátko potrite glazúrou na oboch stranách.
- Keď sa rebierka dokonale pregrilujú a dosiahnu vnútornú teplotu 70-75°C, odstráňte ich z grilu.
- Nechajte ich pár minút oddýchnuť pred podávaním. Podávajte s ľubovoľnou prílohou a užite si výborne dochutené dusené rebierka na grile!
Recept 2: Dusené rebierka s pikantnou BBQ omáčkou
Suroviny:
- 1 kg rebierok
- 2 cibule (nasekané)
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 šálka pikantnej BBQ omáčky
- 1/4 šálky jablkového octu
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 lyžička mletej papriky
- soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Postup:
- V panvici na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
- Pridajte pikantnú BBQ omáčku, jablkový ocot, hnedý cukor a mletú papriku do panvice s cibuľou a cesnakom. Premiešajte, kým sa ingrediencie spoja a cukor sa rozpustí. Nechajte pomaly vrieť.
- Rebierka si opláchnite, osušte papierovým uterákom a nakrájajte ich medzi kosťami na jednotlivé porcie.
- Na grile si pripravte priame a nepriame teplo. Pred umiestnením rebierok na gril si ho premastite olejom, aby sa rebierka nestále lepili.
- Rebierka najprv grilujte na priamom ohni, približne 3-4 minúty na každej strane, aby sa vytvorila lahodná kôrka.
- Potom premiestnite rebierka na miesto nepriameho ohňa a štetcom ich potrite pripravenou pikantnou BBQ omáčkou. Grilujte ich ešte ďalších 20-30 minút, pravidelne ich obracajte a potierajte omáčkou na oboch stranách.
- Keď sa rebierka dokonale pregrilujú a dosiahnu vnútornú teplotu 70-75°C, odstráňte ich z grilu.
- Nechajte ich pár minút oddýchnuť pred podávaním. Podávajte s ľubovoľnou prílohou a pikantnou BBQ omáčkou. Vychutnajte si vynikajúce dusené rebierka s jedinečnou chuťou!