Chutné a jednoduché ražníčky na plechu sú vynikajúcim jedlom, ktoré môžete podávať spolu so zemiakmi. Tu je recept, ktorý vám pomôže pripraviť si toto výnimočné jedlo:
Suroviny:
- 500 gramov bravčovej krkovičky, nakrájanej na kocky
- 1 cibuľa, nakrájaná na veľké kúsky
- 1 paprika, nakrájaná na veľké kúsky
- 1 cuketa, nakrájaná na veľké kúsky
- 500 gramov zemiakov, nakrájaných na hrubé plátky
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 lyžička sušeného rozmarínu
- 1 lyžička sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Na začiatok si pripravte marinádu. V miske zmiešajte olivový olej, cesnak, rozmarín, sladkú papriku, soľ a čierne korenie.
- Do marinády vložte nakrájanú bravčovú krkovičku a dôkladne ju obaľte v marináde. Nechajte mäso odpočívať v chladničke aspoň hodinu.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Na plechu vystlanom pečiacim papierom rozložte nakrájané zemiaky, cibuľu, papriku a cuketu. Posypte ich soľou, čiernym korením a štipkou rozmarínu.
- Položte marinovanú krkovičku na drevné ražníčky a usporiadajte ich na zelenine na plechu.
- Vložte plech do rúry a pečte približne 25 – 30 minút, alebo kým mäso nie je dobre prepečené a zemiaky sú zlatisté a mäkké.
- Ražníčky a zemiaky môžete podávať priamo z plechu, prípadne ich premiestnite na servírovaciu dosku.
- Doprajte si tieto chutné ražníčky so zemiakmi a užite si výborné jedlo!
Prajem dobrú chuť!
2) Ražniči na plechu so zemiakmi
Suroviny:
- 500 g bravčového mäsa (napr. plece)
- 2 cibule
- 2 papriky (červená a zelená)
- 4 stredne veľké zemiaky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice soľi
- 1 lyžica čerstvej mletej papriky
- 1 lyžica sušeného oregana
- Čerstvý kôpor na ozdobu
Postup:
- Mäso nakrájajte na rovnomerné kúsky a dajte ich do veľkej misy.
- Cibuľu, papriky a zemiaky očistite a nakrájajte na približne rovnaké veľkosti ako mäso.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, papriky a zemiaky do misy s mäsom.
- Cesnak jemne nasekajte a pridajte do misy.
- Pridajte olivový olej, soľ, mletú papriku a oregano do misy a dôkladne premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili.
- Pripravenú zmes preložte na plech vyložený papirom na pečenie a rozložte ju rovnomerne.
- Predhrejte rúru na 200 °C a vložte plech so zmesou do rúry.
- Pečte ražniče asi 30-40 minút, alebo kým mäso nie je dokonale prepečené a zemiaky sú mäkké a zlatisté.
- Po upečení ozdobte ražniče čerstvým nasekaným kôprom a podávajte s rozličnými prílohami ako napríklad šalátom, chliebom alebo plnenou paprikou.
Dobrú chuť!