Dvojfarebná bábovka

Dvojfarebná bábovka je obľúbený dezert, ktorý nielen skvele chutí, ale aj nádherne vyzerá. Je ideálna na oslavy, rodinné stretnutia alebo len tak k čaju či káve.

Spojenie klasického vanilkového a kakaového cesta vytvára nádherný kontrast, ktorý očarí každého. V tomto recepte vám ukážem, ako si pripraviť túto delikátne bábovku krok za krokom.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva (10 g)
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 150 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicový)
  • 2 lyžice kakaa

Na potretie formy:

  • Maslo (na natretie formy)
  • Hladká múka (na vysypanie formy)

 

Dvojfarebná bábovka

Postup:

  1. Príprava formy: Pred tým, než začneme pripravovať cesto, najprv si predhrejeme rúru na 180 °C. Následne si vezmeme bábovkovú formu, natrieme ju maslom a jemne vysypeme hladkou múkou. Týmto spôsobom zabezpečíme, že sa bábovka po upečení ľahko vyklopí.
  2. Príprava cesta: V hlbokej mise si najprv vyšľaháme vajcia s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Použite mixér na strednej rýchlosti, aby ste dosiahli nadýchanú zmes. Zvyčajne postačí asi 5-7 minút.
  3. Pridanie tekutých ingrediencií: Keď sú vajcia s cukrom dobre vyšľahané, postupne pridávame olej a mlieko. Je dôležité, aby sme tieto ingrediencie pridávali pomaly a neustále miešali, aby sa všetky chute spojili.
  4. Sypké ingrediencie: V ďalšej miske si zmiešame hladkú múku s práškom do pečiva a pridáme k vajíčkovej zmesi. Dobre premiešame, až kým nevznikne hladké cesto. Môžete použiť metličku alebo mixér na nízkej rýchlosti.
  5. Rozdelenie cesta: Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej časti pridáme kakao, ktoré dôkladne vmiešame. Na dosiahnutie krásnej farby kakaového cesta je dobré pridať do neho aj pár lyžíc mlieka, ak je cesto príliš husté.
  6. Vkladanie do formy: Do pripravenej formy striedavo vkladáme oba druhy cesta – vanilkové a kakaové. Začnite s vanilkovým cestom, položte ho na dno formy, potom pridajte kakaové cesto a takto pokračujte, kým nebude forma plná. Na povrchu môžete cesto jemne premiešať vidličkou, aby sa spojilo a vytvorilo pekný mramorový vzor.
  7. Pečenie: Bábovku vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 40-50 minút. Pečenie je potrebné kontrolovať špajdlou – keď je cesto hotové, špajdľa by mala vyjsť suchá.
  8. Chladenie a podávanie: Po upečení necháme bábovku 10 minút chladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  9. Dekorácia: Po vychladnutí môžete bábovku posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou pre extra chuť a vzhľad. Môžete pridať aj čerstvé ovocie alebo šľahačku, ak si prajete.
  10. Podávanie: Dvojfarebná bábovka je pripravená, a je ideálnym dezertom na každú príležitosť. Všetci sa určite budú obzerať po druhom, či treťom porcií – jej jemná textúra a bohatá chuť zanechajú každého bez slov!

Dúfam, že si s týmto receptom užijete pečenie a táto dvojfarebná bábovka sa stane vašou obľúbenou pochúťkou!

Podobné príspevky

5 Komentárov

  1. Karolina Kostrec píše:

    Článok je skvelý, ďakujem za recept! Určite vyskúšam, vyzerá to super!

  2. Slobodnikova Oliver píše:

    Tento recept mi pripomína moju babku, určite si ho vyskúšam. Ďakujem!

  3. Janko123 píše:

    Tento recept na dvojfarebnú bábovku je skvelý! Práve som ju piekla a musím povedať, že vyzerá fantasticky! Chutia mi oba druhy cesta a kombinácia vanilky s kakaom je úžasná. Je to perfektný dezert na rodinné stretnutia. Určite ho odporúčam každému, kto rád pečie! Rýchlo sa pripravil a výsledok bol famózny. Ďakujem za tento úžasný recept!

    1. KikaM píše:

      Súhlasím s Jankom, bábovka je naozaj výborná! Kto by si pomyslel, že kombinácia vanilky a kakaa môže byť taká chutná? Je to skvelý spôsob, ako potešiť rodinu a priateľov. Moja rodina si ju okamžite zamilovala a už sme ju piekli niekoľkokrát. Určite sa s receptom podelím aj s kamarátkami!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za váš komentár a teší nás, že vám bábovka tak chutí! Kombinácia vanilky a kakaa je skutočne vynikajúca a veľmi populárna. Je skvelé počuť, že ju vaša rodina už prijala a že ju piekli niekoľkokrát. Určite sa o recept podelte aj so svojimi kamarátkami, aby si mohli vychutnať túto lahôdku. Ďakujeme, že ste sa s nami podelili o vaše pozitívne skúsenosti! A ak potrebujete ďalší tip na recept, neváhajte sa obrátiť na nás.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *