Dvojfarebná bábovka je populárny dezert, ktorý nielen výborne chutí, ale aj skvele vyzerá. Je skvelá na slávnosti, rodinné zhromaždenia alebo len tak ku čaju či káve.
Kombinácia klasického vanilkového a kakaového cesta vytvára úžasný kontrast, ktorý ohromí každého. V tomto návode vám predvediem, ako si pripraviť túto chutnú bábovku krok za krokom.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 balenie prášku do pečiva (10 g)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vajcia
- 100 ml mlieka
- 150 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 2 lyžice kakaa
Na potretie formy:
- Maslo (na natretie formy)
- Hladká múka (na vysypanie formy)
Dvojfarebná bábovka
Postup:
- Príprava formy: Predtým, než sa pustíme do prípravy cesta, najprv si predhrejeme rúru na 180 °C. Potom vezmeme bábovkovú formu, natrieme ju maslom a jemne vysypeme hladkou múkou. Týmto spôsobom zabezpečíme, že sa bábovka po upečení ľahko vyklopí.
- Príprava cesta: V hlbokej mise najskôr vyšľaháme vajcia s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Použite mixér na strednej rýchlosti, aby ste dosiahli nadýchanú zmes. Zvyčajne postačí približne 5-7 minút.
- Pridanie tekutých zložiek: Keď sú vajcia s cukrom dobre vyšľahané, postupne do zmesi pridáme olej a mlieko. Je dôležité, aby sme tieto ingrediencie pridávali pomaly a stále miešali, aby sa všetky chute splnili.
- Sypké zložky: V ďalšej miske si skombinujeme hladkú múku s práškom do pečiva a pridáme k vajíčkovej zmesi. Dobre premiešame, kým nevznikne hladké cesto. Môžete použiť metličku alebo mixér na nízkej rýchlosti.
- Rozdelenie cesta: Cesto rozdelíme na dve rovnocenné časti. Do jednej časti vmiešame kakao, ktoré dôkladne zapracujeme. Na dosiahnutie krásnej farby kakaového cesta je dobre pridať aj niekoľko lyžíc mlieka, ak je cesto príliš husté.
- Vkladanie do formy: Do pripraveného formy striedavo vkladáme oba druhy cesta – vanilkové a kakaové. Začnite s vanilkovým cestom, položte ho na dno formy, potom doplňte kakaovým cestom a pokračujte tak, kým nebude forma zaplnená. Na povrchu môžete cesto jemne premiešať vidličkou, aby sa spojilo a vytvorilo pekný mramorový vzor.
- Pečenie: Bábovku vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 40-50 minút. Pečenie je potrebné kontrolovať špajdlou – keď je cesto hotové, špajdľa by mala vyjsť suchá.
- Chladenie a podávanie: Po upečení necháme bábovku 10 minút chladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Dekorácia: Po vychladnutí môžete bábovku posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou pre extra chuť a vzhľad. Môžete pridať aj čerstvé ovocie alebo šľahačku, ak si prajete.
- Podávanie: Dvojfarebná bábovka je pripravená a je ideálnym dezertom na akúkoľvek príležitosť. Všetci sa určite budú obzerať po druhom či treťom kúsku – jej jemná konzistencia a bohatá chuť okúzlia každého!
Dúfam, že si s týmto receptom užijete pečenie a táto dvojfarebná bábovka sa stane vašou obľúbenou pochúťkou!