Moravské koláče predstavujú chutný dezert, ktorý očarí každého, kto má rád sladkosti. Tento tradičný pokrm, pôvodom z Moravy, je známy svojou lahodnou chuťou a okúzľujúcou prezentáciou. Dnes vám ponúkam recept, ktorý vás naučí, ako si pripravíte úžasné moravské koláče priamo vo vašej kuchyni!
Potrebné ingrediencie na Moravské Koláče
Na prípravu týchto koláčov budete potrebovať tieto suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 20 g droždia
- Štipka soli
- Na plnku: povidla, mak, tvaroh alebo orechy
Postup prípravy koláčov
Najprv si pripravte kvások: do teplého mlieka vsypte droždie a polovicu cukru, a nechajte stáť, až sa začne peniť. V miske zmiešajte múku, soľ, zvyšok cukru a roztopené maslo. Potom pridajte kvások a vajcia, dôkladne premiešajte a vymiesite jemné cesto.
Cesto zakryte a nechajte kysnúť približne 1 hodinu. Po vykysnutí ho rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a vykrojte kolieska. Tieto naplňte svojou obľúbenou plnkou – či už sú to povidla, tvaroh alebo mak.
Preložené koláče uložte na plech a nechajte ešte 20 minút kysnúť. Potom ich pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20-25 minút, kým nie sú zlatisté. Moravské koláče podávajte buď teplé, alebo studené – budú skvelým dezertom pri akejkoľvek oslave!
2) Úžasné moravské koláče
Moravské koláče sa radia medzi najobľúbenejšie dezerty slovenskej gastronómie. Tieto vynikajúce koláče sú nielen chutné, ale aj pôsobivé na pohľad, čo z nich robí ideálny dezert na každú oslavu alebo rodinné stretnutie. Dnes si spolu pripravíme úžasné moravské koláče, ktoré očaria vašu rodinu aj priateľov!
Ingrediencie na prípravu moravských koláčov
Na výrobu týchto koláčov budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 čajová lyžička soli
- 2 lyžice kyslej smotany
- ovocné lekváre (napr. slivkový, marhuľový)
- vanilkový cukor na posypanie
Postup pri príprave úžasných koláčov
Začneme prípravou cesta. Do misky vložte hladkú múku, sušené droždie, cukor a soľ. Následne pomaly pridajte teplé mlieko spolu s roztopeným maslom, vajíčkami a kyslou smotanou.
Dôkladne premiešajte, až vznikne hladké cesto. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu. Po tejto dobe cesto rozvaľkajte na hrúbku okolo 1 cm a vykrajujte koláčiky. Do stredu každého koláča vložte lyžicu ovocného lekváru a okraje pevne spojte, aby sa lekvár nevylial. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20-25 minút, alebo pokiaľ nie sú zlatohnedé.
Na záver posypte vaše úžasné moravské koláče vanilkovým cukrom a podávajte ich teplé či studené. Dobru chuť!
3) Úžasné moravské koláče z čerstvého droždia
Milujete sladké pečivo? Ak áno, určite vás oslovi úžasné moravské koláče. Tieto chutné koláče sú obľúbené v domácnostiach v Českej republike a na Morave. V tejto súvislosti vám prinesieme recept na ich prípravu, ktorý poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj rodinu a priateľov.
Ingrediencie na úžasné Moravské Koláče
Na prípravu týchto fantastických moravských koláčov budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 50 g masla
- 25 g čerstvého droždia
- Soľ a vanilkový cukor podľa chuti
- Plnka (napríklad lekvár, tvaroh alebo mak)
Postup na prípravu koláčov
1. V teplom mlieku rozpustite droždie s lyžičkou cukru a nechajte kysnúť približne 10 minút.
2. V mise zmiešajte múku, zvyšný cukor, vajcia, maslo a soľ. Pridajte vykysnuté droždie a vymiesite hladké cesto.
3. Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa jeho objem zdvojnásobí.
4. Po vykysnutí ho rozvaľkajte a vykrajujte koláčiky. Do stredu každého koláča vložte plnku podľa vlastného výberu.
5. Koláče preložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich ešte 20 minút postáť.
6. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 20-25 minút, kým nie sú zlatohnedé.
Takto jednoducho si môžete doma vychutnať úžasné moravské koláče! Vyskúšajte tento recept a podeľte sa oň s priateľmi!