Fašírka s omáčkou

Fašírka s omáčkou môj domáci recept. ktorý dedíme ako rodina z generácie na generáciu.

Ingrediencie:

  • 500 g mletej mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes)
  • 1 stredne veľká cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 vajce
  • 2 lyžice strúhanky
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice oleja alebo masla na opekanie

 

Omáčka:

  • 1 lyžica oleja alebo masla
  • 1 stredne veľká cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 400 g paradajkovej omáčky
  • 1 čajová lyžička cukru
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžica čerstvo nasekanej petržlenovej vňaťe

 

Fašírka s omáčkou

Postup:

  1. V miske zmiešajte mleté mäso, jemne nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, vajce a strúhanku. Pridávajte soľ a korenie podľa chuti a dôkladne premiešajte, kým sa zmes dobre spojí.
  2. Vytvorte z miesi malé guľôčky. Môžete tiež zmes rozotrieť na plech a vytvoriť jednu väčšiu fašírku, ktorú potom nakrájate na porcie.
  3. Na panvici rozohrejte olej alebo maslo a opekajte fašírky z oboch strán, kým sa nezohnedajú. Potom ich presuňte na tanier s papierovým obrúskom, aby sa odcedila nadbytočná mastnota.
  4. Na tej istej panvici rozohrejte ďalšiu lyžicu oleja alebo masla a opečte naň jemne nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezískajú sklovitý vzhľad.
  5. Pridajte paradajkovú omáčku a cukor. Ochutnajte soľou a korením. Znížte teplotu a nechajte omáčku dusiť asi 10-15 minút, aby sa chutila prepojila.
  6. Ak máte radi hladšiu omáčku, môžete ju rozmixovať pomocou mixéra alebo ponorného mixéra.
  7. Pridajte opečené fašírky do omáčky a nechajte ich variť ďalších 5-10 minút, aby sa chute prepojili.
  8. Podávajte s ryžou, zemiakmi alebo cestovinami. Posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou na ozdobu.

Poznámka: Ak máte chuť, do omáčky môžete pridať aj zeleninu, ako je paprika alebo mrkva.

 

2)

Ingrediencie:

Na fašírku:

  • 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kuracie)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 100 g strúhanky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 PL horčice (voliteľné)
  • Olej na vyprážanie

Na omáčku:

  • 2 PL slnečnicového alebo olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL mletej papriky
  • 400 g drvených paradajok (z plechovky alebo čerstvých)
  • 1 ČL cukru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 ČL sušeného oregana
  • Čerstvá bazalka alebo petržlen na ozdobu

Postup:

  1. Príprava fašírok:

    • Cibuľu nakrájajte na drobno a na panvici ju osmahnite do zlatista. Pridajte nakrájaný cesnak a krátko orestujte.
    • V mise zmiešajte mleté mäso, osmahnutú cibuľu s cesnakom, vajce, strúhanku, soľ, čierne korenie a horčicu, ak ju použijete. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
    • Z pripravenej zmesi tvarujte malé fašírky (podľa preferencie).
    • Na panvici rozohrejte olej a fašírky vyprážajte z oboch strán dozlatista. Uložte ich na papierový obrúsok, aby sa zbavili prebytočného oleja.
  2. Príprava omáčky:

    • Na tej istej panvici, kde ste vyprážali fašírky, pridajte olej a osmahnite nakrájanú cibuľu do zlatista.
    • Pridajte nakrájaný cesnak a mletú papriku, a krátko orestujte, aby sa uvoľnila aróma.
    • Do panvice pridajte drvené paradajky, cukor, soľ, čierne korenie a oregano. Nechajte omáčku variť na strednej teplote asi 10-15 minút, aby sa zohriate a zredukovalo.
  3. Servírovanie:

    • Na tanier položte fašírky a hojne ich zalievajte pripravou omáčkou.
    • Ozdobte čerstvou bazalkou alebo petržlenom.

Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu – ryžou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

11 Komentárov

  1. Fcierna píše:

    Recept vyzerá skvelo, určite ho vyskúšam.

  2. Ijurina píše:

    Tento recept sa zdá byť veľmi jednoduchý na prípravu a chutí skvele!

  3. Anonym píše:

    Vždy som hľadal ten správny spôsob prípravy fašírky, tento recept mi veľmi pomohol.

  4. Bplskova píše:

    Skvelý recept, dúfam, že mi to bude aj chutiť ako vyzerá na obrázku.

  5. Belo Toth píše:

    Fašírka s omáčkou je jedno z mojich obľúbených jedál a tento recept vyzerá super!

  6. Bozena Paska píše:

    Recept znie super, určite ho vyskúšam!

  7. Jakub59 píše:

    Táto fašírka s omáčkou je môj obľúbený recept na obed.

  8. Ondrej98 píše:

    Naozaj chutný recept, ľahko sa pripravuje a chutí skvele.

  9. Izabela49 píše:

    Takýto rodinný recept je vždy skvelou voľbou. Dúfam, že mi vyjde tak dobre ako dedovej generácii.

  10. Hrda Iveta píše:

    Vyskúšala som tento recept a fašírka bola fantastická! Vrelo odporúčam!

  11. Erik Kazimirova píše:

    Moja babička tiež robí podobný recept! Určite vyskúšam aj tento.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *