Fašírka s omáčkou

Fašírka s omáčkou: môj vlastný recept, ktorý sa v našej rodine odovzdáva z generácie na generáciu.

Suroviny:

  • 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo ich kombinácia)
  • 1 stredne veľká cibuľa, dôkladne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice strúhanky
  • Soľ a korenie podľa vlastného uváženia
  • 2 polievkové lyžice oleja alebo masla na opraženie

 

Omáčka:

  • 1 polievková lyžica oleja alebo masla
  • 1 stredne veľká cibuľa, dôkladne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 400 g paradajkovej omáčky
  • 1 čajová lyžička cukru
  • Soľ a korenie podľa osobnej chuti
  • 1 polievková lyžica čerstvo pokrájanej petržlenovej vňate

 

Fašírka v omáčke

Návod na prípravu:

  1. V mise zmiešajte mleté mäso, nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, vajce a strúhanku. Pridajte soľ a korenie podľa preferencií a dôkladne premiešajte, kým sa zmes dokonale spojí.
  2. Formujte malé guľôčky zo vzniknutej zmesi. Alebo ju môžete rovnomerne rozložiť na pekáč a vytvoriť väčšiu fašírku, ktorú po upečení nakrájate na porcie.
  3. Na panvici zahrejte olej alebo maslo a opražte fašírky z oboch strán do zlatista. Potom ich presuňte na tanier s papierovým obrúskom, aby sa odstránila nadbytočná tuk.
  4. Na tej istej panvici rozohrejte ďalšiu lyžicu oleja alebo masla a opražte nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým nezískajú sklovitý vzhľad.
  5. Pridajte paradajkovú omáčku a cukor. Podľa chuti dosoľte a okorente. Znížte teplotu a nechajte omáčku variť asi 10-15 minút, aby sa chute spojili.
  6. Ak preferujete jemnejšiu omáčku, môžete ju rozmixovať s pomocou mixéra alebo tyčového mixéra.
  7. Vložte opražené fašírky do omáčky a nechajte ich variť ďalších 5-10 minút, aby sa chute prepojili.
  8. Podávajte spolu s ryžou, zemiakmi alebo cestovinami. Ozdobte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.

Poznámka: Môžete pridať aj rôznu zeleninu, napr. papriku alebo mrkvu, pokiaľ máte chuť.

 

Fašírka s omáčkou - 2

Pečená divina recept

Pečená divina recept

Čítať viac »

2) Fašírka s omáčkou

Na fašírku:

  • 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kuracie)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 100 g strúhanky
  • Soľ a čierne korenie podľa vlastného uváženia
  • 1 polievková lyžica horčice (voliteľné)
  • Olej na vyprážanie

Na omáčku:

  • 2
    • PL slnečnicového alebo olivového tuku
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1/2 ČL mletej papriky
    • 400 g drvených rajčin (z plechovky alebo čerstvých)
    • 1 ČL cukru
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti
    • 1/2 ČL sušeného oregana
    • Čerstvá bazalka alebo petržlen na zdobenie

    Postup:

    1. Príprava fašírok:

      • Drobno nasekajte cibuľu a na panvici ju opražte do zlatista. Pridajte nasekaný cesnak a rýchlo ho orestujte.
      • V miske spojte mleté mäso, osmaženú cibuľu s cesnakom, vajce, strúhanku, soľ, čierne korenie a, ak je to potrebné, horčicu. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
      • Z pripraveného mixu vytvorte malé fašírky podľa vlastného vkusu.
      • Na panvici rozohrejte olej a fašírky smažte z oboch strán do zlatohnedej farby. Dajte ich na papierový obrúsok, aby ste zbavili prebytočný tuk.
    2. Príprava omáčky:

      • Na tej istej panvici, kde ste smažili fašírky, pridajte olej a opražte nasekanú cibuľu do zlatista.
      • Pridajte nasekaný cesnak a mletú papriku, a krátko ich orestujte, aby sa uvoľnila ich aróma.
      • Do panvice pridajte drvené rajčiny, cukor, soľ, čierne korenie a oregano. Nechajte omáčku zmierne variť na strednej teplote asi 10-15 minút, aby sa prehriala a zredukovala.
    3. Servírovanie:

      • Na tanier vložte fašírky a hojne ich politým pripravenou omáčkou.
      • Ozdobte čerstvou bazalkou alebo petržlenom.

    Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu – ryžou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

11 Komentárov

  1. Fcierna píše:

    Recept vyzerá skvelo, určite ho vyskúšam.

  2. Ijurina píše:

    Tento recept sa zdá byť veľmi jednoduchý na prípravu a chutí skvele!

  3. Anonym píše:

    Vždy som hľadal ten správny spôsob prípravy fašírky, tento recept mi veľmi pomohol.

  4. Bplskova píše:

    Skvelý recept, dúfam, že mi to bude aj chutiť ako vyzerá na obrázku.

  5. Belo Toth píše:

    Fašírka s omáčkou je jedno z mojich obľúbených jedál a tento recept vyzerá super!

  6. Bozena Paska píše:

    Recept znie super, určite ho vyskúšam!

  7. Jakub59 píše:

    Táto fašírka s omáčkou je môj obľúbený recept na obed.

  8. Ondrej98 píše:

    Naozaj chutný recept, ľahko sa pripravuje a chutí skvele.

  9. Izabela49 píše:

    Takýto rodinný recept je vždy skvelou voľbou. Dúfam, že mi vyjde tak dobre ako dedovej generácii.

  10. Hrda Iveta píše:

    Vyskúšala som tento recept a fašírka bola fantastická! Vrelo odporúčam!

  11. Erik Kazimirova píše:

    Moja babička tiež robí podobný recept! Určite vyskúšam aj tento.