Fašírka s omáčkou môj domáci recept. ktorý dedíme ako rodina z generácie na generáciu.
Ingrediencie:
- 500 g mletej mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes)
- 1 stredne veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 vajce
- 2 lyžice strúhanky
- Soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja alebo masla na opekanie
Omáčka:
- 1 lyžica oleja alebo masla
- 1 stredne veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 400 g paradajkovej omáčky
- 1 čajová lyžička cukru
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1 lyžica čerstvo nasekanej petržlenovej vňaťe
Fašírka s omáčkou
Postup:
- V miske zmiešajte mleté mäso, jemne nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, vajce a strúhanku. Pridávajte soľ a korenie podľa chuti a dôkladne premiešajte, kým sa zmes dobre spojí.
- Vytvorte z miesi malé guľôčky. Môžete tiež zmes rozotrieť na plech a vytvoriť jednu väčšiu fašírku, ktorú potom nakrájate na porcie.
- Na panvici rozohrejte olej alebo maslo a opekajte fašírky z oboch strán, kým sa nezohnedajú. Potom ich presuňte na tanier s papierovým obrúskom, aby sa odcedila nadbytočná mastnota.
- Na tej istej panvici rozohrejte ďalšiu lyžicu oleja alebo masla a opečte naň jemne nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezískajú sklovitý vzhľad.
- Pridajte paradajkovú omáčku a cukor. Ochutnajte soľou a korením. Znížte teplotu a nechajte omáčku dusiť asi 10-15 minút, aby sa chutila prepojila.
- Ak máte radi hladšiu omáčku, môžete ju rozmixovať pomocou mixéra alebo ponorného mixéra.
- Pridajte opečené fašírky do omáčky a nechajte ich variť ďalších 5-10 minút, aby sa chute prepojili.
- Podávajte s ryžou, zemiakmi alebo cestovinami. Posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou na ozdobu.
Poznámka: Ak máte chuť, do omáčky môžete pridať aj zeleninu, ako je paprika alebo mrkva.
2)
Ingrediencie:
Na fašírku:
- 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kuracie)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 100 g strúhanky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 PL horčice (voliteľné)
- Olej na vyprážanie
Na omáčku:
- 2 PL slnečnicového alebo olivového oleja
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 ČL mletej papriky
- 400 g drvených paradajok (z plechovky alebo čerstvých)
- 1 ČL cukru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 ČL sušeného oregana
- Čerstvá bazalka alebo petržlen na ozdobu
Postup:
-
Príprava fašírok:
- Cibuľu nakrájajte na drobno a na panvici ju osmahnite do zlatista. Pridajte nakrájaný cesnak a krátko orestujte.
- V mise zmiešajte mleté mäso, osmahnutú cibuľu s cesnakom, vajce, strúhanku, soľ, čierne korenie a horčicu, ak ju použijete. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Z pripravenej zmesi tvarujte malé fašírky (podľa preferencie).
- Na panvici rozohrejte olej a fašírky vyprážajte z oboch strán dozlatista. Uložte ich na papierový obrúsok, aby sa zbavili prebytočného oleja.
-
Príprava omáčky:
- Na tej istej panvici, kde ste vyprážali fašírky, pridajte olej a osmahnite nakrájanú cibuľu do zlatista.
- Pridajte nakrájaný cesnak a mletú papriku, a krátko orestujte, aby sa uvoľnila aróma.
- Do panvice pridajte drvené paradajky, cukor, soľ, čierne korenie a oregano. Nechajte omáčku variť na strednej teplote asi 10-15 minút, aby sa zohriate a zredukovalo.
-
Servírovanie:
- Na tanier položte fašírky a hojne ich zalievajte pripravou omáčkou.
- Ozdobte čerstvou bazalkou alebo petržlenom.
Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu – ryžou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Dobrú chuť!
Recept vyzerá skvelo, určite ho vyskúšam.
Tento recept sa zdá byť veľmi jednoduchý na prípravu a chutí skvele!
Vždy som hľadal ten správny spôsob prípravy fašírky, tento recept mi veľmi pomohol.
Skvelý recept, dúfam, že mi to bude aj chutiť ako vyzerá na obrázku.
Fašírka s omáčkou je jedno z mojich obľúbených jedál a tento recept vyzerá super!
Recept znie super, určite ho vyskúšam!
Táto fašírka s omáčkou je môj obľúbený recept na obed.
Naozaj chutný recept, ľahko sa pripravuje a chutí skvele.
Takýto rodinný recept je vždy skvelou voľbou. Dúfam, že mi vyjde tak dobre ako dedovej generácii.
Vyskúšala som tento recept a fašírka bola fantastická! Vrelo odporúčam!
Moja babička tiež robí podobný recept! Určite vyskúšam aj tento.