Fašírka s omáčkou: môj vlastný recept, ktorý sa v našej rodine odovzdáva z generácie na generáciu.
Suroviny:
- 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo ich kombinácia)
- 1 stredne veľká cibuľa, dôkladne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice strúhanky
- Soľ a korenie podľa vlastného uváženia
- 2 polievkové lyžice oleja alebo masla na opraženie
Omáčka:
- 1 polievková lyžica oleja alebo masla
- 1 stredne veľká cibuľa, dôkladne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 400 g paradajkovej omáčky
- 1 čajová lyžička cukru
- Soľ a korenie podľa osobnej chuti
- 1 polievková lyžica čerstvo pokrájanej petržlenovej vňate
Fašírka v omáčke
Návod na prípravu:
- V mise zmiešajte mleté mäso, nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, vajce a strúhanku. Pridajte soľ a korenie podľa preferencií a dôkladne premiešajte, kým sa zmes dokonale spojí.
- Formujte malé guľôčky zo vzniknutej zmesi. Alebo ju môžete rovnomerne rozložiť na pekáč a vytvoriť väčšiu fašírku, ktorú po upečení nakrájate na porcie.
- Na panvici zahrejte olej alebo maslo a opražte fašírky z oboch strán do zlatista. Potom ich presuňte na tanier s papierovým obrúskom, aby sa odstránila nadbytočná tuk.
- Na tej istej panvici rozohrejte ďalšiu lyžicu oleja alebo masla a opražte nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým nezískajú sklovitý vzhľad.
- Pridajte paradajkovú omáčku a cukor. Podľa chuti dosoľte a okorente. Znížte teplotu a nechajte omáčku variť asi 10-15 minút, aby sa chute spojili.
- Ak preferujete jemnejšiu omáčku, môžete ju rozmixovať s pomocou mixéra alebo tyčového mixéra.
- Vložte opražené fašírky do omáčky a nechajte ich variť ďalších 5-10 minút, aby sa chute prepojili.
- Podávajte spolu s ryžou, zemiakmi alebo cestovinami. Ozdobte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.
Poznámka: Môžete pridať aj rôznu zeleninu, napr. papriku alebo mrkvu, pokiaľ máte chuť.
2) Fašírka s omáčkou
Na fašírku:
- 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kuracie)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 100 g strúhanky
- Soľ a čierne korenie podľa vlastného uváženia
- 1 polievková lyžica horčice (voliteľné)
- Olej na vyprážanie
Na omáčku:
- 2
- PL slnečnicového alebo olivového tuku
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 ČL mletej papriky
- 400 g drvených rajčin (z plechovky alebo čerstvých)
- 1 ČL cukru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 ČL sušeného oregana
- Čerstvá bazalka alebo petržlen na zdobenie
Postup:
-
Príprava fašírok:
- Drobno nasekajte cibuľu a na panvici ju opražte do zlatista. Pridajte nasekaný cesnak a rýchlo ho orestujte.
- V miske spojte mleté mäso, osmaženú cibuľu s cesnakom, vajce, strúhanku, soľ, čierne korenie a, ak je to potrebné, horčicu. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Z pripraveného mixu vytvorte malé fašírky podľa vlastného vkusu.
- Na panvici rozohrejte olej a fašírky smažte z oboch strán do zlatohnedej farby. Dajte ich na papierový obrúsok, aby ste zbavili prebytočný tuk.
-
Príprava omáčky:
- Na tej istej panvici, kde ste smažili fašírky, pridajte olej a opražte nasekanú cibuľu do zlatista.
- Pridajte nasekaný cesnak a mletú papriku, a krátko ich orestujte, aby sa uvoľnila ich aróma.
- Do panvice pridajte drvené rajčiny, cukor, soľ, čierne korenie a oregano. Nechajte omáčku zmierne variť na strednej teplote asi 10-15 minút, aby sa prehriala a zredukovala.
-
Servírovanie:
- Na tanier vložte fašírky a hojne ich politým pripravenou omáčkou.
- Ozdobte čerstvou bazalkou alebo petržlenom.
Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu – ryžou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Dobrú chuť!