Tento je recept na polievku z fazule bez múky:
Suroviny:
- 250 g sušených bielej fazule
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička sušenej majoránky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 liter vývaru z čerstvej zeleniny
Fazuľová polievka bez múky
Príprava:
- Večer pred varením namočte fazuľu do vody a nechajte ju odpočívať cez noc. Následne ju dobre prepláchnite pod tečúcou vodou.
- Na strednom ohni v hrnci rozehrievajte olivový olej a cibuľu s cesnakom orestujte do zlatistej farby.
- Pridajte mrkvu a zemiaky, smažte ich počas niekoľkých minút.
- K fazuli pridajte mletú sladkú papriku, majoránku, soľ a čierne korenie. Premiešajte a orestujte ešte pár minút.
- Prilejte zeleninový vývar a priveďte do varu. Potom teplotu znížte a varte polievku približne 60 – 90 minút, kým fazuľa nezmäkne.
- Pokiaľ chcete, môžete jednu tretinu polievky rozmixovať na jemnú konzistenciu, čím získate rôznorodú chuť.
- Pred podávaním môžete pridať do polievky trošku sójovej smotany na zjemnenie chuti. Podávajte s čerstvým chlebom.
Príjemnú chuť!
2) Fazuľová polievka bez múky
Polievka z fazule bez múky je skvelou voľbou pre tých, ktorí túžia po zdravom a chutnom jedle. Tento pokrm je nielen výživný, ale aj veľmi jednoduchý na prípravu. Nižšie sa dozviete detailný recept, ktorý vás prevádza všetkými krokmi pri varení tejto výbornej polievky.
Potrebné suroviny
Pred začatím varenia si pripravte nasledujúce suroviny:
- 250 g sušenej fazule (bielej alebo červenej)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné mrkvy
- 1 zemiak
- 2 litre zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
Príprava polievky
Príprava fazuľovej polievky bez múky je jednoduchá. Začnite tým, že fazuľu namočíte do studenej vody na noc. Na nasledujúci deň ju dôkladne opláchnite a vložte do hrnca s 2 litrami zeleninového vývaru. Varíme fazuľu asi 50-60 minút do zmäknutia.
Na panvici rozehrievajte olivový olej a pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte do zlatistej farby, potom pridajte nakrájanú mrkvu a zemiak. Smažte ešte niekoľko minút, následne vložte túto zmes do hrnca s fazuľou. Pridajte bobkový list, soľ a korenie. Varíme ešte 15-20 minút.
Ked je všetko uvarené, odstráňte bobkový list, a ak preferujete hladšiu konzistenciu, môžete polievku rozmixovať. Servírujte horúcu, najlepšie s chlebom alebo čerstvými bylinkami ako ozdobou.