Tu máš jednoduchý recept na jablkové lievance s lekvárom:
Suroviny:
- 2 veľké jablká
- 1 a 1/2 šálky múky
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky škorice (voliteľné)
- 1 vajce
- 1 šálka mlieka
- 2 lyžice rozpusteného masla
- ľubovoľný džem alebo lekvár na plnenie
FOTORECEPT: Jablkové lievance s lekvárom
Postup:
- Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na tenké kolieska.
- Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a škoricu (ak ju používame).
- V inej miske rozšľaháme vajce, pridáme mlieko a rozpustené maslo. Zmiešame dohromady.
- Suché zložky postupne pridáme do mokrých zložiek. Miešame, až kým nevznikne hladké cesto.
- Rozohrejeme panvicu na stredne silnom ohni a pomašťujeme ju maslom.
- Do panvice nalejeme asi 1/4 šálky cesta na jednu lievanec. Na každý lievanec položíme pár kúskov jablek a pustíme sa do malovania ďalšej vrstvy cesta.
- Po pár minútach lievance otočíme a opekáme z oboch strán, kým nebudú zlatavé a pevné.
- Hotové lievance vyberieme z panvice a necháme ich trochu vychladnúť.
- Potom ich rozrežeme na polovicu a naplníme džemom alebo lekvárom podľa chuti.
- Podávame teplé a môžeme ozdobiť ďalšími plátkami jabĺk alebo posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť milí mojí priatelia.