Francúzske zemiaky so sladkou smotanou

Trocha Francúzka teraz vo vašej kuchyni s týmto receptom.

Francúzske zemiaky so sladkou smotanou

Francúzske zemiaky 🧅🥚🥔

Určite! Tu je recept pre Francúzske zemiaky so sladkou smotanou po slovensky:

Potrebujete:

  • 4-5 veľkých zemiakov
  • 1 hrnček sladkej smotany
  • 1/2 hrnčeka strúhaného syra
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Nakrájané čerstvé bylinky (voliteľné, na ozdobenie)

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na teplotu 190°C (375°F).
  2. Zemiaky dôkladne umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  3. V miske zmiešajte sladkú smotanu, strúhaný syr, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým sa zmes nestane krémovou a hladkou.
  4. Naľahle vymastite pekáč a na dno vložte vrstvu plátkov zemiakov. Zalejte časťou smotanovej zmesi. Opakujte tento postup, kým nepoužijete všetky zemiaky a smotanovú zmes.
  5. Zakryte pekáč hliníkovou fóliou a pečte približne 40-45 minút, alebo kým sa zemiaky nestanú mäkké. Potom odstráňte fóliu a pečte ďalších 10-15 minút, alebo kým vrch nezíská zlatohnedú a chrumkavú farbu.
  6. Nechajte zemiaky trochu vychladnúť. Ozdobte nakrájanými čerstvými bylinkami, ak chcete.
  7. Francúzske zemiaky so sladkou smotanou podávajte ako vynikajúcu prílohu k hlavnému jedlu.

Dobrú chuť!

 

2)

Pokiaľ hľadáte recept na výnimočné jedlo, ktoré je jednoduché na prípravu a chutné, francúzske zemiaky so sladkou smotanou sú tou správnou voľbou. Tento skvost z kuchyne je skvelý ako príloha alebo hlavné jedlo ve večernom menu.

Ingrediencie, ktoré potrebujete

Na prípravu francúzskych zemiakov so sladkou smotanou budete potrebovať:

  • 1 kg zemiakov
  • 200 ml sladkej smotany
  • 2 cibule
  • 150 g údenej slaniny
  • 150 g syra (najlepšie eidam alebo čedar)
  • soľ, korenie (podľa chuti)
  • málo tuku na vymazanie pekáča

 

Postup prípravy

Začnite tým, že si predhrejete rúru na 180°C. Zemiaky dôkladne umyte a nakrájajte na tenké plátky. Potom si nakrájajte cibuľu a slaninu na malé kocky.

V hlbokej panvici rozohrejte trošku tuku a pridajte cibuľu s slaninou. Smažte ich, až kým cibuľa nezmäkne a slanina nezíska zlatistú farbu. Potom do panvice pridajte zemiaky a krátko ich poduste.

V miske zmiešajte sladkú smotanu so soľou a korením. Potom celú zmes nalejte na zemiaky a zamiešajte, aby boli zmesou dobre pokryté.

Takto pripravené francúzske zemiaky preneste do predpraveného pekáča. Na vrch posypte nastrúhaným syrom a pečte v rúre asi 45 minút, alebo kým zemiaky nie sú mäkké a vrch zlatistý.

Podávajte teplé a vychutnajte si túto lahodnú pochúťku.

Podobné príspevky

5 Komentárov

  1. Gabriela Malikova píše:

    Vynikajúci recept! Jednoduchý a chutný!

  2. Anezka88 píše:

    Tieto zemiaky sú neskutočné, skúsila som ich a boli fantastické!

  3. Lenka Sedliak píše:

    Určite vyskúšam tento recept, vyzerá to veľmi chutne.

  4. Ignac Dacej píše:

    Ďakujem za super inšpiráciu. Tento recept sa určite pokúsim uvariť.

  5. Molnarova Olympia píše:

    Skvelý postup prípravy, ďakujem za tipy!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *