Trocha Francúzka teraz vo vašej kuchyni s týmto receptom.
Francúzske zemiaky so sladkou smotanou
Určite! Tu je recept pre Francúzske zemiaky so sladkou smotanou po slovensky:
Potrebujete:
- 4-5 veľkých zemiakov
- 1 hrnček sladkej smotany
- 1/2 hrnčeka strúhaného syra
- Soľ a korenie podľa chuti
- Nakrájané čerstvé bylinky (voliteľné, na ozdobenie)
Postup:
- Predhrejte si rúru na teplotu 190°C (375°F).
- Zemiaky dôkladne umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- V miske zmiešajte sladkú smotanu, strúhaný syr, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým sa zmes nestane krémovou a hladkou.
- Naľahle vymastite pekáč a na dno vložte vrstvu plátkov zemiakov. Zalejte časťou smotanovej zmesi. Opakujte tento postup, kým nepoužijete všetky zemiaky a smotanovú zmes.
- Zakryte pekáč hliníkovou fóliou a pečte približne 40-45 minút, alebo kým sa zemiaky nestanú mäkké. Potom odstráňte fóliu a pečte ďalších 10-15 minút, alebo kým vrch nezíská zlatohnedú a chrumkavú farbu.
- Nechajte zemiaky trochu vychladnúť. Ozdobte nakrájanými čerstvými bylinkami, ak chcete.
- Francúzske zemiaky so sladkou smotanou podávajte ako vynikajúcu prílohu k hlavnému jedlu.
Dobrú chuť!
2)
Pokiaľ hľadáte recept na výnimočné jedlo, ktoré je jednoduché na prípravu a chutné, francúzske zemiaky so sladkou smotanou sú tou správnou voľbou. Tento skvost z kuchyne je skvelý ako príloha alebo hlavné jedlo ve večernom menu.
Ingrediencie, ktoré potrebujete
Na prípravu francúzskych zemiakov so sladkou smotanou budete potrebovať:
- 1 kg zemiakov
- 200 ml sladkej smotany
- 2 cibule
- 150 g údenej slaniny
- 150 g syra (najlepšie eidam alebo čedar)
- soľ, korenie (podľa chuti)
- málo tuku na vymazanie pekáča
Postup prípravy
Začnite tým, že si predhrejete rúru na 180°C. Zemiaky dôkladne umyte a nakrájajte na tenké plátky. Potom si nakrájajte cibuľu a slaninu na malé kocky.
V hlbokej panvici rozohrejte trošku tuku a pridajte cibuľu s slaninou. Smažte ich, až kým cibuľa nezmäkne a slanina nezíska zlatistú farbu. Potom do panvice pridajte zemiaky a krátko ich poduste.
V miske zmiešajte sladkú smotanu so soľou a korením. Potom celú zmes nalejte na zemiaky a zamiešajte, aby boli zmesou dobre pokryté.
Takto pripravené francúzske zemiaky preneste do predpraveného pekáča. Na vrch posypte nastrúhaným syrom a pečte v rúre asi 45 minút, alebo kým zemiaky nie sú mäkké a vrch zlatistý.
Podávajte teplé a vychutnajte si túto lahodnú pochúťku.
Vynikajúci recept! Jednoduchý a chutný!
Tieto zemiaky sú neskutočné, skúsila som ich a boli fantastické!
Určite vyskúšam tento recept, vyzerá to veľmi chutne.
Ďakujem za super inšpiráciu. Tento recept sa určite pokúsim uvariť.
Skvelý postup prípravy, ďakujem za tipy!