Galászlé: rybacia polievka

Halászlé, známy aj ako rybacia polievka, je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje z rýb, paprík a iných prísad. Tu je recept na túto chutnú polievku:

Potrebujete:
– 500 g rýb (napr. sumec, ďatelina, karas)
– 2 veľké cibule
– 3 lyžice oleja
– 2 lyžice mletej sladkej papriky
– 1 lyžičku mletej červenej papriky
– mleté čierne korenie podľa chuti
– soľ podľa chuti
– 1 liter vody
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 citrón
– 1 vrchovatú lyžicu múky
– 2 lyžice tradičnej slovenskej sladkej smotany
– 2 lyžice jemnej múky

 

Galászlé: rybacia polievka

Postup:

1. Rýby poriadne očistíme, aj šupky, a nakrájame na menšie kusy. Časti rýb, ako hlavy a chvosty, môžeme použiť na prípravu rybieho vývaru. Rýby dáme do veľkej hrnca.

2. Cibuľu olúpeme a nakrájame na tenké pásiky. V panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu do zlatista.

3. Do hrnca s rýbami pridáme orestovanú cibuľu, mletú sladkú papriku, mletú červenú papriku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Všetko dobre premiešame.

4. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme hrubú múku. Múku opražíme do svetlohneda a potom ju pridáme do hrnca s rýbami a cibuľou. Všetko dobre premiešame, aby sa všetko spojilo.

5. Pridáme vodu a necháme polievku variť asi 30 minút, kým sa rýby nerozpadnú.

6. Medzitým ošúpeme cesnak a jemne nasekáme. Citrón si nakrájame na polovice.

7. Po 30 minútach varenia pridáme do polievky nasekaný cesnak a vymačkáme do nej šťavu z polovice citróna. Potom pridáme aj sladkú smotanu. Všetko dobre premiešame.

8. Polievku varíme ešte 10-15 minút, kým sa všetky chute dokonale spoja. Podávame ju s chlebom.

Takto pripravená halászlé, rybacia polievka, je vynikajúca a výborná na zohriatie v chladných zimných dňoch. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Halászlé je naozaj skvelé jedlo! Milujem, ako sa všetky chute spoja a vytvoria takú lahodnú polievku. Tento recept vyzerá jednoducho a určite ho vyskúšam. Ďakujem za tip!

  2. MiaHlava píše:

    Wow, halászlé znie fantasticky! Rybacia polievka je moja obľúbená. Mám rád, keď je plná chuti a voňavá. Určite sa pustím do varenia podľa tohto receptu. Dík za inšpiráciu!

  3. Svetlanka píše:

    Tento recept na halászlé vyzerá úžasne! Je to tradičné slovenské jedlo, ktoré vždy poteší. Cítim už tú vôňu a chuť! Určite vyskúšam pridať aj vlastné koreniny.

  4. Rybacik007 píše:

    Halászlé je moja srdcovka! Tento recept je presne to, čo potrebujem na zimné večery. Tak chutná a jednoduchá príprava! Teším sa, že sa s rodinou podelíme o túto pochúťku.

  5. KikiKucharka píše:

    Jéj, halászlé je super voľba pre studené dni! Mám veľmi rada rybie polievky a tento recept ma očaril. Určite ho vyskúšam a dúfam, že bude chutiť aj mojej rodine!

  6. ZelenýJablko píše:

    Halászlé je naozaj skvelé jedlo! Rybacia polievka má svoj jedinečný šarm a chuť. Keď ju pripravujem, cítim sa ako skutočný kuchár. Odporúčam pridať aj trochu viac citrónu, dodá to výnimočnosť. Yum!

  7. Slniečko123 píše:

    Tento recept na halászlé ma nadchol! Milujem rybaciu polievku a tento spôsob prípravy je úžasný. Cibuľa a papriky dodávajú polievke nádhernú chuť. Určite to vyskúšam počas víkendu s rodinou!

  8. MačkaKocúr píše:

    Wow, halászlé vyzerá veľmi lákavo! Rybacia polievka je pre mňa obľúbeným pokrmom a tento recept určite vyskúšam. Mám rada tradičné jedlá, ktoré sú plné chuti. Dúfam, že sa mi podarí tak dobrá ako táto!

  9. PandaLáska píše:

    Halászlé som nikdy nejedla, ale po prečítaní tohto receptu sa naň teším! Vyzerá to tak chutne a zahreje ma to počas zimy. Nezabudnem pridať veľa smotany, lebo tú mám rada!

  10. Kvetinka99 píše:

    Tento recept je fantastický! Halászlé je pre mňa symbol tradície a rodinnej pohody. Každý kúsok rýb s cibuľou a paprikou vytvára dokonalú harmóniu chutí. Už sa teším na varenie s priateľmi!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *