Halászlé, známy aj ako rybacia polievka, je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje z rýb, paprík a iných prísad. Tu je recept na túto chutnú polievku:

Potrebujete:
– 500 g rýb (napr. sumec, ďatelina, karas)
– 2 veľké cibule
– 3 lyžice oleja
– 2 lyžice mletej sladkej papriky
– 1 lyžičku mletej červenej papriky
– mleté čierne korenie podľa chuti
– soľ podľa chuti
– 1 liter vody
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 citrón
– 1 vrchovatú lyžicu múky
– 2 lyžice tradičnej slovenskej sladkej smotany
– 2 lyžice jemnej múky

 

Galászlé: rybacia polievka

Postup:

1. Rýby poriadne očistíme, aj šupky, a nakrájame na menšie kusy. Časti rýb, ako hlavy a chvosty, môžeme použiť na prípravu rybieho vývaru. Rýby dáme do veľkej hrnca.

2. Cibuľu olúpeme a nakrájame na tenké pásiky. V panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu do zlatista.

3. Do hrnca s rýbami pridáme orestovanú cibuľu, mletú sladkú papriku, mletú červenú papriku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Všetko dobre premiešame.

4. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme hrubú múku. Múku opražíme do svetlohneda a potom ju pridáme do hrnca s rýbami a cibuľou. Všetko dobre premiešame, aby sa všetko spojilo.

5. Pridáme vodu a necháme polievku variť asi 30 minút, kým sa rýby nerozpadnú.

6. Medzitým ošúpeme cesnak a jemne nasekáme. Citrón si nakrájame na polovice.

7. Po 30 minútach varenia pridáme do polievky nasekaný cesnak a vymačkáme do nej šťavu z polovice citróna. Potom pridáme aj sladkú smotanu. Všetko dobre premiešame.

8. Polievku varíme ešte 10-15 minút, kým sa všetky chute dokonale spoja. Podávame ju s chlebom.

Takto pripravená halászlé, rybacia polievka, je vynikajúca a výborná na zohriatie v chladných zimných dňoch. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *