Gratinované paprikovo-cuketové lievance

Gratinované paprikovo-cuketové lievance sú lahodným pokrmom, ktorý kombinuje šťavnatú cuketu a sladkú papriku so sýrovou náplňou. Tu je jednoduchý recept na ich prípravu:

Potrebné suroviny:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 2 červené papriky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g kozieho syra
  • 100 g strúhaného parmazánu
  • 3 vajcia
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej na smaženie

 

Gratinované paprikovo-cuketové lievance

Postup:

  1. Cukety a papriky očistite a nakrájajte na tenké kruhy. Cibuľu a cesnak nasekajte.
  2. Na panvici s horúcim olejom orestujte cibuľu a cesnak, až kým nebudú mäkké a zlatisté.
  3. Pridajte nakrájané papriky a orestujte ich do mäkka.
  4. V miske zmiešajte kozí syr, 2 vajcia a polovicu strúhaného parmazánu. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  5. Na pekáči vytvorte vrstvu z cukiet, potom pridajte vrstvu z papriky a na vrch položte šľahačku z kozieho syra.
  6. V miske zmiešajte 1 vajce so smotanou na varenie a rovnomerne to nalejte na cukety a papriky v pekáči.
  7. Posypte zvyšným parmazánom a dajte do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Gratinujte asi 20 až 25 minút alebo kým nie je povrch zlatistý a všetko dobre prehriate.

Hotové gratinované paprikovo-cuketové lievance môžete podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu, rybe alebo šalátu.

 

2)

Ingrediencie:

  • 2 stredné cukety
  • 2 červené papriky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 100 g strúhaného syra (napr. mozzarella alebo eidam)
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica olivového oleja (na osmaženie)
  • Strúhanka (na posypanie)

Príprava:

  1. Príprava zeleniny: Cuketu umyjeme a nastrúhame. Papriky a cibuľu nakrájame na malé kocky, cesnak nasekáme na jemno.

  2. Zeleninová zmes: Na panvici s olivovým olejom osmahneme najprv cibuľu, potom pridáme cesnak, papriku a nakoniec nastrúhanú cuketu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Zeleninu smažíme asi 5-7 minút, kým nezmäkne. Následne zmes necháme vychladnúť.

  3. Príprava cesta: V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, vajcia a mlieko. Dôkladne premiešame, aby sme získali hladké cesto. Potom pridáme vychladenú zeleninovú zmes a polovicu strúhaného syra. Znova premiešame.

  4. Smaženie lievancov: Na panvici rozohrejeme trošku oleja a pomocou lyžice naberáme cesto, ktoré smažíme na strednej teplote z oboch strán do zlata. Lievance prekladáme na tanier a opakujeme, kým nezaplníme všetku zmes.

  5. Gratinovanie: Predhrejeme rúru na 180 °C. Uložíme lievance na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme zvyšným strúhaným syrom a podlejeme trochou mlieka alebo smotany, aby boli lievance šťavnatejšie. Posypeme strúhankou.

  6. Pečenie: Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 15-20 minút, kým syrová krusta nie je zlatohnedá a chrumkavá.

  7. Podávanie: Gratinované paprikovo-cuketové lievance podávame teplé, môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je pažítka alebo bazalka.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *