Gratinované lievance s paprikou a cuketou predstavujú chutný pokrm, ktorý spája šťavnatú cuketu so sladkou paprikou a bohatou sýrovou náplňou. Tu je jednoduchý návod na ich prípravu:
Suroviny potrebné na prípravu:- 2 stredne veľké cukiny
- 2 červené papriky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g kozieho syra
- 100 g strúhaného parmezánu
- 3 vajcia
- 100 ml smotany na varenie
- soľ a korenie podľa preferencie
- olivový olej na opekanie
Gratinované lievance s paprikou a cuketou
Postup prípravy:- Cukety a papriky umyte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu a cesnak nasekajte jemne.
- Na panvici s rozpáleným olejom osmažte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte na kocky nakrájané papriky a restujte ich, kým nezmäknú.
- V miske skombinujte kozí syr, 2 vajcia a polovicu strúhaného parmezánu. Osoľte soľou a korením podľa chuti.
- Na pekáči vytvorte vrstvu z cukiet, následne vrstvu z papriky a nakoniec naneste zmes zo syra.
- V ďalšej miske spojte 1 vajce so smotanou a rovnomerne nalejte na cukety a papriky v pekáči.
- Posypte zvyšným parmezánom a vložte do predhriatej rúry na 180 stupňov. Gratinujte približne 20 až 25 minút, alebo kým povrch nezískava zlatistú farbu a všetko nie je dôkladne prehriate.
Hotové gratinované lievance s paprikou a cuketou je možné podávať ako hlavné jedlo alebo ako prílohu k mäsu, rybe či šalátu.

2) Gratinované paprikovo-cuketové lievance
Ingrediencie:
- 2 stredné cukiny
- 2 červené papriky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 200 ml mlieka
- 100 g strúhaného syra (napr. mozzarella alebo eidam)
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 1 lyžica olivového oleja (na smaženie)
- Strúhanka (na posypanie)
-
Príprava zeleniny: Cuketu umyte a nastrúhajte. Papriky a cibuľu nakrájajte na malé kocky, cesnak nasekajte na jemné kúsky.
-
Zeleninová zmes: Na panvici s olivovým olejom najprv osmahnite cibuľu, potom pridajte cesnak, papriku a nakoniec nastrúhanú cuketu. Tak troška soli aj čierneho, a ideme na ďalší krok. Zeleninu smažte asi 5-7 minút, kým nezmäkne. Potom nechajte zmes pomaly bokom vychladnúť.
-
Príprava cesta: V miske skombinujte múku, prášok do pečiva, vajcia a mlieko. Dobre premiešajte, aby ste dosiahli hladké cesto. Následne pridajte vychladenú zeleninovú zmes a polovicu strúhaného syra. Znova dobre premiešajte.
-
Smaženie lievancov: Na panvici rozohrejte trochu oleja a pomocou lyžice naberajte cesto, ktoré smažte na strednej teplote z oboch strán do zlatista. Hotové lievance preložte na tanier a opakujte, kým nezaplníte všetku zmes.
-
Gratinovanie: Predhrejte rúru na 180 °C. Uložte lievance na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte zvyšným strúhaným syrom a trochu podložte mliekom alebo smotanou pre lepšiu šťavnatosť. Nakoniec posypte strúhankou.
-
Pečenie: Vložte do predhriatej rúry a pečte asi 15-20 minút, kým syrová kôrka nezíska zlatohnedú a chrumkavú textúru.
-
Podávanie: Gratinované lievance s paprikou a cuketou podávajte teplé, môžete ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je pažítka alebo bazalka.
Prajem vám dobrú chuť!








