Gratinované paprikovo-cuketové lievance sú lahodným pokrmom, ktorý kombinuje šťavnatú cuketu a sladkú papriku so sýrovou náplňou. Tu je jednoduchý recept na ich prípravu:
Potrebné suroviny:
- 2 stredne veľké cukety
- 2 červené papriky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g kozieho syra
- 100 g strúhaného parmazánu
- 3 vajcia
- 100 ml smotany na varenie
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej na smaženie
Gratinované paprikovo-cuketové lievance
Postup:
- Cukety a papriky očistite a nakrájajte na tenké kruhy. Cibuľu a cesnak nasekajte.
- Na panvici s horúcim olejom orestujte cibuľu a cesnak, až kým nebudú mäkké a zlatisté.
- Pridajte nakrájané papriky a orestujte ich do mäkka.
- V miske zmiešajte kozí syr, 2 vajcia a polovicu strúhaného parmazánu. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Na pekáči vytvorte vrstvu z cukiet, potom pridajte vrstvu z papriky a na vrch položte šľahačku z kozieho syra.
- V miske zmiešajte 1 vajce so smotanou na varenie a rovnomerne to nalejte na cukety a papriky v pekáči.
- Posypte zvyšným parmazánom a dajte do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Gratinujte asi 20 až 25 minút alebo kým nie je povrch zlatistý a všetko dobre prehriate.
Hotové gratinované paprikovo-cuketové lievance môžete podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu, rybe alebo šalátu.
2)
Ingrediencie:
- 2 stredné cukety
- 2 červené papriky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 200 ml mlieka
- 100 g strúhaného syra (napr. mozzarella alebo eidam)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica olivového oleja (na osmaženie)
- Strúhanka (na posypanie)
Príprava:
-
Príprava zeleniny: Cuketu umyjeme a nastrúhame. Papriky a cibuľu nakrájame na malé kocky, cesnak nasekáme na jemno.
-
Zeleninová zmes: Na panvici s olivovým olejom osmahneme najprv cibuľu, potom pridáme cesnak, papriku a nakoniec nastrúhanú cuketu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Zeleninu smažíme asi 5-7 minút, kým nezmäkne. Následne zmes necháme vychladnúť.
-
Príprava cesta: V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, vajcia a mlieko. Dôkladne premiešame, aby sme získali hladké cesto. Potom pridáme vychladenú zeleninovú zmes a polovicu strúhaného syra. Znova premiešame.
-
Smaženie lievancov: Na panvici rozohrejeme trošku oleja a pomocou lyžice naberáme cesto, ktoré smažíme na strednej teplote z oboch strán do zlata. Lievance prekladáme na tanier a opakujeme, kým nezaplníme všetku zmes.
-
Gratinovanie: Predhrejeme rúru na 180 °C. Uložíme lievance na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme zvyšným strúhaným syrom a podlejeme trochou mlieka alebo smotany, aby boli lievance šťavnatejšie. Posypeme strúhankou.
-
Pečenie: Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 15-20 minút, kým syrová krusta nie je zlatohnedá a chrumkavá.
-
Podávanie: Gratinované paprikovo-cuketové lievance podávame teplé, môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je pažítka alebo bazalka.
Dobrú chuť!