Gratinované zemiaky so syrom

 

Určite, tu je jednoduchý návod na prípravu.

Potrebné ingrediencie:

  • 4 stredne veľké zemiaky (očistené a nakrájané na tenké plátky)
  • 1 a 1/2 šálky nastrúhaného syra (napríklad goudy, ementálu alebo čedaru)
  • 1 šálka varenej smotany
  • 1/2 šálky mlieka
  • 2 lyžice masla
  • 2 strúčiky cesnaku (rozdrcené alebo nasekané)
  • Soľ a korenie podľa vlastnej preferencie
  • Čerstvá petržlenová vňať (na dekoráciu)

 

Gratinované zemiaky so syrom

Postup:

  1. Očistite zemiaky a nakrájajte ich na tenké plátky. Dôkladne ich osušte, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.
  2. Na panvici rozohrejte maslo a orestujte nasekaný cesnak do zlatista. Nechajte mierne vychladnúť.
  3. V miske spojte smotanu a mlieko. Pridajte orestovaný cesnak a ochutnajte soľou a korením. Táto zmes poslúži na polievanie zemiakov.
  4. Formu na pečenie (najlepšie na zapekanie) môžete vymazať maslom alebo použiť sprej na pečenie.
  5. Na dno formy rozložte vrstvu zemiakov a posypte ju malým množstvom nastrúhaného syra.
  6. Nalejte trochu smotanovo-mliečnej zmesi na zemiaky.
  7. Pokračujte s vrstvením, pričom pridávajte ďalšie vrstvy zemiakov, syra a smotanovej zmesi. Posledná vrstva by mala byť zemiaková.
  8. Na vrch dajte zvyšný nastrúhaný syr.
  9. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 40-50 minút, až kým nebudú zemiaky mäkké a vrch nebude krásne zlatistý a zapečený.
  10. Keď je pokrm upečený, nechajte ho trocha vychladnúť, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte.

Takto pripravíte skvelé gratinované zemiaky so syrom. Prajem dobrú chuť!

Gratinované zemiaky so syrom-2

Mramorová bábovka s čokoládou a vlašskými orechmi

Mramorová bábovka s čokoládou a vlašskými orechmi

Čítať viac »

2) Gratinované zemiaky so syrom

Gratinované zemiaky so syrom sú medzi najobľúbenejšími jedlami, ktoré dokážu získať srdce každého gurmána. Tento pokrm je veľmi obľúbený v rôznych kuchyniach a jeho príprava je pohodlná a rýchla. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako na to a aké suroviny budete potrebovať.

Ingrediencie na gratinované zemiaky

Na prípravu gratinovaných zemiakov so syrom potrebujete nasledujúce suroviny:

  • 1 kg zemiakov
  • 200 ml varenej smotany
  • 200 g tvrdého syra (napríklad ementálu alebo goudy)
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice masla na vymazanie formy
  • čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu

Postup prípravy gratinovaných zemiakov

Začnite tým, že dôkladne umyjete a ošúpete zemiaky. Potom ich nakrájajte na tenké plátky. V hlbokom tanieri si zmiešajte smotanu, nastrúhaný syr a prelisovaný cesnak. Podľa potreby ochuťte soľou a korením.

Pečiacu formu vymažte maslom a na dno poukladajte vrstvu zemiakov. Na zemiaky aplikujte časť smotanovej zmesi. Tento postup opakujte, kým vyčerpáte všetky ingrediencie. Poslednú vrstvu zemiakov zakryte zvyškom smotany a posypte posledným syrom.

Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 45 minút, alebo kým zemiaky nie sú prepečené a syr krásne nezhmýka. Nezabudnite pokrm pred podávaním ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jeden komentár

  1. Vlastimil98 píše:

    Skvelý recept, ľahko pochopiteľný a zrozumiteľný aj pre začiatočníkov. Určite ho vyskúšam.