Dark Mode Light Mode

Guláš z diviny s knedľou

Guláš z diviny s knedlou Guláš z diviny s knedlou

Guláš z diviny s knedľou .. Tak ty si chceš osvojiť umenie pripraviť zabíjačkový guláš z divinového mäsa s knedľami, že? Rád sa s tebou podelím o recept od mojej babičky, ktorý sa prenáša z generácie na generáciu slovenských kuchárov. Toto jedlo je bohaté a upokojujúce, ideálne na chladný zimný večer alebo na neformálnu večeru s priateľmi.

**Na guláš:**

  • 500 g hovädzieho mäsa (môžete použiť akýkoľvek kus, no najvhodnejšie je hovädzia holeň alebo bôčik)
  • 2 stredne veľké cibule, jemne nasekané
  • 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 stredne veľké mrkvy, ošúpané a nastrúhané
  • 2 stonky zeleru, nadrobno nakrájané
  • 1 veľká plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 čajová lyžička papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja

**Na knedlíky:**

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky cukru
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžice rozpusteného masla

Príprava:

1. V širokom hrnci zohrejte olej na strednom stupni teploty. Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte, kým nezozlatne. Potom pridajte pretlačený cesnak a varte ešte minútu.
2. Pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájaný zeler, varte približne 5 minút, alebo kým nezmäknú.
3. Do hrnca vložte hovädzie mäso, ktoré počas varenia roztrhajte lyžicou. Varte, kým nesčervenie, teda asi 5-7 minút.
4. Pridajte nakrájané paradajky, vývar, paradajkový pretlak, papriku, soľ a čierne korenie. Opatrne zamiešajte všetky suroviny, aby sa navzájom prepojili a vytvorili homogénnu štruktúru. Zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte aspoň hodinu, alebo kým mäso nezmäkne.
5. Kým sa guláš varí, pripravíme knedlíky. V veľkej miske zmiešajte múku, vajce, soľ, cukor a vlažné mlieko. Miešajte, až kým cesto nebude hladké a elastické. Cesto mieste asi 10 minút, kým získa lesklú textúru.
6. Rozdeľte cesto na 6-8 rovnakých častí podľa preferovanej veľkosti knedlíkov. Každý kus zrolujte do gule a jemne splošte do tvaru disku.
7. Akonáhle je guláš hotový, pridajte do hrnca knedlíky a varte ďalších 10-15 minút, alebo kým sa neuvaria a nevyplávajú na povrch.
8. Guláš servírujte teplý, podľa chuti ozdobený nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a lyžicou kyslej smotany.

Tipy a variácie:

  • Guláš môžete podávať aj s chlebom alebo zemiakmi namiesto knedlíkov.
  • Pridajte do hrnca na kocky nakrájanú papriku alebo huby pre extra chuť a živiny.
  • Pre pikantnejšiu verziu môžete pridať do guláša na kocky nakrájanú papričku jalapeňos.
  • Skúšajte rôzne druhy mäsa, ako je bravčové alebo jahňacie, aby ste dosiahli jedinečnú chuť.

Guláš z diviny s knedľami

YouTube video

Tak, a je to – chutný a autentický slovenský recept na guláš z diviny s knedlami. Dúfam, že si na ňom pochutnáte a nezabudnite sa so mnou podeliť o svoje kulinárske zážitky!“

Nemám v obľube tie kupované, ale na druhej strane milujem originálne české. Tých som sa na dovolenke v Prahe dostatočne prejedla. Odporúčam aj vám ich aspoň občas vyskúšať, ak ste ich ešte nikdy nemali.

 

Guláš z diviny s knedľou - 3

3) Guláš z diviny s knedľou recept

Ingrediencie:

Na guláš:

  • 800 g divinového mäsa (napríklad srnčie alebodiviak)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 2-3 zemiaky
  • 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1-2 polievkové lyžice mletej papriky (sladkej)
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa vlastného uváženia
  • 1 liter hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • 1-2 polievkové lyžice paradajkovej pasty
  • 1-2 polievkové lyžice octu (podľa chuti)

Na knedlíky:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g)
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 lyžička cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 30 g rozpusteného masla

Postup:

Príprava guláša:

  1. Mäso: Divinu dôkladne umyjeme a nakrájame na kocky o veľkosti približne 3 cm. Osolíme, okoreníme a necháme ju chvíľu odpočinúť.
  2. Cibuľa: Na veľkej panvici alebo v hrnci zahrejeme rastlinný olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme na strednom plameni, kým nezíska zlatistú farbu.
  3. Mäso: Pridáme nakrájané mäso a opražíme ho z oboch strán, kým nezhnedne.
  4. Zelenina: Pridáme mrkvu, papriku a zemiaky nakrájané na kocky. Premiešame a opekáme ešte niekoľko minút.
  5. Korenie: Do zmesi pridáme mletú papriku, rascu, bobkový list a cesnak (buď prelisovaný, alebo jemne nakrájaný). Dôkladne premiešame a pridáme paradajkovú pastu.
  6. Vývar: Zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme ocot a varíme na miernom ohni zhruba 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Občas premiešame a podľa potreby pridáme ďalšiu vodu.

Príprava knedlíkov:

  1. Cesto: V miske zmiešame múku, soľ, cukor a sušené droždie. V strede vytvoríme jamku a nalijeme teplé mlieko, pridáme vajce a rozpustené maslo. Hnetieme, kým sa nevytvorí hladké cesto.
  2. Kynutie: Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť približne 30-40 minút, kým nezväčší objem.
  3. Tvarovanie: Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2-3 časti a z každej vytvarujeme knedlíky.
  4. Var: Knedlíky varíme vo vriacej osolenej vode približne 15-20 minút. Po uvarení ich vyberieme a necháme chvíľu odkvapkať.

Podávanie:

Guláš servírujeme teplý, najlepšie spolu s knedlíkom, ktorý nakrájame na plátky a k nemu si nanesieme poriadny guláš. Môžeme dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Prajeme dobrú chuť!

Držte krok s modernou gastronómiou

Stlačením tlačidla na odber potvrdzujete, že ste si prečítali a súhlasíte s našim Pravidlami používania
View Comments (15) View Comments (15)
    1. Aj za mňa. Dobrý guľaš s knedľou. 😀

  1. Dobre napísaný recept a mnoho tipov na konci, ktoré veľmi oceňujem.
    Ďakujem pekne za skvelý recept.
    Vhodne ste ma inšpirovali.

  2. Áno tiež musím pochváliť a knedľa k tomu alebo domáce halušky.
    To je na nezaplatenie.
    Veľmi chutné.

    1. Za mňa tiež pochvala.
      Hodnotím 10 z 10. 🙂 Veľmi dobrý receptík.

  3. Tento recept na guláš z diviny s knedlou je úžasný! Mám rád varenie a tento postup je veľmi jednoduchý. Už sa teším, keď ho pripravím pre svoju rodinu. Určite to bude veľký hit na našich rodinných večeriach!

    Slniečko123
  4. Recept je skvelý! Guláš s knedľami vyzerá tak chutne. Nikdy som neskúšal divinu, ale po prečítaní tohto článku sa určite odvážim. Ďakujem za zdieľanie takého fantastického receptu, teším sa na výsledok!

  5. Wow! Tento recept na guláš ma úplne nadchol. Vždy som hľadala niečo nové a zaujímavé na varenie a toto vyzerá perfektné. Určite ho vyskúšam na víkendovú rodinnú večeru, verím, že všetci budú nadšení!

  6. Toto je presne to, čo som potreboval! Vynikajúci recept na guláš z diviny s knedľou, ktorý si môžem pripraviť aj so svojimi deťmi. Je to skvelý spôsob, ako stráviť čas spolu v kuchyni. Ďakujem za inšpiráciu!

    ČokoládovýKrém
  7. Nemôžem uveriť, aký jednoduchý je tento recept! Guláš z diviny s knedľou vyzerá tak chutne a plnohodnotne. Už sa teším, keď ho pripravím svojmu manželovi, verím, že mu bude chutiť rovnako ako mne!

  8. Tento článok ma úplne dostal! Guláš s knedľami milujem a tento recept vyzerá fantasticky. Už mám všetky ingrediencie doma a chystám sa ho uvariť ešte dnes večer. Neviem sa dočkať tej úžasnej chuti!

  9. ‚Guláš z diviny? To musím vyskúšať!‘ Hovoril som si po prečítaní tohto článku. Vyzerá to tak jednoducho a chutne! Môjmu oku prichádza radosť len pri pohľade na fotky jedla v článku.

    PohodovýPetrík
  10. ‚Takto by mala vyzerať pravá slovenská kuchyňa!‘ Povedala som si pri čítaní tohoto receptu. Milujem tradičné jedlá a tento guláš mi pripomína domov. Už teraz viem, že ho pripravím pre svoju rodinu čoskoro!

    _FialováRuža_
  11. ‚Guláš? Áno prosím!‘ Toto sú presne moje obľúbené jedlá – výdatné a plné chuti! S touto krásnou kombináciou diviny a knedlíkov nesklamete nikoho pri stole. Ďakujem za skvelý návod.

    _HravýLukáš_
  12. ‚Guláš z diviny so sladkými knedlíkmi? Znie to ako sen!‘ Som úplná kuchárka začiatočníčka a tento recept mi dáva odvahu skúsiť niečo nové a vzrušujúce vo svojej kuchyni.

    _MačičkaMia_

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Previous Post
Gyros šalát s kuracím mäsom

Gyros šalát s kuracím mäsom

Next Post
Vykostene kuracie stehná bez kože recept

Vykostené kuracie stehná bez kože Recept