Pokiaľ by ste mali záujem pripraviť guľky v paradajkovej omáčke, tu je nenáročný recept:
Ingrediencie:
- 500 g mletého mäsa (môže byť hovädzie, bravčové alebo kombinácia oboch)
- 1 malá cibuľa, najemno nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na jemno
- 1 vajíčko
- 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekané nadrobno
- 1/4 šálky strúhanky
- 1/4 čajovej lyžičky mletej papriky
- 1/4 čajovej lyžičky sušeného oregana
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 pohár paradajkového pretlaku alebo pasírovanej omáčky z paradajok
- 1/2 čajovej lyžičky cukru (voliteľné na zníženie kyslosti omáčky)
- Sójová omáčka (voliteľné pre dochutenie)
Guľky v paradajkovej omáčke
Pokyny:
- V miske zmiešajte mleté mäso, cibuľu, cesnak, vajce, petržlenovú vňť, strúhanku, mletú papriku, oregano, soľ a čierne korenie. Starostlivo premiešajte, aby sa všetky suroviny dokonale skombinovali.
- Zo zmesi mäsa vytvorte menšie guľôčky a nechajte ich chvíľu odpočívať.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a opražte guličky, až pokiaľ nebudú zlatohnedé zo všetkých strán. Potom ich vyberte a dajte na tanier.
- Do panvice, kde ste opražili guličky, vlejte paradajkový pretlak alebo pasírovanú omáčku. Ak je omáčka príliš kyslá, pridajte trošku cukru. Pre lepšiu chuť môžete pridať aj niekoľko kvapiek sójovej omáčky.
- Varte omáčku na strednom ohni približne 10-15 minút, aby sa chute z ingrediencií spojili a omáčka sa čiastočne zredukovala.
- Vráťte guličky späť do omáčky a varte ich spolu ďalších 10-15 minút, aby sa dobre prepečili a nasiakli chuť paradajkovej omáčky.
- Podávajte guľky s horúcou paradajkovou omáčkou, prípadne s cestovinami, zemiakovým pyré alebo ako súčasť iných jedál.
Prajem dobrú chuť!