Ak by ste chceli pripraviť guľky v paradajkovej omáčke, tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes)
- 1 malá cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 vajce
- 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekané
- 1/4 šálky strúhanky
- 1/4 čajovej lyžičky mletej papriky
- 1/4 čajovej lyžičky suchého oregana
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 pohár paradajkového pretlaku alebo pasírovanej paradajkovej omáčky
- 1/2 čajovej lyžičky cukru (voliteľné pre zjemnenie kyslosti omáčky)
- Sójová omáčka (voliteľné na dochutenie)
Guľky v paradajkovej omáčke
Postup:
- V miske zmiešajte mleté mäso, cibuľu, cesnak, vajce, petržlenovú vňať, strúhanku, mletú papriku, oregano, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Formujte menšie guličky zo zmesi mäsa a nechajte ich odpočívať.
- Na panvici zahrejte olivový olej a opekajte guličky, až kým nie sú pekne zlatisté zo všetkých strán. Odkladajte ich na tanier.
- Do panvice, kde ste opekali guličky, pridajte paradajkový pretlak alebo pasírovanú omáčku. Ak je omáčka príliš kyslá, môžete pridať trochu cukru. Ak chcete omáčku obohatiť, pridajte aj niekoľko kvapiek sójovej omáčky.
- Varte omáčku na miernom ohni asi 10-15 minút, aby sa chuť ingrediencií prepojila a omáčka sa trochu zredukovala.
- Vložte opäť guličky do omáčky a nechajte ich spolu variť ďalších 10-15 minút, aby sa guličky dobre prepekali a nasiakli chuťou paradajkovej omáčky.
- Podávajte guľky v teplej paradajkovej omáčke s cestovinami, zemiakovým pyré alebo ako súčasť rôznych jedál.
Dobrú chuť!