Halušky do polievky

Halušky do polievky  sa radia medzi obľúbené jedlá našich predkov. Ich chuť a vôňa dokážu vyčariť spomienky na detstvo a babiččinu kuchyňu. Táto polievka je nielen chutná, ale aj výdatná a zasýti celú rodinu.

Recept na halušky do polievky:

Suroviny:
– 500 g zemiakov
– 200 g polohrubej múky
– 1 vajce
– soľ
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 1 petržlen
– 1 koreňová zelenina (napr. kaleráb alebo koreň petržlenu)
– 100 g údeného mäsa (prípadne klobása)
– 2 bobkové listy
– 5 čiernych korienkov
– soľ, mleté čierne korenie
– petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:
1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Uvaríme ich v osolenej vode do mäkka.
2. Uvareným zemiakom necháme trochu vychladnúť a potom ich pretlačíme cez prietlačku na zemiaky.
3. K pretlačeným zemiakom pridáme vajce, trochu soli a postupne zapracujeme múku. Cesto by malo byť hladké a nelepivé. Rozdelíme ho na menšie časti a necháme chvíľku odležať.
4. Medzitým si nakrájame cibuľu, mrkvu, petržlen a koreňovú zeleninu na menšie kúsky. Na panvici opražíme cibuľu, pridáme údené mäso a zvyšnú zeleninu, podlejeme vodou a ochutíme bobkovým listom, korienkom, soľou a korením. Varíme asi 20 minút.
5. Z odležaného cesta vytvárame valčeky, ktoré krájame na menšie kúsky – halušky. Opatrne ich vkladáme do vriacej polievky a varíme ešte 5-10 minút.
6. Hotové halušky do polievky ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Toto jedlo patrí k typickej domácej strave na Slovensku. Halušky do polievky sú ideálne najmä v chladných dňoch, keď dobrenahrejú a zasýtia. Dobrú chuť!

 

Halušky do polievky - 2
Halušky do polievky – 2

2) Halušky do polievky

Suroviny:
– 250 g hladkej múky
– 1 vajce
– 1/2 šálky vody
– soľ

Postup:
1. Do misky dajte múku a do stredu vytlačte malú jamku.
2. Do jamky pridajte vajce a soľ.
3. Postupne pridávajte vodu a začnite miešať.
4. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho odpočívať pár minút.
5. Cesto rozvaľkajte na tenkú placku a z nej nakrájajte tenké široké prúžky.
6. Prúžky nakrájajte na menšie kúsky.
7. Vo veľkom hrnci osolenej vody uvaríte halušky, kým nevyplávajú na povrch.
8. Odstavte z ohňa, scedite a pridajte ich do pripravenej polievky.

Podávajte teplé a môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

 

3)

Halušky sú jedným z najobľúbenejších slovenských jedál, a to nielen na slaninu alebo bryndzu. Dnes sa pozrieme na to, ako si pripraviť halušky do polievky, ktoré dodajú zabezpečenej chuti a štruktúre vašim obľúbeným polievkam. Tieto malé, chutné knedlíky sú jednoduché na prípravu a skvele doplnia každú horúcu polievku.

Ingrediencie na Halušky do Polievky

Ako prvé, potrebujeme nasledujúce ingrediencie: 250 gramov hladkej múky, 2 vajcia, 100 ml vody a soľ podľa chuti. Múka by mala byť kvalitná, a ak máte radi doma vyrobené halušky, potom sa oplatí investovať do prvej triedy. Taktiež si pripraviť vašu obľúbenú polievku – môže to byť kuracia, zeleninová alebo hovädzia polievka.

Postup Prípravy Halušiek

1. Najprv si zmiešajte múku, vajcia a vodu v miske. Dobre zmes premiešajte, až kým sa nevytvorí hladké cesto. Na konci, pridajte štipku soli. 2. Cesto by malo byť dostatočne husté, ale ak je príliš hrubé, pridajte ešte trošku vody. 3. Na varenie halušiek si pripravte hrniec s vriacou osolenou vodou. Pomocou čajovej lyžice naberajte malé porcie cesta a vhadzujte ich do vriacej vody. 4. Halušky sú hotové, keď vyplávajú na povrch, čo trvá zvyčajne 2-3 minúty. 5. Scedíme ich a môžeme ich pridať do pripraveného polievkového základu.

Podávajte horúce a vychutnajte si túto tradičnú slovenskú pochúťku! Na zdravie!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Vlckova Jaroslava píše:

    Recept je skvelý, veľmi sa mi páči! Už sa teším, kým ho vyskúšam doma.

  2. Sadlonova Maximilian píše:

    Tieto halušky do polievky vyzerajú naozaj chutne! Určite ich vyskúšam, ďakujem za recept!

  3. Tlabuda píše:

    Takéto recepty mi vždy spríjemnia deň. Určite si toto jedlo pripravím, veľmi ma zaujalo!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *