Halušky do polievky

Halušky do polievky  sa radia medzi obľúbené jedlá našich predkov. Ich chuť a vôňa dokážu vyčariť spomienky na detstvo a babiččinu kuchyňu. Táto polievka je nielen chutná, ale aj výdatná a zasýti celú rodinu.

Recept na halušky do polievky:

Suroviny:
– 500 g zemiakov
– 200 g polohrubej múky
– 1 vajce
– soľ
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 1 petržlen
– 1 koreňová zelenina (napr. kaleráb alebo koreň petržlenu)
– 100 g údeného mäsa (prípadne klobása)
– 2 bobkové listy
– 5 čiernych korienkov
– soľ, mleté čierne korenie
– petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:
1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Uvaríme ich v osolenej vode do mäkka.
2. Uvareným zemiakom necháme trochu vychladnúť a potom ich pretlačíme cez prietlačku na zemiaky.
3. K pretlačeným zemiakom pridáme vajce, trochu soli a postupne zapracujeme múku. Cesto by malo byť hladké a nelepivé. Rozdelíme ho na menšie časti a necháme chvíľku odležať.
4. Medzitým si nakrájame cibuľu, mrkvu, petržlen a koreňovú zeleninu na menšie kúsky. Na panvici opražíme cibuľu, pridáme údené mäso a zvyšnú zeleninu, podlejeme vodou a ochutíme bobkovým listom, korienkom, soľou a korením. Varíme asi 20 minút.
5. Z odležaného cesta vytvárame valčeky, ktoré krájame na menšie kúsky – halušky. Opatrne ich vkladáme do vriacej polievky a varíme ešte 5-10 minút.
6. Hotové halušky do polievky ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Toto jedlo patrí k typickej domácej strave na Slovensku. Halušky do polievky sú ideálne najmä v chladných dňoch, keď dobrenahrejú a zasýtia. Dobrú chuť!

 

Halušky do polievky - 2
Halušky do polievky – 2

2) Halušky do polievky

Suroviny:
– 250 g hladkej múky
– 1 vajce
– 1/2 šálky vody
– soľ

Postup:
1. Do misky dajte múku a do stredu vytlačte malú jamku.
2. Do jamky pridajte vajce a soľ.
3. Postupne pridávajte vodu a začnite miešať.
4. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho odpočívať pár minút.
5. Cesto rozvaľkajte na tenkú placku a z nej nakrájajte tenké široké prúžky.
6. Prúžky nakrájajte na menšie kúsky.
7. Vo veľkom hrnci osolenej vody uvaríte halušky, kým nevyplávajú na povrch.
8. Odstavte z ohňa, scedite a pridajte ich do pripravenej polievky.

Podávajte teplé a môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *